Cel mai nou cartier al Constanței. Promenadă pe malul lacului și șosea paralelă cu b-dul Aurel Vlaicu

7609
9

Articole de la același autor

Zonele periferice ale Constanței s-au dezvoltat în ultimii ani aproape văzând cu ochii. S-au transformat în cartiere noi cu blocuri moderne și vile luxoase. Însă autoritățile locale nu au putut să țină pasul cu investitorii și multe dintre aceste zone suferă la capitolul utilități, nu sunt sistematizate, au străzi pietruite, fără iluminat public și fără canalizare.

Primăria Constanța pregătește de-abia acum planul urbanistic zonal pentru perimetrul din apropierea Campusului, de pe bulevardul Aurel Vlaicu. Acolo sunt deja ridicate blocuri și zeci de case și sunt în lucru sau în stadiu de aprobare altele. Oamenii din zonă, deși conștienți că locuiesc într-o zonă în plină dezvoltare, au așteptări mari de la autorități, dar nici nu vor să fie deranjați prea mult.

Dezbaterea publică de săptămâna trecută pe baza proiectului de PUZ a încins spiritele. Pe de o parte, au fost voci care au considerat că nu este normal să cedeze o parte din teren pentru aliniere și realizarea de drumuri, de altfel, foarte necesare, iar, pe de altă parte, au fost persoane care au reproșat primăriei că nu au pe unde merge, nu au unde să-și arunce gunoaiele, nu au lumină pe stradă, nu au canalizare, nu au spații verzi sau piață.

Drum de colectare, cu două sensuri

Noul PUZ propune imobile cu maximum șase etaje, cu o mare diversitate funcțională, cu locuințe colective și individuale, funcțiuni publice la parterul blocurilor, spații comerciale și de servicii, dar și o tramă stradală complet refăcută. Astfel, conform planurilor, mai multe drumuri din interiorul cartierului vor fi cu sens unic, va fi construită o arteră principală, paralelă cu bulevardul Aurel Vlaicu, o arteră care va lega cartierul de bulevardul Tomis și o promenadă pe malul lacului. "Spre lac, păstrăm pe cât posibil bazele sportive și încercăm să realizăm un drum de promenadă de-a lungul lacului. Avem un drum de întreținere de la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, de cinci metri lățime, pe care vrem să îl transformăm în promenadă. Apoi, în partea de sus, propunem o stradă ce va porni din dreptul sensului giratoriu, paralel cu bulevardul Aurel Vlaicu, cu două sensuri și un trotuar mai lat. Acest drum colector va cuprinse șapte metri de șosea, un metru de trotuar și 4,5 metri de spațiu verde", a explicat Mirela Băncescu, arhitectul care a lucrat la proiectul PUZ-ului.

Ies din scară direct în stradă

Deși drumul respectiv ar trebui să le facă accesul mai ușor în și dinspre cartier, mulți locuitori îl consideră inutil. Mai mult decât atât, există zone unde proprietarii au construit chiar la limita terenului și unde ar fi imposibilă alinierea trotuarului sau chiar a șoselei. "Există un bloc, pe strada Smaraldului, unde scara este direct în stradă, deși ar trebui să aibă o retragere de 4,5 metri. Acolo oamenii vor ieși din bloc direct în stradă și mai sunt multe astfel de situații. Mergeți pe teren când faceți planurile acestea și să vedeți acolo ce se întâmplă", le-a spus arhitecților unul din locatarii zonei.

Prezent la dezbatere, șeful Biroului de Strategii Urbane din cadrul Primăriei Constanța și cel care a preluat responsabilitățile de arhitect șef al municipiului, Radu Vânturache, a precizat că astfel de construcții sunt ilegale, dar nu a dat și o soluție pentru rezolvarea situațiilor. "Sunt necesare aceste artere de circulație având în vedere că este un cartier nou și se dorește ca populația să aibă acces și circulație normală. Atâta timp cât există un studiu de trafic care arată că deja există întârzieri de opt minute în intersecțiile din zonă, vă dați seama ce s-ar întâmpla dacă se va bloca tot traficul", a declarat arhitectul șef.

Vor o pasarelă deasupra bulevardului Aurel Vlaicu

Locuitorii cartierului au propus, la rândul lor, construirea unei pasarele care să facă legătura între cartier și zona Tomis Nord. "Avem o singură trecere de pietoni, la sensul giratoriu, însă este departe și este insuficientă. Nu avem școală în cartier și copiii din cartier trebuie să traverseze bulevardul, care este foarte aglomerat și este foarte periculos. Este o singură trecere la Penny și una la sensul giratoriu. Având în vedere că populația se va înmulți, veți îndemna populația să traverseze ilegal și vor fi și mai multe accidente. Tocmai de aceea este necesară o pasarelă", consideră unul din locatarii din zonă.

"Sunt exemple numeroase de dezvoltare haotică!"

