Cine ține pe loc turismul cultural și istoric din Constanța

716
4
Cine ține pe loc turismul  cultural și istoric din Constanța - fotofondturismcultural2-1430929404.jpg

Articole de la același autor

r Specialiștii așteaptă colaboratorii și operatorii din turism, iar autoritățile locale lasă totul pe seama istoricilor și hotelierilor

Zona litoralului este plină de vestigii istorice și culturale. Cu toate acestea, turismul cultural este aproape inexistent. Numai o mică parte din turiștii care ajung la malul mării, fie ei străini sau români, vizitează muzeele și siturile arheologice, fac cunoștință cu istoria și cu tradițiile locului.

Așa se face că obiectivele turistice sunt aproape părăsite, deși turiștii se plâng că nu au ce face și ce vedea atunci când nu este vreme de plajă. De fapt, ei nici măcar nu sunt îndrumați să viziteze altceva, nu primesc alternative de petrecere a timpului liber. Potențialul de turism cultural este imens în zona litoralului și a Dobrogei, dar nu îl exploatează aproape nimeni. Reprezentanții instituțiilor de cultură spun că ei fac eforturi, dar nu sunt sprijiniți de autoritățile locale și nici de operatorii din turism, în timp ce agenții economici spun că muzeele ar trebui să vină cu oferte și propuneri care să atragă turiștii către astfel de activități.

"Noi avem câteva colaborări cu tour-operatori mari, care s-au implementat în ultimii ani și care ne aduc turiști străini de pe vasele de croazieră care ajung în Portul Constanța. Pentru obiectivele și siturile arheologice pe care noi le propunem spre vizitare, putem ajuta cu materiale informative, dar tour-operatorii trebuie să vină către noi și să încheie colaborări și protocoale, astfel încât să ne aducă turiști și să le ofere lucruri interesante de văzut. Noi suntem doar o mână de muzeografi, nu putem să mergem din hotel în hotel", a declarat Delia Cornea, muzeograf în cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC). Potrivit acesteia, MINAC are mai multe proiecte de promovare a patrimoniului cultural și istoric, în care propune mai multe trasee și circuite turistice atractive. De asemenea, se pregătește reconstituirea traseelor foștilor negustori de la Marea Neagră. Reprezentanții hotelierilor spun, însă, că "un pliant nu rezolvă problema promovării" și că au nevoie de oferte pentru a le propune turiștilor pachete.

Parc arheologic subacvatic la Mangalia

Dacă la muzeul din Constanța, turiștii străini mai ajung din când în când, la Mangalia aceștia sunt piese rare. "Am încercat colaborări cu agențiile de turism care organizează circuite pentru turiștii din croaziere, să includă în circuite și Muzeul Callatis din Mangalia, dar ni s-a spus că este departe și nu se pot pierde două ore pe drum. Ideal ar fi ca aceste vase să acosteze în Portul turistic Mangalia, dar nu știu dacă este posibil din punct de vedere tehnic", a precizat Sorin Colesniuc, cercetător la Muzeul Callatis Mangalia.

Acesta speră ca, în perioada următoare, să obțină fonduri europene și susținerea autorităților locale pentru înființarea unui parc arheologic subacvatic în Marea Neagră, în zona unde se află scufundat fostul Port Callatis. "Mai mult de 80 la sută din port se află în apă, au fost descoperite amenajări portuare, diferite obiecte, care vor putea fi vizionate prin scufundări, cu ajutorul unor submarine mici, de două persoane, sau cu costum de scafandru. Am vorbit cu reprezentanții autorităților locale și sperăm să obținem finanțarea și să demarăm acest proiect", a mai spus Sorin Colesniuc.

Din păcate, turismul cultural și istoric mai are de așteptat la malul mării. Probabil că va mai trece mult până când toate autoritățile locale și centrale, operatorii din turism, agenții economici și specialiștii vor putea ajunge la un consens, astfel încât să propună turiștilor și altceva decât plajă, baruri și cluburi.

Comentează știrea

ath
7 mai 2015
Propun retragerea cu torte

Dupa 15 ani de administratie fesenista la Constanta,eu propun sa le ridicam un arc de triumf. Ponta declara zilele trecute ca mai are de intocmit Master Planul autostrazii Comarnic-Brasov si se poate "retrage in glorie".Administratia fesenista de la Constanta mai are de rezolvat cateva probleme in turism si se poate retrage cu torte pe sub arcul nostru de triumf.Omaiu Tie,Pesede iubit ! Poza din titlu este fenomenala.Ghici ce-i distreaza pe turisti ? Eu cred ca au vazut Victoria Pesedismului in teritoriu.Prietenul meu imi spune ca turistii au vazut o cucuvea pe cladirea Primariei.E semn rau daca ne canta cucuveaua.

catalin
7 mai 2015
Angajare imediata !!!!!!

Angajare imediata !!!!! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Se lucreaza part-time sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Valabil in toate orasele !!! Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "detalii" la adresa de email [email protected]

turism cultural
8 mai 2015
turism cultural?

Adica unde? Ce sa vada turistii in Constanta in conditiile in care mai toate cladirile de patrimoniu sunt abandonate, degradate sau transformate in cluburi (sau magazii)? oricat de multe oferte s-ar face in directia tour-operatorilor, realitatea este una apocaliptica. Exista orase mai mici in aceasta tara, fara acces la mare, dar care au stiu sa pretuiasca mostenirea trecutului. Pana la a ne scufunda sa vedem porturi antice, putea fi refacute putinele cladiri de patrimoniu. Cazino-ul, Palatul Regal din Mamaia, Sinagoga...sunt doar cateva,

Mihai
22 iulie 2015
oferta

Cautam colaboratori pentru publicare anunturi. Se lucreaza comod de acasa maxim 3 ore pe zi, in functie de abilitati. Cerinte: calculator, conexiune internet , rabdare, cunostinte minime PC, seriozitate, perseverenta, atentie la detalii . Nu este necesara experienta. Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii prin mail. Acest proiect vizeaza piata americana a cartilor electronice. Pentru informatii trimiteti textul ,,info’’ la adresa : [email protected]

Pagina a fost generata in 0.9583 secunde