CONSTANȚA se topește / Vezi ce spun meteorologii constănțeni despre luna august

2614
3
CONSTANȚA se topește / Vezi ce spun meteorologii constănțeni despre luna august - calduramarecaniculaparcagara19-1343749371.jpg

Articole de la același autor

Vara și-a făcut de cap până acum în România. Am avut parte și de caniculă și de ploi torențiale cu tunete și fulgere, am avut coduri galbene, disconfort termic și secetă, dar am trecut cu bine de luna lui cuptor. Astăzi intrăm în luna lui gustar, după cum spune tradiția, lună ce abundă în legume, fructe și recolte de tot soiul. Meteorologii ne aduc atât vești bune, cât și rele. Va fi foarte cald în continuare, dar este posibil să avem și ceva ploi, mai ales în prima jumătate a lui august.
Luna iulie a fost deosebit de călduroasă. S-au înregistrat 23 de nopți tropicale, de trei ori mai multe decât media multianuală pe ultimii 30 de ani. De asemenea, am avut de două ori mai multe zile tropicale, cu temperaturi peste 30 de grade Celsius, față de media multianuală de șase. "Temperaturile medii ale lunii iulie au fost ridicate, între 24 și 25 de grade Celsius, față de temperaturile înregistrate de obicei, de 22 de grade. Temperatura maximă absolută a atins 37 de grade la Constanța și Hârșova, 38 de grade la Adamclisi și 39 la Medgidia și Cernavodă. Cantitățile de precipitații au fost reduse. Dacă valorile multianuale sunt cuprinse între 35 și 45 de litri pe metru pătrat, în iulie 2012 aceste valori au fost cuprinse între doi litri la Constanța și 43 de litri la Cernavodă, fapt ce a accentuat seceta pedologică", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul Centrului Regional de Meteorologie Dobrogea, Vasile Torică.

Aer tropical și ploi puține
Conform meteorologilor, august este luna cea mai însorită și, uneori, cea mai călduroasă lună din vară. Se pare că de asta vom avea parte de astăzi înainte. "Vom avea o vreme destul de stabilă, ceea ce va favoriza invazia maselor de aer tropical din nordul Africii sau sud-vestul Asiei. Totuși, se remarcă o scădere a temperaturii aerului în cea mai mare parte a țării. În zona Dobrogea, temperaturile medii ale lunii august vor fi cuprinse între 21 și 24 de grade Celsius. Maximele vor fi de 37 de grade Celsius la Constanța, 39 de grade la Medgidia, 37 la Cernavodă și 38 la Adamclisi", ne-a mai spus Vasile Torică.
Zilele următoare vremea va fi ușor instabilă și călduroasă, izolat caniculară. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări, când izolat vor fi averse slabe de ploi, însoțite de descărcări electrice. "Maximele termice vor fi atinse pe data de 9 august, după care încep să scadă. Din punct de vedere al precipitațiilor, acestea ar putea apărea în zilele de 3 și 4 august, cu cantități de 15 - 20 de litri pe metru pătrat. Pe 5, 6, 7, 8 și 9 august vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări trecătoare", a mai explicat directorul Centrului de Meteorologie.

Caniculă și disconfort termic
Indicele de confort termic temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși pe arii relativ extinse valoarea critică de 80 de unități. Iar radiațiile ultraviolete vor înregistra un nivel ridicat, mai ales după data de 8 august.
Temperatura apei mării va fi, până spre 10 august, între 25 și 27 de grade Celsius, când vântul își va schimba direcția și va sufla dinspre sud, ceea ce va determina o răcire semnificativă a apei mării.

Deșertificarea Dobrogei
Directorul Vasile Torică atrage atenția că fenomenul deșertificării ia din ce în ce mai multă amploare în zona Dobrogei. "Lipsa precipitațiilor duce la fenomenul de deșertificare. Acesta este vizibil în zonele Cernavodă, Hârșova, Cochirleni, Tortoman, Siliștea și cu tendință de extindere din cauza lipsei pădurilor. Dacă nu luăm măsuri, să facem plantări, va fi din ce în ce mai grav. Copacii nu numai că ajută pentru aerul curat, dar emană vapori de apă ce formează nori care mai apoi se condensează și rezultă ploi", a explicat specialistul.



Comentează știrea

Marius
1 august 2012
Ali Baba si cei 40 de hoti

Eforie este condusa de mafioti, iar Brailoiu este seful lor. Cea mai stralucitoare realizare a lui Brailoiu a fost distrugerea sistematica, an de an, a turismului din Eforie. Cea mai ridicola, nerusinata si nebuna actiune a lui Brailoiu in acest sens a fost taxa de parcare. Oriunde parcheaza un turist in Eforie, chiar si in locuri total neamenajate, e fortat de mafia lui Brailoiu sa plateasca taxa de parcare. Nicaieri in Romania nu se practica aceasta taxa criminala. Am vazut nenumarati turisti cum au plecat scirbiti cind hienele lui Brailoiu le-au cerut taxa de parcare. Taxa asta nu numai ca e foarte mare dar, in primul rind e extrem de OFENSATOARE PTR. CA E TILHARIE PE FATA.Aceasta taxa meschina reprezinta principala cauza a dezastrului pe care-l inregistreaza turismul si comertul in Eforie in ultimii ani. Mafiotii, in general, pot fi impartiti in doua categorii distincte: destepti si idioooti. Brailoiu nu face parte din prima categorie.

Gica
1 august 2012
Brailoiule, cu cit te platesc bulgarii ca sa distrugi turismul la noi?

Brailoule, tu ai reusit o performanta extraordinara: in ultimii ani ai redus numarul turistilor la jumatate datorita acestei taxe nenorocite de parcare. Daca in momentul de fata mai sunt ceva turisti asta se datoreaza acestei perioade a sezonului, dar numarul lor este incomparabil mai mic decit era acum citiva ani. Inainte noi aveam turisti incepind cu 15 mai si pina pe 25 septembrie. Dar acum, sa stii si tu ca prima parte a sezonului a fost moarta si la fel va fi si dupa 20 august. Si asta numai din cauza taxei tale ireponsabile de parcare.

Sanda
1 august 2012
Brailoiule ai devenit tartor ptr. noi!

Brailoiule esti in totalitate vinovat de nenorocirea pe care o aduci asupra noastra, a tuturor, prin faptul ca ai distrus comertul si turismul nostru. Este normal ca in perioadele mai slabe ale sezonului sa nu mai calce picior de turist la noi ptr. ca toti stiu de taxa ta nebuna de parcare. Se duc in alta parte unde nu exista aceasta tilharie nerusinata, tilharie la drumul mare.

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8321 secunde