Constanța, în topul cu cei mai mulți copii dispăruți de acasă!

342
Constanța, în topul cu cei mai mulți copii dispăruți de acasă! - copiidisparuti-1464193472.jpg

Articole de la același autor

• Cei mai mulți sunt adolescenți și părăsesc voluntar domiciliul


4.200 de copii au dispărut de acasă în ultimul an, iar peste 97 la sută dintre cazuri reprezintă părăsiri voluntare ale domiciliului. Cele mai multe dispariții sunt înregistrate în rândul adolescenților, potrivit datelor puse la dispoziția organizației Salvați Copiii România de către Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR), Direcția de Investigații Criminale.


Din totalul copiilor dispăruți în perioada 15 mai 2015 - 15 mai 2016, 132 sunt mai mici de 10 ani, 1.277 au vârsta cuprinsă între 10 și 14 ani și 2.791 sunt mai mari de 14 mai. Minorii pleacă intenționat de la domiciliu sau din centre de ocrotire a copiilor, pe o perioadă nedeterminată, cele mai multe dispariții fiind înregistrate în București, Iași și Constanța. Majoritatea copiilor au fost găsiți, astfel încât, pe 15 mai anul acesta, în evidențele instituțiilor responsabile se mai aflau doar 338 de minori dispăruți.


Potrivit reprezentanților IGPR, ca și în anii precedenți, principalele motive care îi determină pe copii să își părăsească familia sau centrele de ocrotire sunt neglijarea, lipsa de supraveghere, conflictele, abuzurile, lăsarea în grija bunicilor sau a altor rude, odată cu plecarea aparținătorilor legali la muncă în străinătate, lipsa comunicării cu părinții, lipsa de educație, abandonul școlar și influența anturajului negativ, consumul de alcool și substanțe halucinogene sau situația eco-nomică precară a familiei.


Fug de… probleme
Din datele oferite de Federația Europeană pentru Copii Dispăruți și Exploatați Sexual, la nivel european, cele mai multe dispariții voluntare au loc în cazul copiilor cu vârsta de 15 ani. 54 la sută dintre cazurile de dispariții raportate la hotline-urile ONG-urilor membre ale federației s-au dovedit a fi dispariții voluntare. "În viziunea copiilor, fuga de acasă reprezintă o soluție imediată la problemele cu care se confruntă, fără să realizeze că se expun unor pericole majore, precum exploatarea sau abuzul. Această problemă trebuie soluționată prin oferirea unor modele concrete de depășire a perioadelor dificile prin care trec minorii și prin crearea unor mecanisme eficiente de prevenire, adresate atât copiilor, cât și adulților care îi îngrijesc", explică Gabriela Alexandrescu, pre-ședinte executiv al organizației Salvați Copiii România.


Pentru a reduce acest fenomen, în perioada următoare vor fi organizate campanii de desfășurare la nivel național, în Timișoara, Iași, Suceava, Târgu Mureș, Dolj, Brașov, Neamț, Vaslui, Hunedoara, Caraș Severin, Argeș, Constanța, în școli și licee, care constau în workshop-uri cu părinți, profesori și copii, campanii stradale și campanii interactive de informare prin forumuri. Toate acestea au scopul de a-i ajuta pe copii să conștientizeze riscurile asociate disparițiilor voluntare, de a facilita identificarea timpurie a dificultăților cu care copiii se confruntă și de a asigura intervenția în cadrul unui parteneriat eficient între persoanele resursă și autorități - părinți, profesori, consilieri școlari, psihologi și poliție.


Mai mult, Salvați Copiii organizează regulat întâlniri cu consilierii școlari, pentru identificarea copiilor și a familiilor aflate în situații de risc. Acestea sunt incluse în programele de consiliere și beneficiază de suport educațional și activități de timp liber, în cadrul Centrelor de Consiliere pentru Părinți, Centrelor Educaționale și Centrelor "Creștem Împreună" (pentru copii ai căror părinți muncesc în străinătate).


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 27 Ianuarie 2016
Stire din Eveniment : Bărbat dispărut din Cernavodă
Pagina a fost generata in 0.5118 secunde