"Dăăăăm un ban pentru copilaș!" Centrul Constanței, raiul cerșetorilor

1681
7

Articole de la același autor

O plimbare, zilele acestea, prin centrul orașului Constanța seamănă mai mult cu un pelerinaj prin parcul cerșetorilor. Copii murdari și îmbrăcați ponosit, adulți bătuți de soartă, schimonosiți în poziții imposibile, case părăsite, magazine abandonate, șanțuri și pavele împrăștiate, acesta este peisajul cu care sunt întâmpinați turiștii, dar și constănțenii, pe strada Ștefan cel Mare, din centrul municipiului. 


La fiecare pas, pietonii sunt agasați de cerșetori. Unii cântă, alții recită, alții doar întind mâna insistent, gata să-ți ia din traistă sau paharul de pe masă. 


"Am fugit de aglomerația de pe faleză cu gândul că putem sta liniștiți să bem o limonadă, dar am crezut că am ajuns în curtea tuturor sărmanilor Constanței. Ne-au agasat cu rugăminți, pur și simplu au venit peste noi la masă. Și pe rând, nu toți odată. Pleca unul, venea altul", ne-a povestit un constănțean revoltat. 


Situația nu este însă deloc amuzantă. Unele imagini sunt de-a dreptul grotești. 


"A venit spre noi o femeie care cânta ceva și trăgea după ea un cărucior cu un bărbat cocoșat, care stătea într-o poziție nefirească, pe jumătate dezbrăcat. Copiii au privit îngroziți și s-au speriat. Nu mi se pare normal să avem parte de astfel de imagini în centrul unui oraș turistic de talia Constanței", ne-a povestit o altă constănțeancă. 


Din păcate, autoritățile cunosc situația, dar par depășite de problemă. Poliția Locală spune că nu este de competența ei să gonească cerșetorii de pe stradă, iar Poliția Constanța se plânge că nu are instrumente să-i pedepsească astfel încât să descurajeze cerșetoria. 


Cine va curăța orașul de cerșetori? 


În luna aprilie a anului trecut, șeful Poliției municipiului Constanța, comisar șef Tudorel Dogaru, făcea tuturor constănțenilor o promisiune: că va curăța orașul de cerșetori. Deocamdată, nu a reușit. 


"În intersecții nu mai sunt cerșetori și vă spun unde au «dispărut». Sunt în zona lăcașurilor de cult, în special duminica. S-a produs o migrație și evident că vom interveni și în acele zone. Ei sunt amprentați și fotografiați, ca în măsura în care săvârșesc fapte contravenționale sau penale, să putem să-i identificăm și să-i luăm cât mai repede. La nivelul Poliției municipale, în medie, avem 40 de persoane amprentate și fotografiate pe săptămână, printre care sunt și cei fără adăpost", declara cms. șef Tudorel Dogaru, pentru "Cuget Liber", la finele lunii iunie.


Li se face dosar penal… degeaba 


În același timp, purtătorul de cuvânt al Poliției Constanța spune că există o preocupare permanentă a IPJ de a combate cerșetoria, dar, din păcate, polițiștii nu au instrumentele cu care să acționeze. 


"Noi facem dosare penale pentru cerșetorie, dar mai departe, ce se întâmplă cu ele nu mai depinde de noi. Însă anul acesta am avut foarte multe cazuri. Aceste persoane, când sunt prinse, se aleg cu dosar penal dacă folosesc un minor sau dacă folosesc persoane cu dizabilități. De exemplu, în stațiunea Mamaia am avut cazuri cu persoane cu dizabilități folosite pentru a cerși, dar sunt și multe cu copii. Există o preocupare constantă a IPJ în acest sens, se acționează în jurul bisericilor, în cartierele Far, Km 4 - 5, zona Spitalului Județean Constanța, pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu, în intersecții, în zona Gării Constanța. Le facem direct dosar penal. Când e vorba de minori, sesizăm Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, însă mai mult de atât nu avem ce să facem. De aici intervin Parchetul și instanța", a explicat Marius Niculescu, reprezentantul IPJ Constanța.


Comentează știrea

garda de otel
21 august 2017
dar numai?

dar numai in centru ? sunt peste tot , iar gardienii stau la umbra

Constantin
21 august 2017
Oras altfel

Tiganii au fost adusi pt voturi.stau gratis in hc si stiu sa faca doar mizerie.cum adica politia nu are ce sa faca?da cine?garda de fier??nu isi plateste amenda la munca in lanturi.de ce nu se poate?faleza este plina de tigani in centru e plin in tomis nord multumita eroului constantei mazare este plin hai sa intre si in case ca oricum politia nu are ce face...imi este scarba.ba da voturi vreti?

Constantin
21 august 2017
Constanta 2017

Asa arata centrul Constantei! Fagadau, esti normal la cap?

fagaduitul
21 august 2017
oras de mioritici

pestele de la cap se-mpute...iar capul intr-un oras, este primaria, iar primaria este condusa de un primar, viceprimari si consilieri...nu-i asa?

alex
21 august 2017
.

La cum arata strada Stefan cel Mare nu poate fi numit centru,poate doar ghetou....se lauda domn primar de vreo 2 ani ca o sa transforme zona in cea mai frumoasa din oras.

Mitica
21 august 2017
Mic da rau

Cainele ala mic din poza e ff rau, chit ca e asa mic. Ca mai toti locatarii din zona, de altfel. Aveti grija, isi face veacul pe str. G. Enescu colt cu Cuza Voda! Enescu... Cum suna ina acest context...

marius
23 august 2017
cersetori

......oameni care chiar si in concediu lucreaza, mo!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8411 secunde