Cine salvează Cazinoul Constanța?

3369
14
Cine salvează Cazinoul Constanța? - 1f939949b3c9d7c912445b74537ea0ce.jpg

Articole de la același autor

Localnicii îl consideră un monument emblematic, cu care Constanța ar trebui să se mândrească, iar turiștii se opresc pentru a-l fotografia. Pe toți îi încearcă însă un sentiment de regret: în loc să fie prețuit pe măsură (până la urmă, este singurul
monument de arhitectură construit în stil Art Nouveau!), Cazinoul Constanța se ruinează pe zi ce trece.

Ultimii patru ani, în care soarta Cazinoului Constanța ar fi trebuit să fie schimbată, au fost irosiți.
Pe 3 decembrie 2007, Primăria Constanța a concesionat clădirea către SC Queen Investments INC SRL, firmă care deține mai multe cazinouri în lume, printre care și două în București. Reprezentanții firmei promiteau să redea clădirii strălucirea de altădată și să readucă la viață Cazinoul. Promi-siuni în van!
După patru ani în care s-au făcut prea puține (reprezentanții firmei declarau pentru "Cuget Liber", în urmă cu câteva luni, că au consolidat cupola cu profiluri din fier și au branșat clădirea la rețeaua de gaze), proiectul a fost abandonat. Iar zilele acestea, Cazinoul Constanța este înapoiat, oficial, Primăriei Constanța.

O afacere profitabilă
Deși nu a fost renovat, Cazinoul Constanța a adus, în tot acest interval de timp, bani frumoși la bugetul primăriei. Astfel, firma Queen Investments INC SRL a plătit o redevență de 35.000 de euro pe trimestru, ceea ce înseamnă 455.000 de euro. "Banii au ajuns în bugetul mare al Primăriei Constanța, nu a fost realizat un buget special", ne-a spus viceprimarul Decebal Făgădău, adăugând că au fost utilizați pentru necesitățile comunității.

Variantele propuse de primărie
Pe de altă parte, o soluție pentru reabilitarea clădirii trebuie găsită, dar reprezentanții primăriei spun că nu este nimic hotărât încă - deși Cazinoul a tot fost adus în discuție, inclusiv de primarul Radu Mazăre care vorbea la un moment dat de interesul unor investitori din China pentru preluarea lui.
"În momentul de față, se face inventarul pentru predarea-primirea Cazinoului. Vom încerca o igienizare, după ce îl vom prelua, vom vedea dacă lipsește ceva, dacă a fost ceva deteriorat cu intenție și vom vedea dacă vom avea pretenții. Abia apoi vom decide cum se va proceda pe viitor", a declarat, pentru "Cuget Liber", viceprimarul Făgădău.
Autoritățile iau în calcul trei variante, după cum ne-a spus edilul. Una dintre posibilități este accesarea fondurilor europene pentru reabilitarea Cazinoului, urmând ca apoi să fie transformat, cel mai probabil, într-un obiectiv turistic. Dar această variantă ar presupune ca primăria să fie cea care va susține cheltuielile de întreținere. Totodată, se are în vedere reluarea licitației internaționale pentru concesionarea Cazinoului către un alt investitor sau vânzarea edificiului, cu obligativitatea de a fi repus în funcțiune.

