Investiție de milioane de lei la Cernavodă

Cetățenii nu vor mai bea apă poluată din Dunăre, ci apă curată, de mare adâncime

1153

Articole de la același autor

Aproape 20.000 de locuitori din Cernavodă și zonele învecinate au la robinete, începând de săptămâna aceasta, apă de cea mai bună calitate, curată, extrasă de la mare adâncime. Acest lucru a fost posibil prin investiția de peste 25 de milioane de lei, realizată de RAJA cu sprijinul fondurilor europene.

Din cadrul proiectului "Reabilitarea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare în regiunea Constanța și Ialomița" face parte și investiția "Stație de pompare nouă, extindere aducțiune apă și rețea de canalizare și bazin nou de egalizare - localitatea Cernavodă", la o valoare de 25.164.991,83 de lei.

"Până la finalizarea și punerea în funcțiune a investițiilor din cadrul contractului, localitatea Cernavodă a fost alimentată cu apă din sursa de suprafață Dunărea, cu tratarea ei în cadrul Complexului Dealul Vifor fără a exista o sursă alternativă de apă cu atât mai mult cu cât localitatea se află într-o zonă sensibilă. În decursul anilor, au existat situații critice care au pus în pericol alimentarea cu apă a localității, precum și calitatea acesteia. S-a constatat în ultima perioadă amplificarea fenomenelor climatice extreme care au condus fie la scăderea drastică a debitului Dunării, care punea în pericol posibilitățile de captare existente, fie perioade cu debite foarte mari care au condus la creșterea turbidității ce are influență directă asupra calității apei", explică directorul general al RAJA, Felix Stroe.

Toate aceste fenomene, coroborate cu faptul că în zonă este amplasată Centrala Nucleară care, în caz de accident poate face imposibilă utilizarea apelor de suprafață, au impus operatorului S.C. RAJA S.A. să găsească soluții alternative de alimentare cu apă a localităților din această zonă.

Din analizele efectuate anterior întocmirii și pe timpul elaborării Studiului de Fezabili-tate a rezultat că singura soluție viabilă este aceea de a asigura alimentarea din sursa subterană Medgidia zona Nord, unde există un depozit de apă care asigură în exces și la o calitate superioară ne-cesarul întregii regiuni.

Patru obiective, o singură investiție

Investițiile din cadrul contractului sunt majore. Primul obiectiv a fost conducta de aducțiune Dn 500 mm, în lungime de 20.344 metri, la o valoare de 20.534.655,70 de lei. Aceasta asigură alimentarea cu apă potabilă a orașului Cernavodă din sursele de subteran din Medgidia. Prin această investiție, cetățenii orașului Cernavodă beneficiază de apă de cea mai bună calitate, extrasă din surse de subteran, de la o adâncime de peste 200 de metri.

Realizarea acestei conducte de aducțiune a creat premizele ca într-o etapă imediat următoare să asigure o sursă suplimentară pentru alimentarea cu apă a localităților Satu Nou, Mircea Vodă, Faclia, Anghel Saligny și Ștefan cel Mare, prin executarea acestor lucrări se va asigura populației apă la standarde înalte de calitate și se vor elimina actualele deficiențe.

De asemenea, un al doilea obiectiv al investiției este Gospodăria de Apă. Aceasta este formată din rezervor de înmagazinare cu capacitatea de 1.000 metri cubi ce va asigura continuitatea serviciului în cazul apariției unor avarii, stație de dezinfecție a apei cu hipoclorit de sodiu, stație de pompare, pavilion de exploatare și cabină grup electrogen.

O altă investiție a vizat rețelele de canalizare. Sistemul a fost extins pe o lungime de 5.060,60 de metri. Extinderea este executată pe străzile Călărași, Nicolae Bălcescu, Fundătura Biruinței, Fundătura Viorelelor, Brândușelor, Cuza Vodă, Fundătura Cazărmii, Ovidiu, Crișan, Mircea cel Bătrân, Miron Costin, Îndiguirilor, Viorelelor, Ioachim Ionașcu, Ghioceilor, Războieni, Mărășești, Maxim Gorki și 1919.

Un al patrulea obiectiv al proiectului este noul bazin de egalizare, care este amplasat în incinta stației de epurare existente și care a fost construit pentru preluarea debitului suplimentar de apă uzată rezultat în urma extinderii rețelei de canalizare.

"Pe timpul derulării contractului, au fost întâmpinate mai multe obstacole și anume: complexitatea lucrărilor din cauza terenului și a investițiilor existente pe teren, lungimea de peste 20 de kilometri a conductei de aducțiune, dispunerea geografică din apropierea canalului Dunăre - Marea Neagră (solul mlăștinos, nivelul pânzei freatice ridicate), existența în vecinătate a căii ferate și a linilor de înaltă tensiune aferente acesteia. Însă, în cele din urmă, am reușit să oferim locuitorilor orașului Cernavodă și celorlalte localități beneficiare o apă de calitate superioară, condiții moderne de colectare a apelor uzate și de protecție a mediului înconjurător", a mai spus directorul general al RAJA.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5754 secunde