Vrei să te împrumuți să-ți cumperi casă? Tot mai greu!

Cum pun băncile bețe-n roate creditelor ipotecare

682
1
Cum pun băncile bețe-n roate creditelor ipotecare - fotofondbanci-1453999050.jpg

Articole de la același autor

Tinerii care își făcuseră planuri ca să-și cumpere un apartament sau o casă anul acesta vor trebui să mai aștepte și să mai strângă bani. Băncile pregătesc un contraatac la Legea privind Darea în plată, ridicând valoarea avansului necesar pentru un credit ipotecar la 35 la sută pentru împrumuturile în lei și 40 la sută pentru împrumuturile în euro.

Raiffeisen Bank a lansat prima "ofertă" de acest gen, pentru creditul "Casa ta". Însă, se pare că acesta este doar începutul și că mai sunt și alte bănci care au în vedere schimbarea condițiilor creditelor ipotecare. Specialiștii spun că vor urma și alte instituții dispuse să mărească aportul personal al împru-mutaților, chiar dacă acest lucru ar în-semna scăderea numărului creditelor. Motivul invocat face referire la temerea că nu își vor mai putea recupera banii din împrumuturile date, dacă rău-platnicii vor prefera să predea casa decât să-și achite restanțele.

Unii consideră că este vorba numai despre o tactică a bancherilor de a forța mâna parlamentarilor să nu aprobe Legea Dării în plată. Coincidență sau nu, documentul legislativ va fi discutat începând cu 1 februarie, odată cu începerea sesiunii parlamentare.

Deși s-a spus de la început că Legea Dării în plată nu este împotriva băncilor, ci în sprijinul consumatorilor, bancherii au anunțat că se consideră vizați direct și că nu sunt dispuși să lase lucrurile așa cum au fost propuse de inițiatorii documentului. Au amenințat încă din prima clipă că vor modifica creditele, știind că acolo îi doare cel mai tare pe români.

"Este puțin probabil ca lucrurile să rămână așa, pentru că principalul scop al băncilor este să dea cât mai mulți bani, pentru a avea o dobândă cât mai mare. Cel mai probabil este un bluf menit să atragă atenția parlamentarilor, în pragul discuțiilor pe baza Legii Dării în plată. Este drept că legea nu le este deloc favorabilă, dar cu siguranță le va responsabiliza. Varianta avansului de aproape jumătate din valoarea unei proprietăți este însă aproape absurdă", a declarat, pentru "Cuget Liber", Robert Pascu, analist financiar-bancar.

Scapă de casă, scapă și de datorie

Reamintim că Legea Dării în plată oferă posibilitatea unei persoane care s-a împrumutat la bancă să cedeze băncii imobilul care fusese ipotecat. Astfel, debitorul scapă de datorie, chiar dacă banca nu mai reușește să-și recupereze banii împrumutați prin vânzarea imobilului în cauză.

În luna decembrie, președintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului să re-examineze documentul legislativ.

"Legea este binevenită, dar forma adoptată de Parlament riscă să creeze noi dificultăți celor cu credite imobiliare. Câteva dintre probleme sunt terminologia neclară, necorelarea cu legislația în vigoare și crearea unor situații de inechitate între beneficiarii legii", a declarat președintele Iohannis. 

Comentează știrea

Tiberiu
29 ianuarie 2016
Oportunitate

O afacere profitabila pentru toti! Cum ar fi daca ai avea o afacere a ta, puternica si profitabila? Noi iti oferim un sistem recomandat de catre cei mai mari experti, gata sa-ti aduca si tie castigurile pe care ti le doresti. Solicita chiar acum mai multe informatii, la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.481 secunde