În ce privește lipsa utilităților, dar și a altor funcțiuni publice, cum ar fi o piață sau spații verzi, Radu Vânturache le-a explicat constănțenilor prezenți la dezbatere că zona este formată numai din proprietăți private și primăria nu poate interveni pe terenurile altora. "Vorbim de terenuri proprietate privată. Există trei mici spații verzi publice, în rest, există pe fiecare lot un anumit procent de spațiu verde prevăzut în autorizația de construcție. Noi obligăm proprietarii să păstreze spațiul verde, dar, dacă mai târziu îl tranformă în parcare, îl betonează, noi nu mai avem ce să-i facem. Aici cei de la Mediu trebuie să vină și să-i amendeze. După aprobarea PUZ-ului, sunt alte direcții în care Primăria municipiului Constanța se va ocupa de problema utilităților și altor funcțiuni. Din păcate, sunt exemple numeroase în Constanța de dezvoltare haotică, tocmai de aceea, prin noul PUZ am dorit să existe și în această zonă dotări de proximitate, cum ar fi magazine sau servicii. Toate terenurile sunt proprietate privată și, dacă există dorință din partea proprietarilor de a realiza anumite servicii, proiectanții le stau la dispoziție", a mai spus arhitectul șef al Constanței.

Comentează știrea

Rica Venturiano
25 ianuarie 2017
Mazarisme & gogosi...

1.Soseaua de coasta, 2.Un CET nou, 3.Reabilitarea cazinoului,oare mai este necesar sa punem pe lista ce a realizat acest individ care ne conduce urbea ? Cine oare era sluga din primarie care apropa toate aceste proiecte nerealizate de Mazare?Domn viceprimar si actual primar ,Decebal Fagadau. Dupa ce a facut harcea-parcea orasul impreuna cu mentorul sau Radu Mazare,acum vine sa ne vanda gogosi de genul : promenada si sosea paralela cu Blvd. Aurel Vlaicu. El nu este in stare sa intretina soselele si blvd. existente la ora actuala si ne promite sosea paralela cu Aurel Vlaicu. Domn primar ,decat sa ne mai vinzi mazarisme si gogosi ,mai bine ne-ai explica cum lua spaga smecherul ala de la Confort Urban.Cum?Te faci ca nu-l cunosti?Flacaul care-si plimba dosul prin urbe cu un Porsche luat din spagi. PS.1.Amenajarea soselei si promenadei tot cei de la Confort Urban si alte firme de casa apropiate clanului Mazare-Constantinescu? 2. Sa nu uit, gurile de canal de pe sosele cand ai de gand sa le aduci la nivel?Poate astepti sa se intample cate o tragedie.Sa-i spui si umflatului nesimtit de la RAJA sa vina sa repare gura de canal din fata ASIROM.Vezi ca cineva a pus un brad in ea .Oare in Germania sau Olanda asa se procedeaza, se pun brazi in canalizarile fara capac sau in cele surpate?

costel
25 ianuarie 2017
cartiere noi

Toate cartierele noi sufera la capitolul utilitati, sosele, iluminat. Primaria sa sa-si respecte obligatiile pe care le au catre cetatenii. Nu este admisibil ca in 5 sau de multe ori 10-15 ani primaria sa nu rezolve problema utilitatilor, de exemplu. Oamenii platesc taxe si impozite. Vor in schimb sa traiasca intr-un oras modern. Asteptam de la primar sa se plimbe din cand in cand si prin aceste cartiere ca sa vada deaproape care este situatia.

SEVER
25 ianuarie 2017
parole,parole

COSTEL,te inseli .nu toate cartierele noi sunt in cacat. 99% DA. 1%NU. CARTIERUL MILIONARILOR DE PE FALEZA NORD ARE TROTUARE,STRAZI,CANALIZARE,ILUMINAT PUBLIC ,PARC DOTAT SI PAZNIC ETC CA IN OCCIDENT. ACOLO LOCUIESC MARE PARTE DINTRE BANDITII URBEI.TOTUL ESTE INGRIJIT SI CURAT.RESTUL CARTIERELOR NOI SUNT UN DEZASTRU. DOMNILOR "EDILI" REABILITATI PENINSULA ,CAZINOUL,STR STEFAN CEL MARE SI APOI PUTETI CHELTUI BANII NOSTRI PT PROIECTE PERIFERICE. CA DE OBICEI VA SCARPINATI CU MANA DREAPTA LA URECHEA STANGA. NIMENI NU ESTE CONTRA PROIECTULUI, INSA SUNT ALTE PRIORITATI. DV VI SE DARAMA CASA SI PUNETI TRANDAFIRI IN CURTE....IN PLUS SE ZICE IN ARTICOL CA SE VA INCERCA(DECI NU) MENTINEREA CLUBURILOR SPORTIVE. CE MINTE DE CACAT AVETI.? POATE CONSTRUITI IN LOCUL LOR "CLUBURI DE CURVE SI PUSTI BOGATI, CA NU AVEM DESTULE. CE TREABA AVEM NOI CU CLUBURILE SPORTIVE , CINEMAURI,BIBLIOTECI SI ALTE SPATII DE CULTURA? SUNTETI NISTE MARLANI INCAPABILI ,CARE VA DATI CU PARFUM PESTE JEG....

