Constănțeni angajați pe contracte de numai două ore. Care sunt capcanele muncii la negru

566
1
Constănțeni angajați pe contracte de numai două ore. Care sunt capcanele muncii la negru - muncalanegru-1479138723.jpg

Articole de la același autor

La ora actuală, munca în afara cadrului legal este prezentă la foarte multe societăți constănțene, aceasta manifestându-se sub mai multe forme, dintre care amintim: activitate nenormată, total neevidențiată și nefiscalizată, desfășurată în afara contractului individual de muncă, fără stat de plată legal întocmit și plata obligațiilor la bugetul de stat. În aceeași categorie se poate evidenția munca fără pontaj pentru evidențierea normei de timp, fără documente privind norma de producție și felul muncii și nenominalizarea persoanei care prestează munca. De asemenea, au declarat reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Constanța, mulți patroni le întocmesc angajaților contracte individuale de muncă de 2-4 ore pe zi, care în realitate se desfășoară în intervalul de 8-12 ore pe zi sau poate chiar și mai mult de-atât.

Cauzele muncii "la negru", susțin inspectorii de muncă, sunt extrem de variate. Acestea au o determinare multifactorială și țin de situația economică a angajatului și angajatorului la un moment dat, de nivelul de instruire a acestora și, nu în ultimă instanță, de cadrul legal și regimul sancționator.

"Principalele cauze țin de dezechilibrul dintre cererea și oferta de locuri de muncă pe piața muncii, fiscalitatea apreciată drept ridicată de către majoritatea operatorilor de pe piața muncii, dar și faptul că marea majoritate a angajatorilor sunt adepții politicii de obținere a unor profituri importante pe termen scurt, în detrimentul strategiilor de dezvoltare a firmei pe termen mediu și lung", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al ITM, Florina Vișan. Totodată, se poate vorbi aici despre vulnerabilitatea unor largi categorii socio-profesionale rezultată din faptul că mulți își găsesc cu greu un loc de muncă conform cu pregătirea de specialitate și expe-riența în domeniu, dar și veniturile mici ale unei părți importante din populația activă.

Dezavantajele muncii "la negru"

Munca fără forme legale prezintă o serie de dezavantaje, atât pentru angajat, cât și pentru angajator. Între dezavantajele muncii fără forme legale pentru angajat menționăm următoarele: nu beneficiază de salariul minim pe economie, sporuri salariale determinate de vechime, condiții de muncă; nu beneficiază de reducerea normei de timp ca urmare a condițiilor de muncă; nu i se plătește diurnă pentru deplasare și detașare și indemnizația de transport. De asemenea, aceste persoane nu au dreptul la concediul legal de odihnă plătit și alte concedii legal reglementate pentru evenimente deosebite (căsătorii, deces, nașterea unui copil în familie), pentru studii etc. În același timp, cei care acceptă o astfel de muncă nu sunt asigurați pentru riscuri previzibile și imprevizibile cum sunt: invaliditatea, accidentele de toate felurile, bolile, maternitatea, bătrânețea, decesul. Mai mult decât atât, ei nu beneficiază de indemnizația pentru maternitate, precum și pentru creșterea copilului sau îngrijire de până la doi ani sau îngrijirea copilului bolnav și nu beneficiază de pensie de limită de vârstă, anticipată, anticipată parțial, de invaliditate sau de urmaș. Ce doare și mai tare, toate aceste persoane nu beneficiază de asistență medicală gratuită, medicamentație gratuită sau compensată.

Comentează știrea

Tepes
15 noiembrie 2016
Oare?!!

Asa se fraudeaza bugetul! Cei care accepta un contract de 2 ore/zi, cu siguranta are un castig mai bun decat cel care are contract de munca cuu salariu de 1000 lei/luna. De ce? Pentru ca el primeste si ajutor social( de la buget!), are si asigurare medicala, are scutiri de tot felul si primeste subventii la caldura, la alimente, la....toate! Asa zisa pomana psd-ista! Daca autoritatea statului, prin acel ITM, si-ar face datoria( ca ei sunt platiti de la buget, nu uitati asta!) si ar controla patronii care utilizeaza munca la negru, dand amenzi la greu, alta ar fi situatia. Dar cum cei de acolo sunt numiti si angajati politic, adica 'neprofesionisti si coruptibili', iau 'spaga' si lasa treburile asa cum sunt, ca de, 'merge si asa'! Este mentalitatea balcanica, care nu se va schimba decat prin legi foarte dure. Patronilor care utilizeaza munca la negru, sa li se dea amenzi mari si anularea autorizatiilor de functionare iar autoritatile sa-i supervizeze permanent. Si pentru ca toti se plang ca nu exista forta de munca pentru angajatori, cea mai buna masura ar fi sa se sisteze ajutorul social pentru cei necalificati si apti de munca, care refuza trei oferte de munca. Primaria, care acorda aceste ajutoare trebuie sa tina evidenta ajutoratilor si sa ia masuri acolo unde gaseste abateri. Prea multi indivizi primesc ajutor social, chiar daca au masini, pamant, case, pentru ca nimeni nu verifica situatia lor. Sunt sigur ca toti tiganii care populeaza/polueaza str. Stefan cel Mare si Piata Grivitei, sunt 'abonati' la ajutoare sociale, cand ei castiga din tigari si alte furaciuni, mii de lei/zi. Si in plus, umplu si curtile in care stau, cu plozi care au inceput sa devina agresivi.

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 26 Octombrie 2016
Stire din Social : De unde procurăm adeverințele de vechime
Pagina a fost generata in 0.6094 secunde