De ce își "abandonează" constănțenii carnetele de muncă la ITM

462
De ce își

Articole de la același autor

Deși a mai trecut încă un an, atât patronii, cât și angajații constănțeni nu s-au înghesuit să își ridice carnetele de muncă uitate în sertarele Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM). Este clar că cei care au avut interes le-au ridicat de mult timp, însă 25.178 de carnete au rămas în continuare neridicate. 


Cel mai probabil, o parte dintre proprietarii carnetelor sunt plecați în străinătate, alții s-au pensionat, au decedat sau au declarat pierdute carnetele și și-au făcut altele noi. Pe de altă parte, se află angajatorii care nu le-au ridicat pentru salariați, pentru că au dat faliment. 


"În cazul a 3.125 de carnete, reprezentanții societăților respective trebuie să vină și să le ridice, pentru ca apoi să le returneze angajaților. Celelalte, în schimb, sunt păstrate în arhiva noastră, dar nu s-a mai interesat nimeni de ele de ani de zile. Tocmai de aceea, îi rugăm pe cei care știu că nu și-au ridicat aceste carnete de muncă să se prezinte la ghișeele instituției pentru a intra în posesia lor", a declarat, pentru "Cuget Liber", purtătorul de cuvânt al ITM, Florina Vișan. 


Ca urmare, de cinci ani, de când nu se mai emit carnete de muncă, salariații au la îndemână un singur document care să ateste cât au lucrat: adeverința de vechime în muncă. Actul poate fi solicitat angajatorilor sau dacă aceștia nu pot ori nu vor să îl elibereze, pot rezolva problema direct la ITM. Cartea de muncă, deși nu mai este un document obligatoriu din 2011, rămâne, totuși, extrem de importantă, întrucât atestă vechimea în muncă a fiecărui angajat înainte de anul 2011. 


Principala cauză pentru care la Constanța încă există un număr foarte mare de cărți de muncă neridicate o constituie indiferența proprietarilor. Tocmai de aceea, inspectorii de muncă fac apel atât la salariați, cât și la angajatorii din județ, să se prezinte de urgență la sediul instituției pentru ridicarea carnetelor de muncă, acestea fiind completate și închise de foarte mult timp.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4348 secunde