Cum să primești subvenție la taxa de habitat în Constanța

13782
287
Cum să primești subvenție la taxa de habitat în Constanța - taxahabitat-1360055347.jpg
Constănțenii au început să primească "scrisorelele de amor" de la Serviciul de Taxe și Impozite, pentru anul 2013. Mulți au constatat cu uimire și revoltă că, din cauza creșterii cuantumului taxei de habitat, au ajuns să plătească mai mult pentru gunoi decât impozitul propriu-zis pentru apartamentul în care locuiesc.


Serviciul Public de Impozite și Taxe (SPIT) a demarat deja expedierea înștiințărilor de plată pentru taxele și impozitele datorate de constănțeni anul acesta, după calcularea taxei de habitat. Ceea ce trebuie să știți este că, dacă nu ați solicitat ajutor pentru încălzire, dar nu aveți venituri mai mari de 1.300 de lei per membru de familie, SPIT calculează automat o taxă de habitat de 10 lei pe lună pentru fiecare membru al familiei, deși, conform veniturilor, poate nu ar fi trebuit să plătiți mai mult de 8 lei pe lună. 


Așa că dacă nu doriți să plătiți taxa de habitat întreagă puteți să depuneți o cerere și o declarație pe proprie răspundere prin care solicitați subvenție la plata taxei de habitat. Regulile pentru a beneficia de această subvenție sunt aceleași cu cele pentru subvenția la încălzire: venitul și de a nu deține în integralitate clădiri sau alte spații locative în afara celei de la domiciliu. "Persoanele fizice care au achitat deja impozitele și taxele locale aferente anului 2013, parțial sau total, vor primi înștiințări de plată doar cu diferențele rămase de plată. Pentru persoanele fizice care au depus dosare pentru subvenția la căldură (indiferent de sursa de încălzire), taxa de habitat va fi recalculată în mod automat cu încadrarea în cuantumul aferent venitului mediu pe membru de familie. Persoanele fizice care nu au dosare de încălzire depuse, dar se încadrează în condițiile respective și au venituri de sub 1.300 lei pe membru de familie, pot depune cereri la Serviciul de Asistență și Protecție Socială din cadrul Primăriei Constanța, în funcție de sursa de încălzire, astfel: la punctul de lucru din City Mall - pentru cei care se încălzesc cu gaze, GPL și energie electrică; la punctul din strada Ecaterina Varga nr. 25 - 27 - pentru cei care se încălzesc cu energie termică de la RADET și CET; la punctul de lucru din str. Amzacea nr. 13 - pentru cei care se încălzesc cu lemne de foc. Toți ceilalți contribuabili care nu se încadrează pentru subvenție se vor prezenta la agențiile SPIT, ca și până acum, pentru efectuarea oricărei modificări, respectiv, pentru declararea sau scoaterea din evidență a persoanelor la sau de la taxa de habitat", precizează directorul executiv al SPIT Constanța, Virginia Uzun.


Aceasta a mai spus că în urma corelării bazelor de date ale Serviciului de Asistență și Protecție și ale SPIT, vor fi declarate la taxa de habitat toate persoanele care nu au depus declarații în acest sens. Până în acest moment, au fost identificate aproximativ 30.000 de persoane, beneficiare ale ajutorului de încălzire, care nu sunt declarate la taxa de habitat. 


Cine și cât plătește


În urma celei mai recente hotărâri ale Consiliului Local Constanța, în 2013, taxa de habitat, care până anul trecut a fost de 4 lei pe lună pe membru de familie, să crească până la 10 lei, în funcție de venituri. Astfel, persoanele care au un venit de până în 310 lei vor plăti numai trei lei pe lună, cei cu venituri între 310,1 și 540 de lei pe lună pentru fiecare membru al familiei vor plăti 4 lei pe lună, cei cu venituri între 540,1 și 900 de lei au o taxă de 5 lei de persoană pe lună, iar cei cu venituri între 900,1 și 1.300 de lei au o taxă de 8 lei de persoană pe lună. Toți ceilalți vor plăti taxa de habitat de 10 lei. 


