Turiștii bat la ușă

Cum se pregătește sudul litoralului pentru sezonul estival

1086
1

Mai sunt numai două săptămâni până la deschiderea oficială a sezonului estival. Cu toate acestea, litoralul este încă amorțit după iarna lungă și grea prin care a trecut.

Dacă în Mamaia, Constanța și Eforii lucrurile se mai mișcă, în sud nu prea se lucrează. Două-trei escavatoare și o mână de muncitori este tot ce am întâlnit în mini-excursia noastră spre Mangalia. În rest, plaje găurite, promenade pline de gunoaie și nisip și terase dărăpănate. Acesta este peisajul cu care îi întâmpinăm la această oră pe cei care vor să se relaxeze și să ia o gură de aer sărat la malul Mării Negre.
În Neptun se lucrează de zor în centru, chiar pe artera principală. Acolo a fost îngustat trotuarul, iar spațiul verde de pe marginea șoselei a fost transformat în locuri de parcare. Se pun pavele noi și se curăță gropile pentru a veni cu covor nou de asfalt.
Pe faleză și pe plajă era pustiu. Numai vreo doi muncitori măturau în curtea unui restaurant pe geamurile căruia trona o pancartă cu cuvintele "Mâncare pe gratis". Plaja mai purta încă urmele furtunilor puternice care au măturat-o toată iarna. O mare parte din nisip a dispărut sub valuri, formându-se o pantă destul de mare între trotuarul falezei și malul apei. Un excavator muta nisipul dintr-o parte în alta, în încercarea de a reda o formă plajei.

Plaje pline de dune de nisip
În Jupiter, situația este asemănătoare. La o singură terasă se făceau lucrări de renovare, iar pe plajă un utilaj nivela nisipul. Ceva mai la vale, în Venus, problema pare și mai gravă. Niciun investitor sau agent economic, spuneți-le cum vreți, nu a demarat pregătirile pentru sezon. Magazinele și terasele sunt baricadate cu lemne, ca și cum s-ar apropia cea mai cumplită tornadă. Plaja arată și ea jalnic. Pe alocuri este plină de mormane de nisip aduse de lucrătorii Administrației Bazinale de Apă "Dobrogea Litoral" pentru a o nivela, iar în alte locuri se văd încă dunele imense formate în urma vânturilor puternice. Nu mai sunt nici utilaje, nici muncitori.
În aceste condiții, nici nu este de mirare că puțini români și chiar și mai puțini străini aleg să-și petreacă mini-vacanța de Paște în alte părți decât pe litoral. Nimeni nu vrea să se plimbe prin stațiuni pustii, ce par mai degrabă bântuite, și pe plaje cu dune.



Comentează știrea

cetatean
11 aprilie 2012
CU SPAGA

Asa de pregateste Groapa de gunoi a Romaniei sa-si primeasca prostii, platitori si de impozite si de sejururi, si se recomanda masa la restaurantul dUNAREA din Venus....e belea

Articole pe aceeași temă

Vineri, 23 Martie 2012
Stire din Social : Cât o mai duc plajele românești
Sâmbătă, 12 Noiembrie 2011
Stire din Sport : CSU Neptun, misiune grea la Plopeni
Pagina a fost generata in 0.2694 secunde