Ce sunt pensiile internaționale și cine poate beneficia de ele

736
Ce sunt pensiile internaționale și cine poate beneficia de ele - pensiiinternationale-1483457176.jpg

Articole de la același autor

Constănțenii care muncesc în străinătate își pot depune dosarele la Casa Județeană de Pensii (CJP) la data la care întrunesc condițiile legislative din România pentru a ieși la pensie.

La ora actuală, CJP are în evidențe 1.852 de pensii internaționale (comunitare) în plată, dintre care 595 plătite în alte state și 1.257 plătite în țară. Conform informațiilor furnizate de către directorul CJP Constanța, Cristina Samoilă, anul trecut au fost înregistrate alte 853 de cereri de confirmare a stagiului de cotizare realizat, dar, din lipsa unor documente care să le atestă vechimea, acestea nu au primit încă aviz favorabil. De precizat că, dacă o persoană a lucrat în România și în altă țară din Uniunea Europeană, poate solicita acordarea drepturilor de pensie, asta în condițiile în care îndeplinește condițiile privind vârsta de pensionare, dar și stagiul de cotizare.

Înainte de toate, stabilirea pensiei comunitare se realizează luând în calcul perioadele lucrate de solicitant, prin aplicarea formulei naționale de calcul, apoi se calculează pensia efectivă aferentă perioadelor de asigurare realizate în România (dublu calcul). Ca urmare, se ia o pensie națională, care se stabilește prin valorificarea stagiului de cotizare realizat în România, și o pensie comunitară, luându-se în considerare perioadele de asigurare realizate de solicitant în toate statele membre. După efectuarea dublului calcul (cel al pensiei naționale și cel al pensiei comunitare), se compară cele două pensii și se acordă pensia stabilită în cuantum mai avantajos. Dacă solicitantul nu îndeplinește condițiile de acordare a unei categorii de pensii utilizându-se exclusiv stagiul de cotizare din România, nu se mai efectuează un dublu calcul, ci se determină numai pensia comunitară.

Ce perioadă de contribuții este luată în calcul

De aceste pensii internaționale pot beneficia acele persoane care au lucrat în statele membre ale Uniunii Europene și ale Spațiului Economic European, precum Austria, Belgia, Cipru, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Italia, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Spania, Suedia, Ungaria etc. Ca urmare, constănțenii care lucrează sau au lucrat atât în România, cât și într-unul sau mai multe state membre ale UE pot solicita pensie comunitară, plata urmând a fi făcută în statul de domiciliu.

Potrivit legii, constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asigurații datorează și/sau plătesc contribuții de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum și în alte țări, în condițiile stabilite prin acordurile sau convențiile internaționale la care România este parte. Trebuie precizat, însă, că soluționarea unui dosar de pensie comunitară durează, întrucât acest lucru presupune participarea instituțiilor competente din cel puțin două țări membre, iar comunicarea între instituțiile implicate nu se face chiar atât de repede.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5447 secunde