Prin familie se înțelege soțul, soția, precum și alte persoane, indiferent dacă între acestea există sau nu relații de rudenie, care au același domiciliu sau reședință ori care locuiesc și gospodăresc împreună, sunt înscrise în cartea de imobil și sunt luate în calcul la stabilirea cheltuielilor de întreținere a locuinței. Pot beneficia de ajutor de încălzire și reducere la taxa de habitat și cei care stau cu chirie, nu este obligatoriu să existe înscris în actele de identitate adresa pentru care se solicită ajutorul de încălzire. 


Ce acte vă trebuie


Iată ce documente vă trebuie pentru a beneficia atât de ajutor la încălzire, cât și de taxa de habitat mai mică: formularul de cerere și declarație pe propria răspundere, modele diferite în funcție de sistemul de încălzire, la care se adaugă copie după ultima factură de la furnizor de căldură, actele de iden-titate ale titularului de cerere și ale tuturor membrilor familiei acestuia (certificate de naștere pentru minorii cu vârsta de până la 14 ani și buletin de identitate, carte de identitate sau carte de identitate provizorie pentru persoanele cu vârsta peste 14 ani. Alte acte doveditoare privind componența familiei, calitatea de titular al cererii de ajutor și veniturile realizate se vor solicita în momentul efectuării anchetei sociale.


Se poate plăti în rate


Taxa de habitat se plătește anual, în două rate egale, prima până la 31 martie și a doua până la data de 30 septembrie inclusiv. Pentru neplata la termenul scadent a obligației fiscale, se datorează, după acest termen, majorări de întârziere de 2% pe lună sau fracție de lună. 


Comentează știrea

287 comentarii. Pagina 1 din 29. Click pe pagina dorită : 1 2 ...29 
Mine
5 februarie 2013

Si uite asa ii tinem de nas pe multi votanti , care nu ne vor parasi la nevoie. Pentru ca le-am dat si vor asculta numai de noi , ca daca nu ...... Manastire-ntr-un picior ghici ciuperca ce-i ?

x
5 februarie 2013
xx

SA TE IA DR..AQ..U DE IDI..O.T CE ESTI MAZARE !!! MI-AU VENIT IMPOZITUL SI GUNOIUL LA 4 PESR 700 LEI...O SA STRANG GUNOIUL SI TI-L ADUC TIE LA VILA CEA SOMPTUOASA DE PE MALUL LACULUI..SCAR...BA CE ESTI !!! O SA MA IMBAT CAND SCAP DE TINE !!! TE URASC DIN TOT SUFLETUL !!!

tata
5 februarie 2013
GUNOIULE !!!

Un copil ia 40 lei alocatie si plateste 10 lei pe luna pentru gunoi !! Mai bine as da banii acestia lunar , fara probleme, daca ai pleca TU !! GUNOIULE !!! MAZARE STRICATA !!!

am
5 februarie 2013
porcarii de-a lui Mazare

Cat a fost anul trecut taxa de habitat? ia mai uita-te in urma..... Dar ce sa facem daca constantanta e plina de ajutoare sociale pentru hoti, lenesi si criminali .... cineva trebuie sa plateasca si pentru ei. Adica NOI, nu mazare. Unde e sectia de politie pentru "sarmanii " din mijlocul orasului? Unde e scoala pentru sarmanii analfabeti? - a da scoala 36 ...ca sa le mai luam un drept si la copii din cartier. Unde sunt toate masurile de securitate din cartier???MAZARE AJUTOR:)) locuitorii din cartierele invecinate sunt discriminati.....in fata minoritatii sarmanilor care a devenit majoritate.....

am
5 februarie 2013
De-ale lui MAzare

corectez: De- ale lui mazare..... inspirata dupa De-ale lui MITICA.....stie mazare doar s-a inspirat tot din Oltenia de la prietenii lui.

cici
5 februarie 2013
nici sa murim nu mai putem

mazare, primar nenorocit ti-ai batut joc de noi, dracul te mai voteaza pe viitor, nu mai putem nici sa respiram din cauza taxelor si a impozitelor, jos cu mafia din primarie, dute in brazilia si stabileste taxe acolo...., nu iti este frica ca vom iesi in strada?????????

