Cum te premiază statul dacă te duci la serviciu în concediul de maternitate

855
Cum te premiază statul dacă te duci la serviciu în concediul de maternitate - alergielapte1334957290-1353970226.jpg
Natalitatea a scăzut constant în ultimii ani, ajungând la un nivel alarmant. Guvernanții se chinuiesc să găsească variante prin care să-i determine pe români să facă copii. Nesiguranța zilei de mâine, veniturile destul de reduse și costurile din ce în ce mai mari pentru educarea și creșterea unui copil descurajează însă multe familii să aducă pe lume mai mult de un bebeluș. Totuși, pentru numeroși români nu se mai aplică zicala din bătrâni "Unde crește unul, crește și al doilea!".
Cu o indemnizație lunară de creștere a copilului cât un salariu minim pe economie, o alocație de stat de 42 de lei, ce nu acoperă nici hrana pe o săptămână, și riscul de a-și pierde locul de muncă, multe mămici renunță repede la concediu și se întorc la serviciu. Dacă au optat pentru concediu de creștere a copilului în vârstă de până la un an, dar merg la job înainte de termen, beneficiază de un stimulent de inserție în valoare de 500 de lei, până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani. 
Dacă au optat pentru concediu și indemnizație lunară pentru creșterea copilului de până la doi ani, chiar dacă revin la serviciu înainte de termen, nu vor putea beneficia de stimulentul de inserție.  


Venituri declarate
Stimulentul se acordă pe bază de cerere, semnată de persoane îndreptățită, însoțită de dovada eliberată de angajator sau, după caz, de dovada plăților anticipate ale impozitului ori de declarația pe propria răspundere din care să rezultate că aceasta a reluat activitatea profesională și realizează venituri profesionale supuse impozitului pe venit. 
Cererea privind acordarea stimulentului pentru creșterea copilului, însoțită de actele doveditoare, se depune, după caz, de una din persoanele îndreptățite, la primăria comunei, orașului sau municipiului în a cărei sau cărui rază teritorială are domiciliul. 
Dreptul reprezentând stimulentul lunar se cuvine și se plătește începând cu ziua următoare celei în care persoana îndreptățită își reia activitatea profesională și realizează venituri profesionale supuse impozitului pe venit, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată sau de la data nașterii copilului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condițiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate și a indemnizației aferente 


Mămica nu poate fi concediată!
Plata stimulentului încetează cu ziua următoare celei în care copilul a împlinit vârsta de doi ani, respectiv de trei ani, în cazul copilului cu handicap, sau începând cu ziua următoare celei în care beneficiarul nu mai realizează venituri supuse impozitului și solicită concediul pentru creșterea copilului. Neachitarea obligațiilor legale față de bugetele locale conduce la suspendarea pe o perioadă de cinci luni a drepturilor, începând cu drepturile aferente lunii februarie. Achitarea obligațiilor legale față de bugetul local atrage după sine reluarea plății drepturilor, începând cu luna următoare celei în care s-a achitat obligația, inclusiv pentru drepturile cuvenite în perioada suspendării. 
Angajatorului îi este interzis să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul salariatei ori salariatului care se află în plata stimulentului de inserție, pe o perioadă de șase luni după revenirea definitivă a acesteia sau acestuia în unitate. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4966 secunde