Soluția: găsirea unui alt investitor
În opinia viceprimarului Decebal Făgădău, cea mai bună variantă este găsirea unui investitor.
"Pentru soarta Cazinoului, cel mai avantajos ar fi să se găsească un operator care să-i dea viață. Dar într-o săptămână se va termina inventarul și atunci se va decide ce se va face. Este un subiect sensibil și trebuie tratat ca atare. În plus, este dificil. Pe de o parte, din cauza legislației care reglementează jocurile de noroc, iar pe de altă parte, fiscalitatea a crescut descurajant de mult. De aceea, în ultima perioadă, au apărut foarte multe case de pariuri mici, în detrimentul cazinourilor impozante", a afirmat viceprimarul.
Drept exemplu, a continuat Făgădău, este retragerea firmei Queen Investments INC SRL: "Firma nu s-a retras din lipsă de bani. Au investit peste două milioane de euro în acest proiect, respectiv redevența plătită anual, realizarea proiectului de reabilitare și achiziționarea unui teren în Peninsulă pentru ridicarea unui hotel. Nu ar fi avut nicio problemă să investească în refacerea Cazinoului. Dar nu și-ar mai fi recuperat banii din jocurile de noroc, din cauza legislației".
Cert este, însă, că va mai dura până se va lua o decizie cu privire la cum se va proceda, până va fi realizată documentația și restul procedurilor legale - fie că este vorba de pregătirea unui dosar pentru accesarea de fonduri europene, fie pentru organizarea unei licitații internaționale. Iar, în timp ce edilii își fac calculele cum ar câștiga mai mulți bani, timpul se scurge în defavoarea Cazinoului Constanța…

Comentează știrea

14 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
cls
5 mai 2011
stiu cine este de vina........

devina este dupa ce am citit articolul este Basescu sau eventual Boc.ce va pricepeti sa aruncati prostia,incapacitatea si nepriceperea pe altii...asa-i Fagaboule.au trecut 12 ani (douasprezece) !si voi nici macar o vopsea na-ti dat!!plecati de la primarie!!

qwerty
6 mai 2011
Domnule viceprimar,

Concesionarea Cazinoului a dat gres. Va rog sa incercati si a patra varianta,nu va pierdeti speranta. Eu va propun sa-l jucam la barbut. Daca nici la barbut nu avem noroc,sa incercam cu alba-neagra. Avem un scamator bun in Primarie,eu zic sa mergem pe mana lui. Dupa cum se vede,maestrul ne-a pacalit pe toti,in ultimile trei mandate.

Man
6 mai 2011
Nu este nicio scuza!

Deci Cazinoul a produs 0.5 mil de dolari..ok..unde sunt banii???De ce nu ii foloseste pt restaurare? Cazinoul si Faleza renovate...reprezinta ceva unic pt oras...ar impulsiona turismul..etc.Nu s-a facut buget separat???De ce??Nu trebuia?Nu se stia ca nu sunt alti bani pt Cazino??? Oricum nu exista scuza pt ce s-a intimplat.Contractul ala cu israelienii prevedea cumva ca aceasta cladire sa se degradeze si noi sa nu putem face nimic?Adica eventual isrealienii puteau face grajd..atit timp cit isi plateau redeventa???Nu cred...in contract trebuia scris ca aceasta cladire sa fie pastrata la nivelul la care au primit-o macar..daca nu renovata.In fine chestia pute rau de tot...iar noi cei din oras platim. Ce scuza poti sa ai ca primar 12 ani al Constantei cind CAZINOUL se degradeaza???Intreba pe cineva din tara(sau chiar un strain) ce stie despre Constanta si o sa-ti spuna Marea Neagra,Mamaia si Cazinoul...chiar daca nu a calcat in viata lui pe aici.Pt. Constanta - Cazino e un brand.

AMR
6 mai 2011
COOL

Am inteles...deci Cazinoul a produs 0.5 mil euro dar banii nu s-au folosit pt renovare(restaurare) ci s-au bagat la buget..pt, citez din declaratiile oficialilor: "NECESITATILE COMUNITATII"...deci dragi pensionari..cei care primiti pui congelati pt un vot,dragi boschetari care la munca nu va inghesuiti dar in Ghetou de 4 mil vreti sa locuiti......DE AICI S-AU LUAT BANII pt binele DUMNEAVOASTRA.

