Cum poți cotiza la pensii dacă nu ai loc de muncă

5164
3
Cum poți cotiza la pensii dacă nu ai loc de muncă - pensii1-1384882169.jpg

Articole de la același autor

Pe principiul "omul gospodar își face vara sanie și iarna car", sunt persoane care fie nu au un loc de muncă, fie lucrează în străinătate sau chiar muncesc la negru, dar doresc să-și asigure o pensie decentă la bătrânețe. Pentru asta, vă puteți plăti contribuțiile separat și puteți beneficia de pensie întocmai ca și persoanele care au muncit toată viața. 


Reprezentanții Casei Naționale de Pensii Publice anunță că există posibilitatea realizării sau completării stagiului de cotizare prin încheierea unui contract de asigurare socială cu casa județeană de pensii din raza de domiciliu. Cota de contribuție este de 31,3 la sută din venitul asigurat, care nu poate fi mai mic de 35 la sută din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, dar nu mai mare de cinci ori de câștigul salarial mediu brut. 


Pentru anul 2013, câștigul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 2.223 de lei. Venitul minim asigurat începând cu 25 februarie 2013, este de 35 la sută din 2.223 de lei, adică 778 de lei, contribuția minimă datorată fiind de 244 de lei. 


Contract cu Casa de Pensii 


Contractul de asigurare socială se încheie la casa județeană de pensii de care aparțineți și cuprinde datele de identificare ale asiguratorului și ale persoanei asigurate, adresa asiguratului, condițiile de asigurare (venit asigurat, cota de contribuție, cuantumul contribuției de asigurări sociale, contul în care se plătește contribuția de asigurări sociale, termenul de achitare), obligațiile asigura-torului și ale asiguratului, precum și clauzele contractuale. 


"Termenul de plată a contribuțiilor de asigurări sociale este lunar, dar nu mai târziu de ultima zi lucrătoare a lunii pentru care se face plata. Contribuția se poate plăti și anticipat, pe o perioadă de cel mult 12 luni, calculate de la data la care se face plata. În aceste situații, stagiul de cotizare este corespunzător timpului efectiv parcursului în interiorul perioadei pentru care s-a efectuat plata", precizează reprezentanții Casei de Pensii. 


Contractul de asigurare socială intră în vigoare la data înregistrării acestuia la Casa de Pensii. Neplata contribuției de asigurări sociale la termenul stabilit în contract generează plata de dobânzi pentru fiecare zi calendaristică, a căror cotă se stabilește prin lege și penalități de întârziere pentru fiecare lună sau fracțiune de lună, până la data plății inclusiv. În cazul rezilierii contractului, contribuția de asigurări sociale achitată nu se restituie, iar stagiul de cotizare realizat până la data rezilierii contractului se valorifică la stabilirea dreptului la pensie. 


Efecte doar pentru viitor! 


Dacă intervin modificări asupra elementelor din contractul de asigurare (nume, venit asigurat, adresă, act de identitate), este obligatorie încheierea unui act adițional. Celelalte asigurări sociale, de sănătate sau de șomaj, etc. nu sunt acoperite prin contractul de asigurare socială încheiat cu casa de pensii. 


Pentru a înregistra contractul de asigurare, beneficiarul trebuie să se prezinte la sediul casei de pensii cu două exemplare ale contractului, actul de identitate în copie și original și dosar încopciat. 


"În situația în care doriți să încheiați un contract de asigurare, trebuie să știți că acesta produce efecte doar pentru viitor, deci va trebui să așteptați parcurgerea efectivă a perioadei asigurate și apoi să solicitați acordarea drepturilor de pensie", ne mai spun reprezentanții Casei de Pensii. 


Venitul asigurat și contribuția minimă se modifică în situația în care se schimbă cota de contribuție și valoarea câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.  


Comentează știrea

baskets louboutin
24 noiembrie 2013
baskets louboutin

Elle a racont fils accouchementses Meilleures amies chaussure louboutin pas cher forum APRS La Naissance et une ditquel Leur point de Tout S'est droul Parfaitement>, racontent CES sources au magazine. On imaginerait Presque ONU décor de dessin anim! ILS ajoutent Qué Kate a dclar: . Tout S'est droul Comme PRVU, RAPIDEMENT, IL N'Y A pas eu de complications baskets louboutin http://www.ville-bollene.fr/louboutin_chaussures.php?p=baskets louboutin

louboutin prix
1 decembrie 2013
louboutin prix

Comme par enchantement! Sur could be Croire Que le charme se rompt ici MAIS non. D'aprs de Proches amis de Kate Middleton Qui se confisVanity de Sont Foire, Mme fils accouchement S'est droul Dans Les conditions d'MEILLEURES.C'était pendant les années de la Dépression et notre fond musical était la musique country au fond, at-il déclaré dans un entretien cl pas cher chaussures uk 2004. on pere a joué beaucoup de chaîne instrumentsviolin, et des choses différentes. Il a toujours encouragé nous, les garçons de jouer quelque chose ou une autre qui est différent de celui. louboutin prix http://www.ville-bollene.fr/louboutin_chaussures.php?p=louboutin prix

asics kinsei
2 decembrie 2013
asics kinsei

übersetzt bedeuten diese lateinischen Zeilen 'Im gesunden K?rper steckt ein gesunder Geist' und Kihachiro Onitsuka war einer der wenigen japanischen Optimisten, die nach dem Ende des zweiten Weltkrieges etwas Wesentliches zum Wiederaufbau der japanischen Gesellschaft beitragen wollten. Seiner Ansicht nach würde Sport den Menschen neuen Mut einfl??en. Mit diesem Ziel vor Augen begann er 1949 in einem kleinen Atelier seine ersten Sportschuhe zu kreieren. Er gründete die Onitsuka Co. Ltd., die recht schnell unter dem Markenzeichen Asics Schoes weltbekannt wurde. asics kinsei http://www.strongerbritney.com.ar/asics.php?p=asics kinsei

Articole pe aceeași temă

Marţi, 05 Noiembrie 2013
Stire din Economie : Cresc salariile și pensiile în 2014
Pagina a fost generata in 0.6651 secunde