Cum se stabilesc punctajele pensiilor pentru perioadele mai vechi

708
Cum se stabilesc punctajele pensiilor  pentru perioadele mai vechi - noutatipensii-1488820557.jpg

Articole de la același autor

Reprezentanții Casei Județene de Pensii (CJP) Constanța susțin că legislația în vigoare este aplicată în mod unitar pentru toată lumea. Astfel, conform prevederilor legale în vigoare, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, la determinarea punctajelor medii anuale, pe lângă salariile înregistrate în carnetul de muncă, se utilizează sporurile care au făcut parte din baza de calcul a pensiei și sporurile cu caracter permanent.

Ca urmare, în aplicarea legii, se pot valorifica numai aceste sporuri. Spre exemplu, orele suplimentare, primele și acordul global, pentru perioade anterioare acestei date, nu se pot valorifica la stabilirea și/sau recalcularea drepturilor de pensie întrucât acestea nu au reprezentat, în nicio legislație, sporuri cu caracter permanent.

Mai mult decât atât, legea cadru în materie de pensii prevede dreptul de contestare a deciziei de pensie în măsura în care o per-soană se consideră nemulțumită.

Așadar, în condițiile în care se obține o sentință judecătorească favorabilă, sentință definitivă, irevocabilă și investită cu formulă executorie, CJP are obligația de a pune în aplicare dispozitivul sentinței. Trebuie precizat, însă, că unele instanțe au dat câștig de cauză pensionarilor, dar altele au dat câștig de cauză caselor terito-riale de pensii, așa că pensionarii nu trebuie să fie siguri că vor ieși victorioși, dacă fac contestații.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9152 secunde