Cum îi ajută statul pe patronii care angajează picații la bac

304
1
Cum îi ajută statul pe patronii care angajează picații la bac - absolventiangajati1-1373804073.jpg

Articole de la același autor

Absolvenții de liceu care au picat bacalaureatul nu au prea multe alternative pentru perioada următoare. Ei pot fie să rămână acasă pentru a învăța până la următorul examen și să ceară șomaj de la stat, fie să-și caute de muncă pentru a se putea întreține. Cum șomajul este doar o soluție temporară, iar indemnizația este aproape simbolică, probabil că mulți absolvenți vor pleca în căutarea unui job, măcar cu jumătate de normă.

De muncă se găsește, mai ales că trei sferturi din posturile disponibile în prezent la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă din Constanța sunt pentru persoane fără studii superioare. Acum depinde și cât de pretențioși sunt absolvenții de liceu.

Cert este că, în încercarea de a încuraja patronii să angajeze tineri absolvenți, statul le oferă acestora unele facilități. Așa că ei ar putea avea întâietate la un interviu de angajare.

"În conformitate cu prevederile art. 80 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocu-pării forței de muncă, actualizată, angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenți ai unor instituții de învățământ sunt scutiți, pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuției datorate la bugetul asigurărilor pentru șomaj aferentă absolvenților încadrați, și primesc lunar, pe această perioadă, diferite sume, în funcție de nivelul de studii al absolventului", explică directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, Carmen Răducu.

Facilități și bani pentru toți angajatorii

Astfel, pentru absolvenții ciclului inferior al liceului sau ai școlilor de arte și meserii, angajatorii primesc o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data încadrării în muncă, adică 500 de lei. Pentru absolvenții de învățământ secundar superior sau învățământ postliceal se dă o sumă egală cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data încadrării, adică 600 de lei, iar, pentru absolvenții de învățământ superior, statul dă o sumă egală cu 1,5 ori valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data încadrării în muncă, adică 750 de lei. De asemenea, angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenți din rândul persoanelor cu handicap primesc, lunar, pentru fiecare absolvent, sumele prevăzute mai sus, dar pe o perioadă de 18 luni.

Obligați să-i țină pe post măcar trei ani

Totuși, nu beneficiază de pre-vederile articolului respectiv angajatorii care au obligația, potrivit legii, de a încadra în muncă absolvenți ai instituțiilor de învățământ, pentru absolvenții din această categorie.

"Prin absolvent al unei instituții de învățământ se înțelege persoana care a obținut o diplomă sau certificat de studii, în condițiile legii, în una dintre instituțiile de învățământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condițiile legii. Anga-jatorii care încadrează absolvenți în condițiile articolului nr. 80 sunt obligați să mențină raporturile de muncă sau de serviciu ale acestora cel puțin trei ani de la data încheierii", a mai completat directorul AJOFM. 

Comentează știrea

admirator
15 iulie 2013
da' pe aia

care nu au picat, cum ii ajuta?

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 19 Iunie 2013
Stire din Social : Cinci mituri despre jobul perfect
Pagina a fost generata in 0.607 secunde