Cum aduce RAJA apa în casele constănțenilor:"Servicii de calitate la prețuri corecte"

627
2
Cum aduce RAJA apa în casele constănțenilor:

Articole de la același autor

Începând cu data de 1 martie, RAJA ajustează tarifele la apă și canalizare. Măsura este în conformitate cu avizul Autorității Naționale de Reglementare a Serviciilor Comunale nr. 120721/20.12.2013 și cu Hotărârea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Apă - Canal Constanța nr.10/16.09.2014. Astfel, tarifele percepute vor fi de 4,09 lei pentru un metru cub de apă potabilă și 3,63 lei pentru metru cub de canalizare-epurare.

"Pentru a putea asigura în continuare serviciile de alimentare cu apă și canalizare la cei peste două milioane de consumatori, în condiții de siguranță și calitate ridicată, S.C. RAJA S.A. este nevoită să ajusteze tarifele la serviciile prestate, cu un procent de aproximativ 8 la sută. Dacă ținem cont de faptul că 6,3 la sută reprezintă doar inflația pentru perioada februarie 2013 - februarie 2015, creșterea reală de tarif va fi de doar 1,7%", explică purtătorul de cuvânt al RAJA, Irina Oprea.

Potrivit acesteia, în ultimii ani, primordială în activitatea S.C. RAJA S.A. a fost asigurarea unor servicii de calitate la tarife rezonabile, care să se încadreze în limita de suportabilitate financiară pentru toți abonații. "Astfel, din februarie 2013 și până acum, de peste doi ani, societatea noastră nu a aplicat creșteri de tarife și nici măcar ajustări cu indicele de inflație, și asta în condițiile în care majoritatea operatorilor de profil au mărit tarifele chiar și de două ori într-un an", mai adaugă reprezentantul RAJA.

În toată această perioadă, prețurile la energia electrică, combustibil și la celelalte materiale de exploatare au crescut periodic și semnificativ, iar indicele de inflație (februarie 2013 - ianuarie 2015) a fost de 106,30%. "S.C. RAJA S.A. este singura companie de apă din România care nu încasează apa meteorică nici de la populație, nici de la agenții economici, ceea ce a dus la o scădere a facturilor cu aproape 10%. În România există 42 de operatori regionali în domeniul alimentării cu apă și al canalizării, operatori care asigură serviciile de alimentare cu apă și canalizare pentru aproximativ 95% din populația țării. La ora actuală, tariful perceput de RAJA pentru apa potabilă se situează pe locul 26, în clasamentul celor 42 de operatori de profil", precizează Irina Oprea.

Apă de adâncime

Comparativ cu ceilalți operatori de servicii, care asigură alimentarea cu apă din sursele de suprafață și prin cădere liberă, serviciul furnizat de RAJA implică: extragerea apei de la adâncimi cuprinse între 120 și 700 metri și transportul apei potabile pe conducte cu o lungime însumată de peste 3.500 km, ceea ce presupune costuri ridicate cu energia electrică. "Conform legislației în vigoare, S.C. RAJA S.A. este obligată să plătească Administrației Naționale Apele Române un tarif pentru fiecare metru cub de apă extras din sursele de subteran sau de suprafață, în condițiile în care investițiile și mentenanța sistemelor de extragere a apei de subteran cad tot în sarcina noastră. Numai anul trecut, RAJA a plătit către administrațiile bazinale Apele Române din cele șapte județe în care operează peste 51,5 milioane lei", explică purtătorul de cuvânt al RAJA.

O componentă importantă a tarifului practicat de RAJA este și cofinanțrea pentru proiectele dezvoltate cu finanțare europeană. S.C. RAJA S.A. implementează acum Programul Operațional Sectorial de Mediu (POS Mediu) - cu patru mari componente "Reabilitarea și modernizarea sistemelor de alimentare cu apă și de canalizare în regiunea Constanța - Ialomița", "Extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată pentru regiunea Constanța - Ilfov", "Reabilitarea Stației de Epurare Eforie Sud" și "Canalizare menajeră comuna Valu lui Traian, etapa III, Constanța", ce la final se vor concretiza în sisteme reabilitate și extinse pe o lungime de peste 1.000 km, 13 stații de epurare noi sau modernizate și sute de stații de pompare și puțuri. Valoarea acestor proiecte se ridică la peste 283 milioane de Euro, din care S.C. RAJA S.A. asigură prin cofinanțare 76,62 milioane de Euro, cofinanțare realizată și prin intermediul unui împrumut de la BERD - Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Comentează știrea

Pintea
27 februarie 2015
Se scumpeste apa

AJUSTÁ, ajustez, vb. I. Tranz. A adapta, a potrivi o piesă la un ansamblu, un obiect de îmbrăcăminte pe corp etc. – Din fr. ajuster. Sursa: DEX '09 (2009) | .Spuneti cinstit scumpim apa,marim preturile .Inante de 1989 preturile nu se mareau se reasezau.Cata minciuna .De ce nu spuneti ca preturile afisate sunt fara tva .Sa va arat cateva preturi in tara :Tarife apa potabila /canalizare cu tva- BRASOV: apa potabila= 4.36 lei/ mc,canalizare 3 lei /mc ; PLOIESTI ap=4.61 lei,c=3.03 lei ; SATU MARE ap=4.27 lei c=3.71 lei ;BISTRITA ap=4.02 lei c=2.73 lei; SIBIU ap=3.45 lei c=2.28 lei; SUCEAVA ap=4.33 lei , c= 2.9 lei; HARGHITA ap=3.3 lei c=2.59 ;BUCURESTI ap=5.75 lei c=1.28 lei; IASI ap=3.97 lei c=2.89 lei; ORADEA ap=3.93 lei c=2.59 lei. Avem cele mai mari rezerve de apa in subteran dar cea mai scumpa apa din tara.Acesta este adevarul.

RODICA
27 februarie 2015
oferta de nerefuzat de lucru!

Oferta de nerefuzat de lucru! Aveti in fata un fenomen tot mai intalnit! Foarte multi oameni lucreaza cu noi! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Joi, 26 Februarie 2015
Stire din Social : Se ajustează tarifele la apă
Vineri, 13 Februarie 2015
Stire din Social : Se oprește apa, la Constanța!
Pagina a fost generata in 0.5985 secunde