Radu Stefan Mazare
5 februarie 2013
Ce pixul meu vreti ?..

M-ati votat si acum ce mai vreti ?..N-ati strigat voi in Piata Revolutiei : " Va rugam sa ne iertati, Nu producem cat furati !!! ", acum ce vreti, de unde sa-mi dea si mie spaga Martinii, ăl bătrân si ăl tânăr ?...la anul v-o fac 20 lei /luna sa stiti si voi ce-ati votat, aia aveti....si....mai e cava....eu cu ce bani sa ma duc in tarile calde cu mama mea ?...aiii ?...de unde bani ?...de la voi prostilor,....pardon, desteptilor ce m-ati votat pe mine si gasca mea de hoti....La munca cu voi, la produs !!!....lenesilor, vorba lui Băsescu.....

constantean
5 februarie 2013
LUI MAZARE NU II PASA DE CONSTANTA

toti cei care au scris comentarii aici nu tin cu mazare, atunci cum puii mei a iesit tot mazare primar??!!! pensionarii oricum primesc subventii, tot o sa-l voteze!!!! stati si scrieti comentarii aiurea de ce nu iesiti in strada sa protestati impotriva lui mazare???!!!! orasul arata sub orice critica!!!! treziti-va!!!!

mal du mer
5 februarie 2013
o rupi

''Ma tot uit pe geam si sper ...VREAU SA CADA BANI DIN CER'' - un dedi KISS lu nea STEFAN RADU MZR... Sa cante in toate discotecile la vara in Mamaia...ca bani dam noi, ca din cer cam greu. Veselie mare la CTZA cu al nostru eDILiu. LA anu domnu Primar, haideti sa mai marim taxele ca poate vrea nea Martin ala mic.. noul Rolls-Royce.

ovidiu
5 februarie 2013
Primaria puturosilor

din articol reiese ca 30000 de puturosi care primesc subventie la caldura nu-si achita de ani de zile taxa de gunoi,dar PRIMESC AJUTORE DIN BANII FRAIERILOR CARE ISI PLATESC CINSTIT DARILE CATRE STAT. De ce Primaria nu taie ajutoarele acestor hoti care au pagubit bugetul local de ani de zile si care primesc subventii, pachete de alimente din banii nostrii. O famile de 4 persoane platea anul trecut 200 impozit pe apartament si 36 lei x 4= 144 lei gunoiul Total 344 lei.Acum 200 impozit si 120 x 4 = 480 lei gunoiul Total 680 lei.Mazare se lauda cu nu a marit impozitul pe cladiri .Nu era mai bine daca marea cu 16%. Nu el mare smecher bucurestean ne-a dublat practic impozitul.Practic noi platim incompetenta autoritatilor locale care nu sunt in stare sa-i depisteze pe cei care nu platesc gunoiul.Si cit de simplu ar fi ca o puturoasa de la impozite sa verifice fiecare instiintare de impozit iar acolo unde nu apare taxa de habitat primaria prin birocratii sai sa verifice prin asociatii ,pe teren pe cei fraudulosi. daca toti cetatenii ar plati taxa de gunoi nu ar trebui sa fie mai mare de 5 lei.

287 comentarii. Pagina 1 din 29. Click pe pagina dorită : 1 2 ...29 

Articole pe aceeași temă

Marţi, 29 Ianuarie 2013
Stire din Social : CAPCANE FATALE PENTRU CONSTĂNȚENI
Marţi, 05 Februarie 2013
Stire din Politică-Administrație : "Primăria Constanța nu are datorii"
Sâmbătă, 26 Ianuarie 2013
Stire din Cetățenești : Fețele Constanței secolului XXI
Pagina a fost generata in 0.2231 secunde