"Constanța suferă!" Spațiile verzi din oraș, pe cale de dispariție

983
2

Articole de la același autor

Patru, cinci parcuri ciuntite, câteva ronduri de flori la semafoare și niște petice de iarbă printre blocuri, în cartiere, atât a mai rămas din spațiile verzi ale Constanței. Au dispărut, rând pe rând, au căzut victime expansiunii imobiliare, iar măcelul încă nu s-a încheiat.

În anul 2012, din datele Agenției Județene de Protecția Mediului Constanța reieșea că în municipiul Constanța fiecărui locuitor îi revin mai puțin de doi metri de spațiu verde. Asta în timp ce normele europene prevedeau ca, până în 2010, să dispunem de 26 de metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor. Între timp, iarba s-a mai împuținat, iar responsabilitatea măsurării "firului ierbii" a trecut, cumva în mod convenabil, chiar în curtea Primăriei Constanța. Așa se face că, la ora actuală, nu știm cât spațiu verde există în orașul nostru, chiar dacă vedem cu ochiul liber cum se împuținează, dispare.

"În prezent, nu există o statistică a spațiilor verzi în Constanța. Este în lucru Registrul Spațiilor Verzi din România. Există unele măsurători prezentate de organizațiile non-guvernamentele, dar datele lor nu sunt oficiale. O situație oficială nu există la această oră", a declarat Ani Perlă, director de programe în cadrul Primăriei Constanța.

Parcul Tăbăcărie va fi reabilitat

Potrivit acesteia, autoritățile locale au în plan reabilitarea Parcului Tăbăcărie, pe lângă lucrările care au început deja la parcul de la Primărie. În ce privește parcul de la Poarta 2, care ar fi trebuit să fie deja gata, acesta ar putea fi finalizat în anul 2016. "Pentru Parcul Carol, din zona peninsulară, este un contract în derulare, dar suspendat de Fondul de Mediu, din lipsă de fonduri. Investiția se ridică la aproximativ două milioane de lei, iar lucrările care s-au făcut deja, în valoare de 150.000 de lei, nu au fost decontate de mai bine de un an", a precizat Ani Merlă.

În ce privește amenajarea de parcuri noi, deocamdată nu se știe absolut nimic. "Părerea mea ca expert de mediu este că orașul Con-stanța suferă la acest capitol, din punct de vedere al spațiului verde și al calității spațiului verde, dar trebuie să luăm în calcul și poziția geografică a Constanței. Nu există păduri în apropiere, așa cum este în alte orașe, cum ar fi Cluj, și are un mediu salin. Din păcate, în următorul exercițiu financiar cu fonduri europene nu mai sunt eligibile lucrările de reabilitare a spațiilor verzi, însă, cu o mai bună cooperare în politica de urbanism, politica de retrocedări și politica privind calitatea vieții, s-ar putea face ceva și în sensul creșterii numărului spațiilor verzi", a mai spus reprezentantul Primăriei Constanța.

Ne salvează marea!

Ministerul Mediului este la curent cu situația dezastruoasă a spațiilor verzi, în întreaga țară, însă se arată indulgent cu autoritățile care nu au reușit să facă un plan concret și să mărească suprafața de spațiu verde. De altfel, în urmă cu un an de zile, fostul ministru al Mediului, Attila Korodi, ne consola: "Nu aplicăm deocamdată penalizări primăriilor și consiliilor locale care nu au reușit să se alinieze la normele europene. Este destul de dificil de atins acele cifre. Dar la Constanța nu este cazul să vă faceți probleme. Aici aveți marea, multe întinderi de ape, aerul este curat!".

Comentează știrea

1. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

ath
26 noiembrie 2015
Merry Christmas

Doamna Andreea Perhaita,sunteti sigura ca ati vorbit la telefon cu tovarasa Ani Merla ? Eu cred ca nu.Ati vorbit cu un robotel.Raspunsurile date de Primarie sunt raspunsuri standard.Mai incercati o data,poate le stricati gadget-ul.Doamne ajuta ! Acolo,la primarie au o masinarie(na,ca rimeaza),un fel de Instalatie de Dat Explicatii.(pe scut IDEx).Eu am mai scris in urma cu 5 ani despre inventia asta.Nu m-ati crezut.Stiti cum arata felicitarile alea de sarbatori ? Alea care le puneti langa tort la Anul Nou.Deschizi felicitarea si....Merry Christmas... se aude un cantecel.Sau papusile alea care inchid ochii cand le rastorni.Asa arata si gadget-ul lor.Ani Merla v-a spus un cantecel de sarbatori. Multumim Fagadau,multumim Ani Merla. Merly Christmas ! Sa ne cantati sanatosi !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7709 secunde