citizen
25 ianuarie 2017
schimbare aviz RAJA

Acest PUZ are la baza un aviz RAJA care trebuie schimbat! Impune zona de regim special de 10 m pt o conducta de distributie, Zona de protectie pt conducta de distributie este de doar 3m. Schimbati avizul!!!!!!!

citizen
25 ianuarie 2017
despagubiri

Despre despagubirile care trebuie platite proprietarilor pt expropieri, prin impunerea retragerilor limitelor terenurilor, semnatarul articolului a auzit ca s-a solicitat?!? Ca legea nu obliga pt ca descarcarile inr-un bulevard sa se faca printr-un drum colector! Unde veti depozita zapada de pe bulevard? Pe artera colectoare? SOLUTIA AR FI bdul A VlaIcu marit la trei benzi pe sens si in loc de artera colectoare SPATIU VERDE! De asta sufera Constanta, lipsa spatiului verde!!!!!

gica
25 ianuarie 2017
mai este destul de furat

Intrebarea este: oare cit mai e de furat in tara ? ,vilele se inmultesc ca ciupercile iar DNA-ul se tot lauda cu reusite,tara de rahat si de hoti(pardon sa ma scuze spagarii si restul tilharilor ca i-am uitat) .

Vlad
25 ianuarie 2017
Cine-i de vina? Cine raspunde?

Aici este vorba de incompetenta edililor municipali. Ei nu au avut in vedere decat "interesul individual imediat" ! Mazare, Fagadau, 'matroana' Dospinescu de la Domeniul public, trebuia sa nu acorde autorizatii de constructie pe terenuri extravilane, introduse fraudulos in intravilan, fara un PUZ bine gandit, cu cai de acces, trotuare, culuare pentru utilitati, asa cum este normal. la nepriceperea autoritatilor, cu 'drag' alese timp de 15 anide constanteni, se adauga complicitatea celor care au cumparat terenuri si s-au apucat sa construiasca de-a valma, fara nici o viziune de cum ar aparea zona dupa ce se umple cu case. Si uite asa, au aparut aceste 'mahalale' inghesuite, cu case la limita proprietatii, unde nu mai poti arunca un ac. Oare acesti proprietari, cand au construit, nu s-au gandit cum se va face accesul in viitor, daca Doamne fereste, are nevoie de ambulanta sau de pompieri? De ce se plang acum? Dupa atatia ani de debandada urbanistica, este foarte greu sa mai faci ordine fara sa deranjezi proprietarii. Pentru binele lor, ar trebui acum sa se faca o inteleger cu primaria, sa cedeze din teren si sa se faca alei. In rest este gargara ieftina! Vina le apartine. Altceva este grav si nimeni nu-mi da explicatie. Cine a dat aviz de constructie pentru acea constructie oribila din statia Pescarie Mamaia, exact pe locul capatului de linie(care inca exista in spatele constructiei), si pentru modificarea traficului in zona ca urmare a demararii constructiei? Modificarile ne-au costat la buzunar pe noi, platitorii de taxe. In plus acea constructie obtureaza vederea spre statiunea Mamaia si trebuie demolata de indata. Dorec ca DNA sa se sezizeze, daca pana acum nu au facut-o! Sau, ...in spatele acestei cladiri sunt tot serviciile!?

Răspuns la: cartiere noi
Adăugat de : costel, 25 ianuarie 2017
Toate cartierele noi sufera la capitolul utilitati, sosele, iluminat. Primaria sa sa-si respecte obligatiile pe care le au catre cetatenii. Nu este...
europeanu
25 ianuarie 2017
Hotii din primarie

de vina sunt hotii din primarie.In nici un caz nu sunt constructorii de vina pentru debandada din oras.Cine a dat aprobarile ??? Hotii din primarie si anume fagadau.Iar de constructia de la pescarie trebuie strans cu usa hotul de mazare.Sa zica ce spagi a luat.Vezi si lemnele pentru amarati din arges.

Răspuns la: Cine-i de vina? Cine raspunde?
Adăugat de : Vlad, 25 ianuarie 2017
Aici este vorba de incompetenta edililor municipali. Ei nu au avut in vedere decat "interesul individual imediat" ! Mazare, Fagadau, 'matroana'...
dan
25 ianuarie 2017
hahaha

Cine v-a pus sa va mutati in câmp/mlaștină...o sa asteptati ghena de gunoi, iluminat, canalizare si asfalt vreo 15-20de ani..la fel ca cei din compozitorilor.si colac peste pupaza...facem pariu ca vilele vor fi inconjurate de blocuri...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6457 secunde