Cel mai mare cutremur înregistrat în Marea Neagră s-a produs în 1901

1140

Articole de la același autor

În Marea Neagră au loc foarte multe cutremure, ultimul care s-a simțit fiind cel din urmă cu două zile. Seismul cu magnitudinea locală de 5,7 grade pe scara Richter a putut fi simțit timp de două secunde pe data de 5 august, la ora 10,49, având o adâncime de 10 kilometri în Marea Neagră. De-a lungul anilor, numărul cutre-murelor din mare a fost ridicat, însă multe nu au fost raportate întrucât nu aveau niciun fel de urmări. "Pe parcursul a doi ani au fost înregistrate 48.000 de cutremure pe glob și vă dați seama că stăteam să facem numai rapoarte. Noi raportăm doar cutremurele cu o magnitudine ridicată", a declarat Gheorghe Mărmureanu, directorul Insti-tutului de Fizică a Pământului. Totuși, specialistul a ținut să precizeze că cel mai mare cutremur care s-a produs în Marea Neagră a avut o magnitudine mult mai ridicată decât cea de miercuri dimineața. "Cel mai mare cutremur înregistrat în Marea Neagră s-a produs în anul 1901, pe data de 31 martie, și a putut fi resimțit, cel mai bine la Mangalia. Aici, valurile au avut o înălțime de trei-patru metri la țărm, ne-a informat Gheorghe Mărmureanu. Cutremurul din 1901 a distrus multe sate și a dislocat maluri și a fost urmat de mai multe replici și seisme secundare locale, care s-au produs pe durata mai multor ani, până în 1905, atingând magnitudini de 5,5-6,0 grade pe scara Richter.
Un seism care a avut magnitudinea de 5,2 grade pe scara Richter a putut fi simțit pe data de 7 mai 2008. Cutremurul s-a produs în nord-vestul Mării Negre, în apropiere de Insula Șerpilor, la o adâncime de aproximativ 10 kilometri. A fost resimțit în sudul Ucrainei, în Basarabia, estul Moldovei, dar și în județele Tulcea și Constanța.
Zona litorală a Dobrogei de Sud, cu deosebire aria epi-centrală situată la sud de Mangalia, incluzând și litoralul bulgăresc al Mării Negre, s-a remarcat, de-a lungul timpului, prin cutremure care, în unele cazuri, au fost deosebit de violente. Unele cutremure au atins magnitudini de până la 7-7,5 grade pe scara Richter, producând și valuri seismice.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 07 August 2009
Stire din Social : Mizeriile Constanței
Joi, 06 August 2009
Stire din Social : Mizeriile Constanței
Miercuri, 05 August 2009
Stire din Social : Mizeriile Constanței
Pagina a fost generata in 1.8315 secunde