Constănțenii, în alertă! Gripa aviară a ajuns la Constanța. Rata de mortalitate este uriașă

2493
2
Constănțenii, în alertă! Gripa aviară a ajuns  la Constanța. Rata de mortalitate este uriașă - fotofondgripaaviara-1480354247.jpg

Articole de la același autor

Autoritățile din Constanța sunt în alertă după ce a fost confirmat primul caz de gripă aviară din zonă. Este vorba despre o lebădă sălbatică, descoperită în acvatoriul portului Constanța. La nivelul județului Constanța a fost activat Centrul Local de Combatere a Bolilor și se monitorizează în permanență Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, unde există foarte multe specii de păsări sălbatice. De asemenea, proprietarii de păsări sunt sfătuiți să le țină închise în această perioadă, pentru a le împiedica să intre în contact cu păsări sălbatice.

"Lebăda moartă a fost găsită pe 22 noiembrie, în Dana 0 Tehnică a Portului Constanța. Cadavrul a fost preluat de o echipă de inspectori a DSV și a fost supus analizelor. A doua zi, laboratorul a eliberat un buletin de analiză cu rezultat pozitiv pentru influența aviară, prin identificarea genomului viral. Ulterior, analizele au fost expediate la Institutul de Diagnostic și Sănătatea Animală din București, care a confirmat prezența virusului", a explicat dr. Geronimo Brănescu, directorul executiv al DSV Constanța.

Ieri, au mai fost identificate încă patru cadavre de păsări, tot în portul Constanța, o lebădă, o rață, o lișiță și un pescăruș. Acestea au fost preluate pentru probe și rezultatele vor fi făcute publice în cursul zilei de astăzi.

Conform planului de măsuri și legislației sanitare veterinare în vigoare au fost stabilite două zone de restricții sanitare veterinare, în jurul locației unde a fost identificată lebăda sălbatică, respectiv o zonă de protecție cu o rază de trei km și o zona de supraveghere cu o rază de 10 km.

"De asemenea, începând cu data de 25 noiembrie, conform Planului de Măsuri, a fost efectuată instruirea medicilor veterinari concesionari din cadrul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare de Asistență, care se află în zona de protecție și supraveghere (Constanța, Năvodari, Cumpăna și Agigea) și a fost efectuat recensământul tuturor exploatațiilor din zonele respective. Precizăm că la nivelul acestor zone de restricție sanitară veterinară nu există nicio exploatație comercială de păsări, ci doar gospodării ale populației", a mai spus șeful DSV Constanța.

Pericol la complexul de la Delfinariu

În ce privește măsurile de prevenire a răspândirii virusului, deja au fost demarate recensământul și identificarea tuturor exploatațiilor din zonă ce dețin păsări domestice și sălbatice, precum și vizite oficiale în toate aceste exploatații în vederea evaluării stării de sănătate a efectivelor de păsări.

"O atenție deosebită o acordăm monitorizării Complexului Muzeal de Științe ale Naturii - Delfinariu Constanța, unde există foarte multe specii de păsări sălbatice. În cursul zilei de luni, 28 noiembrie, am efectuat un control oficial la această instituțe și o operativă zilnică privind notificarea oricărei modificări în statusul de sănătate al păsărilor prezente în complex", a completat dr. Geronimo Brănescu.

În plus, s-a dispus informarea tuturor cetățeniilor, proprietari de păsări asupra apariției influenței aviare, a măsurilor dispuse și obligațiilor care le revin. Această informare se va efectua prin intermediul primăriilor din zonele de restricție sanitară veterinară.

Medicii veterinari ne recomandă să prevenim orice contact direct și indirect între păsările sălbatice vii, în special cele de apă și păsările de curte și alte păsări, în special rațele și gâștele și, în cazul în care observăm păsări moarte să anunțăm imediat Direcția Sanitar Veterinară.

Gripa aviară poate fi mortală pentru oameni

Gripa aviară cauzată de virusul H5N1 este un tip de gripă care apare în mod normal la păsări. Dar, în cazuri rare, se poate răspândi de la păsările infectate la oameni. Chiar dacă gripa aviară este rară la oameni, atunci când apare este de obicei severă. Copiii și adulții tineri par să fie mai predispuși decât persoanele mai în vârstă la a face gripă aviară.

Cele mai frecvente simptome ale gripei aviare sunt: febra (temperatură de peste 37,8 grade Celsius), tuse, dificultăți de respirație, diareea. Alte simptome care pot să apară sunt: durere în gât, senzația de confuzie, durere de cap sau dureri corporale, secreții nazale apoase.

Mai mult de jumătate dintre persoanele care fac gripă aviară decedează. La oamenii cu gripă aviară, simptomele sunt mult mai severe comparativ cu gripa sezonieră.

Perioada de incubație: după contactul cu o pasăre infectată, perioada de incubație pentru infecția cu H5N1 la om este de 7 zile sau mai puțin, fiind frecvent cuprinsă între 2 și 5 zile. În cadrul transmiterii de la om la om, perioada de incubație este de 3-5 zile, uneori ajungând chiar până la 8-9 zile.

Comentează știrea

O LEBADA
29 noiembrie 2016
..............................

INFORMATII DE LA LABORATOARELE EUROPENE ANUNTA CA ACEASTA FORMA DE GRIPA AVIARA NU ESTE TRANSMISIBILA LA OAMENI. AR TREBUI SA SPECIFICATI ACEST FAPT SI SA NU BAGATI FRICA IN OAMENI, CARE DEJA SUNT IN MARE PARTE ATAT DE IGNORANTI INCAT SE FERESC SI DE VACCINURI.

unul
29 noiembrie 2016
offf ...

În limba română nu prea se foloseste cuvantul "influența" pentru gripă, pentru că termenul influența înseamna în general altceva (acțiune exercitată asupra unui lucru sau asupra unei ființe, putând duce la schimbarea lor; autoritate; trecere). Va rog nu mai traduceti cu google translate.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2187 secunde