Ion Culturnicu'
6 mai 2011
jaf si hotie

În momentul de față, se face inventarul pentru predarea-primirea Cazinoului. Vom încerca o igienizare, după ce îl vom prelua, vom vedea dacă lipsește ceva, dacă a fost ceva deteriorat cu intenție și vom vedea dacă vom avea pretenții. Pai ce pretentii sa aveti mai hotilor la cate spagi v-ati luat prin firma de avocatura Danescu o sa mai cereti ceva inapoi? In afacere e implicat si Virgil Lungu maharul de la cultura protejatul familiei hasoti care si el si-a luat partea lui ca doar se pricepe la spagi.

iustian Sever
6 mai 2011
incapabilii si mafiotii din capul urbei

Fagadaule,bati campii.Cazinoul a fost mereu un restaurant de lux cu bar si superba sala de spectacol de la etaj.Asa a functionat,iar jocurile de noroc inainte sa fie oprite de comunisti se desfasurau in cladirea actualului acvariu.Poate ca va duce mintea,aia pe care o mai aveti,sa mutati cacatelul ala de acvariu de 2 lei ,sa dati cazinoului rolul pe care l-a avut si cu jocurile de noroc se mai poate astepta,ca este plina Constanta de bombe ce cacat zise cazinouri.Problema este ca sunteti o echipa de incapabili,antigospodari,hoti si marlani pe care va doare in spate de patrimoniul orasului daca nu va aduce repede inca o caruta de bani.In lumea civilizata, nu numai ca nu aveati nici o sansa sa "conduceti" un oras dar in caz contrar erati de mult la parnaie toata gasca.(lingaii sa se abtina de la raspuns la acest comentariu)

AMR
6 mai 2011
Asta e Primar?

In ce oras ati mai vazut ca sedintele de consiliu local sa se tina la carciuma???Toate carciumile din Cta/Mamaia au fost luate la rand...Pe acelasi stil, bineinteles ca si monumentele gen Cazino se transforma in sali de joc pt unii...De ce nu poate fi Cazinoul folosit ca o loc de expozitii?..de exemplu...dar mazarica nu are bani de un sondaj pe tema asta...sa vada ce vor cetatenii...

Mine
6 mai 2011
Cazinou

Eu nu cred in firma care a concesionat cazinoul " firma care detine mai multe cazinouri in lume " Chiar daca are nume pompos , este un S.R.L. de-al nostru. A fost ( este ) aceasta firma cu demn de luat in seama ? Sau are un capital de 200 lei si are sediul intr-un apartament ....

CARTACAI SORINA
6 mai 2011
SAI DEA DUMNEZEU SANATATE LU DOMNU MAZARE

V-A LUATI TOT TIMPUL DE MAZARE,CANALILOR.NU VAR FI RUSINE SA VA FIE.MAZARE A FACUT SI FACE ATATEA FAPTE BUNE PT PENSIONARI SI PENTRU AMARATI ACESTUI ORAS SI VOI VA LUATI DE EL.MAZARE ESTE CE-L MAI BUN PRIMAR DIN ACEASTA TARA,A-S PUTEA SPUNE CHIAR DIN LUME.DAR VOI V-A LUATI DE GEABA DE EL.DACA AR AJUNGE EL PRESEDINTE,AR MATURA CU VOI PE JOS.CANALILOR!!!VIPERELOR!ASTA SUNTE-TI.VA SPUNE O DOAMNA ADEVARATA COAPTA LA MINTE.LA NOI IN TOMIS NORD UNDE LOCUIESC A FACUT UN BOBOC DE CARTIER,NEPOTICA MEA ARE SPATIU DE JOACA IN AIER LIBER TOTUL ESTE FRUMOS,AVEM CLUB PT PENSIONARI SA NE SIMTIM BINE,FETELE MELE AU LOC DE MUNCA,TOTUL ESTE ECSCELENT IN ORASUL ASTA.TRAIASCA DOMNU MAZARE,CE-L MAI BUN PRIMAR SI DOMNU NICUSOR,CE-L MAI BUN PRESEDINTE DE CONSILIU JUDETEAN.

cta
6 mai 2011
pt sorina bulina

mazare mai e cum e , dar daca si umflatu` ala de constantinescu e cel mai bun presedinte de consiiu` , inseamna ca te`au facut posta amandoi , sau te`ai imbatat cu umflatu` si v`ati frecat ca kiorii ?:))))

14 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3466 secunde