Ce pensii primesc constănțenii de pe urma rudelor decedate

585
Ce pensii primesc constănțenii de pe urma rudelor decedate - pensiiurmas-1487511431.jpg

Articole de la același autor

Foarte mulți constănțeni sunt nedumeriți atunci când vine vorba despre cuantumul pensiilor de urmaș. Ei trebuie să știe că în situația decesului asiguratului sau pensionarului, copiii și soțul supraviețuitor au dreptul la pensie de urmaș. 


Acest lucru se realizează în cazul copiilor, doar dacă aceștia au maxim 16 ani sau dacă își continuă studiile, dar și pe toată durata invalidității de orice grad a persoanei respective.


În privința soțului supraviețuitor, însă, acesta poate intra în posesia drepturilor menționate la împlinirea vârstei-standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin 15 ani. Dacă durata căsătoriei a fost mai mică de 15 ani, dar de cel puțin zece ani, cuantumul pensiei de urmaș cuvenit se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv 6% pentru fiecare an de căsătorie în minus. 


De asemenea, pensia de urmaș poate fi primită in-diferent de vârstă, dacă celălalt este invalid de gradul l sau II și indiferent de vârstă și de durata căsătoriei, dacă decesul so-țului susținător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale și dacă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie ori dacă acestea sunt mai mici de 35% din câștigul salarial mediu brut.


Potrivit reprezentanților Casei Județene de Pensii Constanța, cuantumul pensiei de urmaș se stabilește procentual din punctajul mediu anual realizat de susținător, aferent pensiei pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în condițiile legii, susținătorul decedat, sau din pensia de invaliditate gradul I, în funcție de numărul urmașilor îndreptățiți, astfel: 50% - pentru un singur urmaș; 75% - pentru doi urmași; 100% - pentru trei sau mai mulți urmași.


Pensia de urmaș se acordă și se plătește din prima zi a lunii următoare celei în care a avut loc decesul, dacă cererea a fost depusă în termen de 30 de zile de la data decesului, în situația pensiei de urmaș acordate persoanei al cărei susținător era pensionar, la data decesului.


În situația în care cererea a fost depusă cu depășirea termenului de 30 de zile, pensia de urmaș se acordă și se plătește de la data înregistrării cererii.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.2048 secunde