Ce și cât cer zilerii pentru munca prestată

356
Ce și cât cer zilerii pentru munca prestată - zilieri3-1479486858.jpg
Foarte mulți constănțeni fără loc de muncă aleg să lucreze cu ziua, pe unde apucă. Dacă unii se mulțumesc cu puțin, există și zilieri care își negociază la sânge "salariul" cu fermierii, profitând mai ales de faptul că aceștia nu au alte alternative să-și strângă recoltele sau să-și facă anumite lucrări în gospodării și, în acest fel, sunt dispuși să bage adânc mâna în buzunare. Este deja o certitudine că nu există comună sau sat unde cei mai avuți să nu ia oameni la lucru cu ziua la recoltat și semănat, și nu numai, în ciuda faptului că marea parte din muncă este făcută acum cu utilaje performante. De cele mai multe ori, zilierii sunt plătiți cu 40-50 de lei, dar sunt și persoane care cer mult mai mult.

"Noi am avut tot timpul oameni în curte care ne-au ajutat. Dacă pentru opt ore de lucru, în intervalul 8.00-16.00, cer doar 50 de lei, pentru ce se depășește, se taxează suplimentar, așa că de cele mai multe ori ajungem să le dăm în jur de 70-80 de lei pe zi. În afară de bani, unii au pretenția de a li se dea mâncare și băutură, omițând să-și mai aducă pachet de acasă", ne-a declarat Corina P., o femeie care a apelat la serviciile zilierilor. La un simplu calcul, dacă zilierul încasează 70 de lei pe zi, doar pentru cinci zile lucrătoare pe săptămână, el va lua la sfârșit de lună suma de 1.400 de lei, deci chiar mai mult decât salariul minim pe economie. La final, beneficiarul datorează statului un impozit pe venit de 16%. Principalele domenii în care se pot presta activități cu caracter ocazional de către zilieri sunt: agricultură, vânătoare și pescuit, exploatări forestiere, silvicultură, piscicultură și acva-cultură, pomicultură și viticultură, apicultură, zootehnie, spectacole, producții cinematografice și audiovizuale, publicitate, activități cu caracter cultural, manipulări de mărfuri, activități de întreținere și curățenie.

Numărul zilierilor constănțeni înregistrați anul acesta la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) a ajuns la 8.087 de persoane, în timp ce doar 129 de patroni au ridicat registre pentru evidența acestora.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 26 Octombrie 2016
Stire din Social : De unde procurăm adeverințele de vechime
Pagina a fost generata in 0.3919 secunde