Unitățile medicale duc lipsă de echipamentele moderne care îi pot salva pe copii

Dezastrul din maternități. Îi mai pasă cuiva de bebeluși?

999
2

Articole de la același autor

Zilnic, în maternitățile din țara noastră mor bebeluși. Zilnic, unui pui de om îi sunt frânte aripile, pentru că medicii nu au cum să-l ajute, nu au ce le trebuie, nu au cum să-l salveze. Rata mortalității infantile în țara noastră a scăzut în ultimii șase ani, dar a rămas în continuare una care plasează România pe primul loc din Uniunea Europeană în "topul negru". Una din principalele cauze care duc la moartea bebelușilor este lipsa dotării maternităților. 


Într-un sistem profund subfinanțat, singura speranță au rămas donațiile, așa că organizația Salvați Copiii a pornit de câțiva ani o amplă campanie de sprijin pentru maternități. Au reușit astfel să doteze câteva unități medicale, însă, în continuare sunt multe care nu au nici măcar un incubator standard pentru nou-născuții prematuri. Mai mult de jumătate din maternități nu au ventilator pentru suport respirator și 14 la sută au o singură masă de reanimare pentru copii. 


Pe primul loc la mortalitate infantilă 


În 2010, la startul programului Salvați Copiii de reducere a mortalității infantile, România înregistra o rată a mortalității infantile de 10,1 la mia de copii născuți vii. În doar șase ani, țara noastră a coborât până la o rată de 7,3 la 1.000 de nou-născuți vii, în 2016. În tot acest timp, Ministerul Sănătății a avut o contribuție aproape nesemnificativă în dotarea cu echipamente medicale. 
Organizația a investit însă peste trei milioane de euro în 76 de maternități și secții de nou-născuți din 38 de județe ale țării, printre care și Constanța, cu aproximativ 370 de echipamente medicale, care au ajutat la supraviețuirea a peste 31.000 de copii. Toți banii provin din donații sau redirecționarea impozitului pe profit al companiilor. 


"Nu putem să tratăm toți copiii" 


Cu toate acestea, mai sunt multe de făcut. 
"Nu putem să tratăm toți copiii. Nu avem posibilitatea să-i ținem pe cei operați, pentru că nu este un mediu perfect steril, cum nu putem să-i primim nici pe cei care se întorc de la domiciliu, care au stat acasă câteva zile, de exemplu, și revin cu probleme. Ne mai trebuie și aparatură, pentru că nu este suficient un incubator, ci și monitoare pentru funcțiile vitale, cu injectomate sau alte două, trei echipamente vitale", recunoaște și șeful secției de prematuri din cadrul Spitalului Județean Constanța, dr. Livia Frățiman. 
Tocmai de aceea, Salvați Copiii face un apel către companii, să sprijine dotarea maternităților. Doar una din trei companii care au realizat profit în anul 2016 a ales să investească în cauze sociale, redirecționând 20 la sută din impozitul pe profit către proiecte derulate în beneficiul societății, potrivit datelor furnizate de ANAF. Astfel, dintre cei 119.594 de contribuabili care au realizat profit, doar 39.067 au folosit această pârghie, de a sprijini cauzele sociale prin redirecționarea unei părți din impozitul pe profit. Organizația Salvați Copiii a utilizat fondurile astfel colectate pentru dotarea maternităților. 


Apel către companii 


"Una din mizele majore pentru care Salvați Copiii militează este aceea a responsabilității sociale. Numai implicarea și asumarea colectivă pot genera schimbări în bine reversibile, de felul celor care sunt în beneficiul tuturor. Ne bucură să vedem că și companiile din România au început să înțeleagă cât de importantă este sprijinirea cauzelor sociale, pentru că ea se convertește, de fapt, într-o investiție în societate. Sprijinirea programului de reducere a mortalității infantile pe care Salvați Copiii îl implementează de șapte ani deja înseamnă o investiție atât în sistemul de sănătate, cât și în viitorul copiilor născuți prematur", este de părere Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al Organizației Salvați Copiii România. 


Comentează știrea

unul
4 octombrie 2017
intrebari

Si entitatea aia abstracta, care este STATUL, prin Ministerul Sanatatii, ce plm feace? Licitatii pe care sa le castige cine trebuie? Sifoneaza bani la greu de la fondul de contributii de sanatate? 60.000 de romani mor anual din cauza sistemului medical din Romania (raport prezidential) !!! Daca acesta nu este genocid, atunci ce e? Ar trebui sa se numeasca Ministerul Mortii, mai degraba ! In acestia sa avem incredere ca au grija de sanatatea noastra?

Liviu Chilian
4 octombrie 2017
Alogenii sadici Drakknea si Sathanasiadis("Tariceanu")=ucigași in massa

Înțeleg din merdia tampitopolene, ca, totuși, mai exista oameni conștienți, raționali, in fosta Românie. Ei cer pedepsirea exemplara a Cumanului Vechi narcisist Drakknea si Katzaonului rabiat Sathanasiadis("Tariceanu"), indivizi patologici, cei mai vinovați pt recrudescenta CORUPTIEI, antijustitiei, pseudocomunismului, antiumanismului si antiromânismului in Rromarlania. Oamenii raționali se întreabă de ce DNA si justiția nu'i trimit in închisoare pe viața pe cei doi penali! --- Paradoxal, începând de ieri, dușmanii progresului si Dezvoltării Umane, sunt in extaz! Șefa DNA poate fi înlăturată din funcție. Cei mai demențial-virulenți sunt EVZaluzii in frunte cu un Greco-Tzigan nebun pe nume Andrakoniki si Fanariotul Întârziat Kristoiou, propagandist comunist poreclit si Titanelul din Gagesti. --- Cautati pe CIA-Ziare.com. "Marele jaf" - interviu luat unui liberabiat de "bine" ce critica PATOLOGIA demențială a subfemeii narcisiste Fierea, zsidanoida psihopata ajunsă primar in pofida oricărei rațiuni! --- Prima problema VITALA a Rromarlaniei este depopularea! Natalitatea ultranegativa si exodul! Dar, INDIFERENTA autoritatziganilor fata de natalitate, noii născuți, este o CRIMA IMPRESCRIPTIBILĂ! Dacă Drakknea, Sathanasiadis si găștile lor politicastre cred ca nu vor plăti pt aceasta crima, se înșală! --- Nu'i mai poți combate pe merdialqaedanii criminali tampitopoleni in foile lor pestilențiale. Se apăra cu cerbicie împotriva Cugetului Liber! Se pare ca poți comenta folosind FaceBuca, o gazeta de perete comunista a care-i înființare e atribuita unui Zsidan schizofrenic(Ceea ce e o sminteala. Nimeni nu poate crea, înființa ceva SINGUR. E doar un nume folosit de o entitate aflata in spatele scenei). EVZaluzii ma tolerează cu ceea ce le convine. Ieri, am rămas siderat de psihopatia antiromânească promovată de Ciracii lui Andrakoniki. Un dement pe nume Răzvan Gheorghe ce'l vana pe Vadim când trăia, e înnebunit de'a binelea azi! Motivul? Vadimistii vor sa înființeze un muzeu al Generalissimului Spiritului Românesc Adevărat. Ei, bine, asta il rabiaza pe Tziganul nebun Rajfan("Răzvan")! Blestemați sa fie Drakknea, Sathanasiadis si găștile lor politicastre!!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5535 secunde