Înșelăciuni la raft

Ce se ascunde sub eticheta produselor ecologice și bio

1098
2
Ce se ascunde sub eticheta produselor ecologice și bio - cumnepacalesc2-1395155604.jpg

Articole de la același autor

Suntem din ce în ce mai conștienți că alimentele din ziua de azi ne pot îmbolnăvi grav. Toate sunt pline de chimicale, hormoni și zaharuri periculoase, iar organismul uman primește câte o doză de "otravă" la fiecare înghițitură pe care o luăm.


Așa s-a născut, în ultima perioadă, căutarea de alimente cât mai ecologice și bio. Profitând însă de această tendință a consumatorilor, agenții economici au început să practice tehnici comerciale înșelătoare, prin care să ne facă să credem că produsele lor sunt sănătoase. Auto-ritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a lansat, recent, o amplă campanie de controale care a vizat comercianții de produse ecologice și bio. Comisarii au verificat dacă sunt respectate prevederile legale privind vânzarea, dar mai ales etichetarea acestor produse alimentare. Au fost controlați, în total, peste 350 de agenți economici din întreaga țară, la aproape jumătate din aceștia depistându-se abateri. 11,5 tone de alimente ecologice au fost controlate, iar 11% din acestea nu se încadrau în prevederile legale privind protecția consumatorilor.
"Am dispus oprirea definitivă și retragerea de la comercializare a 15 kg produse alimentare ecologice, în valoare de  815 lei,  produse improprii consumului uman și oprirea temporară de la comercializare a circa 942 kg produse alimentare ecologice, în valoare de 32.000 lei  până la remedierea neconformităților constatate. De asemenea, au fost aplicate 186 sancțiuni contravenționale dintre care 104 amenzi contravenționale în valoare de 264.000 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecția consumatorilor și 82 avertismente", a anunțat președintele ANPC, Marius Alexandru Duncă.


Jumătate din producători, în neregulă
Potrivit acestuia, comisarii au descoperit la vânzare produse ecologice expirate, ambalaje deteriorate, dar mai ales produse "ecologice" sau "bio" care nu aveau nicio legătură cu tehnicile eco sau bio de producere sau preparare. Au fost identificate alimente cărora le fusese atribuită calitatea de "produse ecologice" sau "bio", deși nu se încadrau în prevederile legale. Lipseau inscripționările obligatorii pentru astfel de produse, codul autorității care reglementează activitatea ope-ratorului, precum și sigla UE pentru producția ecologică. De asemenea, s-au găsit neconcordanțe între denumirea sub care se vindea produsul și compoziția acestuia și înscrierea de mențiuni ce pot crea confuzie, ducând la ideea că acel produs este ecologic sau bio, fără să existe o certificare în acest sens. 
"Este inadmisibil ca la aproximativ jumătate dintre operatorii economici verificați să fie constatate abateri de la prevederile legale în vigoare. Produsele alimentare ecologice sunt din ce în ce mai căutate de către consumatori, astfel că este imperativ ca acestea să respecte toate normele de siguranță și să nu expună consumatorul la niciun risc. În întreaga țară vom supraveghea neîncetat comercializarea și etichetarea produselor alimentare ecologice și nu vom tolera nicio abatere în ceea ce privește informarea completă, precisă și corectă a consumatorilor", a declarat președintele ANPC.


Sfaturi pentru consumatori
La cumpărarea produselor alimentare ecologice acordați atenție deosebită la aspectul produsului. Urmăriți modul de etichetare al produselor alimentare ecologice, care trebuie să conțină denumirea sub care este vândut alimentul. Lista cuprinzând ingredientele, cantitatea din anumite ingrediente sau categorii de ingrediente, care dau specificitate produsului, cantitatea netă pentru alimentele preambalate, data durabilității minimale sau, în cazul alimentelor care din punct de vedere microbiologic au un grad înalt de perisabilitate, data limită de consum, condițiile de depozitare sau de folosire, atunci când acestea necesită indicații speciale, denumirea sau denumirea comercială și sediul producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului înregistrat în Uniunea Europeană. Mai mult, în listă trebuie să apară și locul de origine sau de proveniență a alimentului, dacă omiterea acestuia ar fi de natură să creeze confuzii în gândirea consumatorilor cu privire la originea sau proveniența reală a alimentului, instrucțiunile de utilizare, atunci când lipsa acestora poate determina o utilizare necorespunzătoare a alimentelor, concentrația alcoolică pentru băuturile la care aceasta este mai mare de 1,2% în volum, o mențiune care să permită identificarea lotului, mențiuni suplimentare de etichetare pe grupe de produse. 


Comentează știrea

Ionut
19 martie 2014
AI NOSTRII CA BRAZII

Ce fete aveti dasta nu va vrea europa cu fetele astea nu dati incredere

un platitor
19 martie 2014
bataie de joc la ANAF Constanta

E revoltator ce se intampla la ANAF Constanta in noul sediu din Tomis III. S-au comasat trei sau patru sedii, s-a redus programul de lucru intre 8,30-13 si se sta la coada doua trei zile pentru a plati sau pentru relatii. Domnii ziaristi sa se deplaseze sa vada cozile de la 6 dimineata si puhoiul de " contribuabili" inghesuiti si umiliti, pe scarile unei institutii platite din banii lor. Nu exista ghiseu de informatii, lumea umbla ametita intre etaje, stai la trei cozi sa platesti o taxa. Cine si de ce isi bate joc de noi?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3766 secunde