Constanța sub nămeți! Cel mai crâncen viscol din ultimii ani

1692
2

Articole de la același autor

În cursul nopții de joi spre vineri, viscolul și ninsorile au cuprins toată Dobrogea. În numai câteva ore, temperaturile au scăzut serios, ploaia s-a transforma în ninsoare, iar vântul s-a întețit văzând cu ochii. Pe rând, dinspre nord spre sud, localitățile au fost acoperite de nămeți, iar vineri dimineață, la ora 8.20, meteorologii au instituit codul roșu. 


În ciuda mobilizării autorităților, viscolul puternic și cantitățile enorme de zăpadă au creat numeroase probleme în Constanța și în tot județul. Oamenii au rămas fără curent electric, apă și căldură în case și au fost închise toate drumurile naționale și județene. 
Echipele de intervenție au lucrat la foc continuu, utilajele autorităților, împreună cu cele ale armatei și cu voluntari au scos sute de persoane din nămeți și au transportat bolnavi și gravide, la unitățile de urgență. Din fericire, nu au existat victime, însă pagubele materiale sunt însemnate. 


Stâlpi și copaci căzuți, în mijlocul orașului 
La Constanța, cele mai multe probleme au apărut din cauza copacilor și stâlpilor de înaltă tensiune puși la pământ de vântul puternic. În multe zone s-a întrerupt curentul electric și constănțenii care au centrale termice au dârdâit în case. Frig a fost și la unii din consumatorii racordați la sistemul centralizat de încălzire, deoarece mai multe puncte termice au rămas fără curent electric și nu au putut furniza nici apă caldă, nici căldură. 


Tot din cauza avariilor la rețeaua de electricitate, nu au mai funcționat semafoarele în multe intersecții din oraș și în unele zone s-au format ambuteiaje. Deși primăria a scos pe șosele mai bine de 70 de utilaje, s-a circulat foarte greu, atât pe arterele principale, cât mai ales pe străduțele din cartiere. 22 de utilaje cu lamă, 40 de wole, buldoescavatoare și opt sărărițe au acționat permanent pentru îndepărtarea stratului de zăpadă și pentru împrăștierea materialului antiderapant. Utilajele vor rămâne în continuare în oraș și în zilele următoare. 


Orice problemă poate fi semnalată de constănțeni permanent, la Dispeceratul Primăriei Constanța, la numărul de telefon 0241/55.00.55, la Dispeceratul Serviciului Administrare Spații Verzi - 0241/48.81.71, 0722/54.53.66, la Dispeceratul Serviciului Inspectorat Protecție Civilă - 0241/48.81.66 și 0241/48.81.08, la Dispeceratul Poliției Locale - 0241/48.42.05. 


Probleme au fost și cu apa potabilă la Constanța, mai ales în cursul dimineții de vineri, când, din cauza căderilor de tensiune, au rămas fără curent electric stațiile de pompare și aproape jumătate din oraș nu a mai avut apă la robinete timp două - trei ore. La un moment dat, a existat chiar pericolul ca să se oprească și în celelalte zone ale municipiului, rezerva de apă a RAJA acoperind necesarul consumatorilor pentru numai opt ore. Din fericire, s-a intervenit rapid și la prânz era apă rece la robinete în toată Constanța. 


97 localități fără curent electric 
În județ, însă, situația este de-a dreptul dramatică. Și la această oră, zeci de localități nu au nici apă potabilă, nici curent electric. 
O linie de înaltă tensiune, 42 linii electrice aeriene de medie tensiune total, șapte linii de medie tensiune parțial și 1.396 posturi de transformare au suferit avarii. 


Potrivit reprezentanților E-Distribuție Dobrogea, au fost afectate total sau parțial 97 localități: Dulgheru, Saraiu, Lumina, Ovidiu, Carvănu Mic, Carvănu Mare, Goruni, Guiciuc, Gârlița, Galița, Lipnița, Băneasa, Dobromir, Tufani, Curcani, Petroșani, Cerchezu, Măgura, Olteni, Furnica, Dumbrăveni, Viroaga, Negru Vodă, Plopeni, Credința, Conacu, Independența, Galeșu, Poarta Albă, Poiana, Saligny, Mihail Kogălniceanu, Nazarcea, Castelu, Saraiu, Sitorman, Albești, Eforie Nord, Tuzla, Biruința, Amzacea, Techirghiol, Ostrov, Almalău, Bugeac, Lipnița, Canlia, Izvoare, Satu Nou, Coșlugea, Răzoare, Tudor Vladimirescu, Făurei, Lespezi, Pădureni, Cetatea, Dobromir, Văleni, Cărpiniș, Negrești, Casicea, General Scărișoreanu, Mereni, Topraisar, Pelinu, Tătaru, Comana, Orzaru, Darabani, Vâlcele, Coroana, Cotu Văii, Poiana, Potârnichea, Valu lui Traian, Murfatlar, Valea Seacă, Bărăganu, Palazu Mic, Gura Dobrogei, Târgușor, Casian, Cheia, Grădina, Râmnic, Râmnicul de Jos, Râmnicul de Sus, Cogealac, Tariverde, Corbu de Sus, Corbu de Jos, Nuntași, Fântânele, Palazu Mare, Tătaru, Albești, Neptun. 


De asemenea, în municipiul Constanța au fost numeroase deranjamente individuale și colective, iar echipele abia au făcut față solicitărilor.


Comentează știrea

europeanu
7 ianuarie 2017
Frecatorii de menta

articolul e pe langa realitate.De ce nu scrieti ca autoritatile sunt total depasite de situatie ? Sau sunteti adeptii spuselor hotului mazare : iarna nu-i ca vara.Cand e soare afara toate autoritatile o freaca pe salarii imense.Din BUGET ! Vara sanie,iarna caruta !

Nazi
8 ianuarie 2017
Opinie

Popîndău s-a dat la fund Bucurestiul arata impecabil fata de Constanta 15 minute de la gara de nord la otopeni. Constanta 30 de minute din centru pana in km4-5. Facem dezapezire cu Polarisul Martin cu Popîndău mână in mână

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4155 secunde