Nereguli grave la Serviciul de Urbanism din Primărie

Cum se dau certificatele de urbanism și autorizațiile de construire pe ochi frumoși, în Constanța

4504
5

Articole de la același autor

În urmă cu mai bine de două săptămâni, mai precis pe 22 martie, o descoperire arheologică pe un petic de pământ din buricul Constanței aducea în atenția publică un șantier discret, despre care vecinii făcuseră deja plângeri la autorități. 


Ulterior, a reieșit că lucrările erau numai de descărcare arheologică și că exista un Certificat de urbanism emis de Primăria Constanța. Cu toate acestea, se pare că există multe nereguli în ce privește șantierul și viitorul imobil pe care SC Penkav SRL intenționează să-l ridice pe terenul respectiv.


Ca urmare a sesizărilor locatarilor, Inspectoratul de Construcții a efectuat un control la Serviciul de Urbanism din cadrul Primăriei municipiului Constanța și a găsit numeroase neconformități. Raportul ISC a ajuns la primărie pe 31 martie și, în aceeași zi, arhitectul șef Mihai Radu Vânturache a trimis la Serviciul de Urbanism o atenționare privind deficiențele constatate de inspectori. 


"Având în vedere Procesul verbal de control întocmit de Inspectoratul de Stat în Construcții nr. 14451 din 31 martie 2017, vă aduc la cunoștință neconformitățile constatate și consemnate în capitolul 8, pagina 10, și vă atenționez în ceea ce privește însușirea abaterilor legale enumerate pentru a nu fi repetate", se arată în adresa trimisă spre știință și Cabinetului primarului.


Potrivit raportului, controlul s-a efectuat în perioada 13 - 17 martie 2017, la Direcția Urbanism din cadrul primăriei municipiului Constanța, ca urmare a unei sesizări, pentru verificarea legalității la emiterea certificatelor de urbanism. În speță, este vorba despre certificatul de urbanism (CU) nr. 1346 din 20 aprilie 2015, emis pentru terenul de pe strada Sarmizegetusa nr. 1.


Nici măcar cererea nu e completată corect!


Prima observație trecută în raport este despre cererea completată de către solicitant pentru emiterea CU, care nu numai că nu este completată pe un formular tip CU, dar face și referirea la "obținerea autorizație de construire conform proiectului locuință P+2, cu parter comercial".


Ulterior, inspectorii au observat că respectiva cerere de emitere a CU este înregistrată la Primăria municipiului Constanța cu nr. 41595 din 20 martie 2015, iar CU a fost emis pe 29 aprilie 2015, depășindu-se termenul de cel mult 30 de zile de la data înregistrării cererii, prevăzut de Legea nr. 50/1991. Mai departe, la capitolul observații se precizează că extrasul de plan cadastral nu este actualizat și sunt menționate mai multe de neconformități tehnice.


Raportul prezintă astfel patru neconformități constatate. Prima specificată este "neemiterea certificatului de urbanism în termenul de cel mult 30 de zile de la data înregistrării cererii". Urmează "neînde-plinirea obligației emitentului (n.r. Serviciul de Urbanism al Primăriei Constanța) de a înscrie în rubrica rezervată, scopul utilizării actului, categoria de lucrări așa cum au fost declarate și înscrise de solicitant în Formularul model - Cerere pentru emiterea certificatului de urbanism, în concordanță cu precizările la acesta".


Certificat de urbanism incomplet


Cea de-a treia neconformitate consta-tată de Inspectoratul de Construcții se referă la "emiterea certificatului de urbanism incomplet (la regimul tehnic lipsesc informații privind subzona prevăzută în RLU (n.r. Regulamentul Local de urba-nism), H maxim (n.r. - înălțimea maximă) și la regimul economic nu sunt precizate prevederi specifice, ca urmare a unor hotărâri ale administrației publice centrale sau locale) și cu date eronate (la regimul tehnic informațiile privind H cornișă (n.r. - înălțimea cornișă), regimul de aliniere teren/construcții față de drumurile publice adiacente, retragerile minime față de limitele laterale și de spate, volumetrie/aspect conform prevederilor RLU și la regimul economic informațiile privind destinația zonei conform RLU)".


Lipsesc și avizele!


Mai mult decât atât, cea de-a patra neconformitate constatată de inspectorii de la ISC se referă la "emiterea certificatului de urbanism fără lista cuprinzând avizele și acordurilor necesare în raport cu obiectivul de investiții respectiv avizul deținătorilor de rețele de apă, canalizare, energie electrică, gaze natural, telefonie". 


