Cum se obține și ce servicii acoperă Cardul European de Asigurări de Sănătate

769
Cum se obține și ce servicii acoperă Cardul European de Asigurări  de Sănătate - cardeuropeandesanatate-1468420848.jpg

Articole de la același autor

Persoanele asigurate care doresc să meargă în concediu în afara țării pot solicita Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate, pe baza căruia pot beneficia de asistență medicală, în statele membre ale Uniunii Europene. 


Acest card poate fi folosit pentru șederea temporară într-un anumit stat, pentru motive turistice, profesionale, familiale, pentru studii sau pentru o perioadă de timp de cel mult 6 luni.


"Acest card se eliberează la cerere. Asiguratul depune în scris, la sediul Casei de Asigurări de Sănătate în evidența căreia se află, o solicitare la care anexează o copie a cărții de identitate sau, în cazul minorilor, a certificatului de naștere. Persoanele asigurate pot intra în posesia cardului în termen de șapte zile lucrătoare de la data înregistrării cererii în sistemul informatic", menționează Aurelia Rădoi, purtător de cuvânt CJAS Constanța. 


Dacă aveți nevoie urgent de acest card și nu puteți aștepta cele șapte zile, puteți solicita Casei de Asigurări de Sănătate să vă elibereze un certificat provizoriu de înlocuire a cardului. Perioada de valabilitate a Cardu-lui European de Asigurări de Sănătate este de un an de la data emiterii.


Ce servicii medicale acoperă Cardul European


Asiguratul care are Card de Sănătate European beneficiază de serviciile medicale necesare, în aceleași condiții ca și asigurații din țara în care s-a deplasat. "Este posibil ca, pentru anumite servicii medicale, să fie necesară o co-plată, chiar dacă la noi în țară, aceleași servicii sunt decontate în totalitate, depinde de sistemul de asigurări din țara gazdă", adaugă specialistul.


În cazul în care scopul vizitei în altă țară este chiar de a primi un tratament medical decontat, cardul nu acoperă această situație.
Potrivit reprezentanților Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), "Cardul European de Asigurări de Sănătate (CEASS) acoperă numai serviciile medicale obținute de la furnizorii care fac parte din sistemul de securitate socială din țara respectivă. Titu-larii Cardului European emis de unul dintre statele membre ale Uniunii Europene, Spațiul Economic European sau Confederația Elvețiană, în perioada de valabilitate a cardului, beneficiază de servicii medicale în România în aceleași condiții ca și persoanele asigurate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate din țara noastră. Furnizorii de servicii medicale aflați în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate au obligația de a acorda asistență medicală necesară, urmând a evidenția și raporta distinct caselor de asigurări sociale de sănătate, serviciile medicale acordate pentru aceste categorii de persoane".


În situația în care asiguratul se află pe teritoriul unui stat membru al UE și, din diferite motive, nu se află în posesia cardului, acesta trebuie să contacteze casa de asigurări care i-a emis cardul și să  solicite certificatul provizoriu de înlocuire a Cardului European de Asigurări Sociale de Sănătate. Casa de Asigurări de Sănătate îi va trimite certificatul la adresa menționată, în termen de 24 ore. Certificatul provizoriu de înlocuire conferă asiguratului aceleași drepturi pe care le oferă și Cardul European de Sănătate.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6624 secunde