Constănţenii, abandonaţi în colţii câinilor fără stăpân. Vom scăpa vreodată de maidanezi?

679

Articole de la același autor

Constănţenii sunt în colţii maidanezilor de ani de zile. Este o luptă grea, pe care oamenii o dau de ani de zile, singuri, cu mâinile goale. Primăria i-a părăsit de mult, de când a ales să împartă contractele pe bani mulţi, fără să îi pese de cetăţeni sau de bietele animale.

Câinii fără stăpân au fost ani de zile o sursă de venit pentru cei abonaţi la banii constănţenilor. Fără jenă şi fără milă, Primăria Constanţa a dat contracte care apoi au fost considerate ilegale de instanţe, după care, ca într-un gest de pedeapsă pentru constănţeni, nu a mai adunat câinii deloc mai bine de un an de zile. Din februarie 2019, serviciul de capturare, transport şi predare a câinilor fără stăpân de pe domeniul public al municipiului Constanţa a fost încredinţat firmei SC Felina Vet SRL, iar contractul a fost prelungit apoi în februarie 2020.



Însă, maidanezii nu numai că nu au dispărut, dar pare că sunt mai mulţi ca niciodată. Ne încolţesc pe stradă, prin parc, pe plajă. Sunt mii de sesizări de la oameni, iar firma care se ocupă de serviciul de ecarisaj are doar două echipe de capturare. O recunosc chiar reprezentanţii Primăriei Constanţa.

„Numărul sesizărilor venite de la cetăţenii municipiului Constanţa în legătură cu prezenţa câinilor fără stăpân pe străzi, multe dintre acestea venite prin apelul de urgenţă la numărul 112, pe anul 2019, este de 2.354. Totodată, de la începutul anului 2020, până în prezent, au fost primite 2.116 sesizări, inclusiv cele care fac referire la prezenţa câinilor fără stăpân în staţiunea Mamaia.

Zonele în care au fost semnalaţi cei mai mulţi câini fără stăpân sunt următoarele: Palazu Mare, Faleză Nord, Compozitor, Poarta 6.

În momentul actual, două echipe de capturare formate din personal instruit în acest sens acţionează pe domeniul public al municipiului Constanţa, în vederea strângerii câinilor fără stăpân de pe străzi, cartiere, din parcuri”, ne-a declarat directorul executiv al Direcţiei Gestionare Servicii Publice din cadrul Primăriei Constanţa, Raluca Georgescu.



Program scurt, ca la bugetari…

Potrivit acesteia, anul acesta, până la mijlocul lunii august, echipele adunaseră deja 1.168 de câini comunitari, iar anul trecut, au adunat de pe străzi alţi 1.877. Echipele de-abia fac faţă reclamaţiilor primite de la oameni.



„Operaţiunile de capturare se desfăşoară conform ordinelor de lucru întocmite pe baza sesizărilor primite de la cetăţeni, acţionându-se în zonele indicate de aceştia, de luni până vineri, între orele 8.00 şi 16.00, dar şi în urma apelului de urgenţă făcut la numărul de telefon 112”, mai spun cei de la Primăria Constanţa.

Aşadar, seara, câinii se plimbă nestingheriţi, căci hingherii şi-au încheiat programul la ora 16.

Acces interzis, porţi ferecate!

La Adăpostul pentru animale, de pe strada Vârful cu Dor, acolo unde îşi desfăşoară activitatea firma care se ocupă de serviciul de ecarisaj, sunt, în prezent, „cazaţi”, peste 200 de căţei, pregătiţi spre adopţie. Sau cel puţin aşa susţin reprezentanţii Serviciului de Ecarisaj. 




Am vrut să facem şi noi o vizită, dar ni s-a spus că, din păcate, în contextul pandemiei cu noul coronavirus, programul cu publicul este suspendat. Aşa se face că niciun constănţean nu are acces în spatele porţilor închise şi bine păzite, cu garduri înalte şi opace. Au avut grijă angajaţii să nu se vadă nimic înăuntru.

Periodic, câinii care pot fi adoptaţi sunt pozaţi şi puşi pe site-ul Primăriei Constanţa, care are acum şi rol de târg de animale. În rest, nimeni nu ştie ce se întâmplă în adăpostul ferecat, unde, deşi toate operaţiunile de adopţie s-ar putea desfăşura în aer liber sau la un ghişeu, cu toate măsurile de protecţie respectate, întocmai ca la alte instituţii din subordinea Primăriei Constanţa, s-a decis interzicerea accesului oricărei persoane din exterior. Oare ce au de ascuns Primăria Constanţa şi firma care se ocupă de capturare, în Adăpostul de pe strada Vârful cu Dor? 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.2927 secunde