Practic, certificatul de urbanism în baza căruia se lucrează în prezent pe strada Sarmizegetusa nr. 1 este greșit, incom-plet, conține informații eronate și nici nu are avizele legale necesare.


Atenționări tardive!


Ca urmare a controlului, echipa ISC a dispus neemiterea autorizației de con-struire în baza certificatului de urbanism controlat, adică până pe 29 aprilie 2017, când documentul expiră, precum și atenționarea factorilor răspunzători în vederea corectării ulterioare și a prevenirii repetării pentru neconformitățile precizate în procesul verbal. Raportul este semnat de Constanța Aurora Chițu, reprezentant al ISC, cu atribuții de control, precum și de către arhitectul șef Mihai Radu Vânturache.


Din păcate, raportul Inspectoratului de Construcții confirmă practic ceea ce mulți dintre noi credeam deja despre Serviciul de Urbanism al Primăriei Constanța: lipsă de profesionalism, autorizații de construire și certificate acordate pe alte criterii decât cele legale, superficialitate, angajați insuficient pregătiți din punct de vedere profesional.


De altfel, sunt de notorietate numeroase cazuri în care instanța a anulat autorizații de construire sau certificate de urbanism tocmai din cauza unor "scăpări" ale fostului arhitect-șef, Luiza Elena Tănase, cum ar fi lipsa studiului de însorire sau a altor avize prevăzute de lege. În aceste condiții, nici nu este de mirare că toată Constanța arată în halul în care arată.


Comentează știrea

zzz
6 aprilie 2017
zzz

asteptam cu anii....autorizatiile.........RUSINE, administratiei constantene.

Dragnea
6 aprilie 2017
La pușcărie cu penalii din primărie

La pușcărie cu penalii din primărie care nu își fac treaba așa cum trebuie

Coruptia ucide
6 aprilie 2017
Si chiar mai mult...

CORUPTIA SE VEDE CU OCHIUL LIBER.CORUPTUL FACE ZGOMOT,CORUPTUL LASA URME. Coruptia administratiei locale o vedem plimbandu-ne pe strada,coruptia lor se vede din autobuz,coruptii se vad din avion,din satelit,de peste tot.Coruptia se vede chiar si de pe Google.Google va tine minte,google va baga in arhiva,google va baga in istorie.Intr-un viitor foarte apropiat vom infiinta un serviciu,numit probabil Google Street View Depravity,unde veti vedea si veti mirosi cu nasul vostru tot ce pute si tot ce este stricat si corupt in administratia locala Constanta.Doamna Andreea,spuneti-i lui Fagadau cu prima ocazie cand il intalniti,spuneti-i ca nici noi nu suntem prosti.Spuneti-i ca-l vedem,spuneti-i ca coruptia functionarilor publici se vede de pe strada,cu ochiul liber.Cladirile ridicate cu acte furate sau falsificate,constructiile ilegale se vad fara mandat de perchezitie sau de ascultare,fara procurori.Spatiile verzi,parcarile noastre furate de gasca primarului se vad cu ochiul liber.Coruptul face zgomot coruptul se aude la distanta asa cum se aude talanga la o capra in calduri.Si noi cunoastem legi,si noi stim sa citim un proiect,si noi stim sa facem socoteli.Primarul si functionarii publici au inca o mentalitate primitiva.Pe vremuri,singurii oameni care mai stiau sa citeasca erau primarul,popa si seful de post.Spuneti-i primarului ca vremurile alea au apus de mult.El nu stie ? Sa nu ne mai creada prosti.Unii functionari publici se cred fete virgine,altii se cred sfinti rastigniti pe cruce,altii se cred napastuiti de justitie,altii se dau loviti in aripa cand ajung in instanta.Spuneti-le ca in fata noastra toti coruptii sunt dezbracati.Toti sunt transparenti.Toti sunt goi,urati, murdari si imputiti pentru ca asa-i vedem noi de aici de pe strada noastra,din autobuz,de pe bicicleta mea,din satelit.Daca functionarul corupt nu zace inca in puscarie nu inseamna ca noi nu l-am descoperit.Noi stim cine este.Mai devreme sau mai tarziu el va fi pedepsit.Sa nu te indoiesti de asta,Fagadaule.

Nicu
7 aprilie 2017
Si altii asteapta cu anii certif. de urb

SA VA FIE RUSINE,MAGARILOR!

BOBY VEGAS
5 mai 2017
coruptia naste baroni

Cel mai nenorocit oras din romania ..condus de incompetenti ..corupti ..controlat de machidoni ..interlopi ..mafie si tot tacamul ..

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2095 secunde