Ce face RAJA cu apa epurată

369

Articole de la același autor

Zilnic, mii de metri cubi de apă din stațiile de epurare din Constanța ajung în Marea Neagră. Este o apă curată, care nu pune în pericol ecosistemul mării, dar risipită. Ea ar fi putut fi folosită în agricultură, mai ales că sistemul de irigații este la pământ, dar statul se împotrivește, ca și cum nu îi pasă de grânele țării.

În fiecare an, fermierii se plâng de secetă și orice picătură de apă i-ar ajuta să aibă recolte mai bogate și să scadă prețurile la alimente. În tot acest timp, apa epurată se duce, vorba proverbului, pe apa Sâmbetei, fără să facă nici rău, dar nici bine. Conducerea companiei RAJA propune ca această apă epurată să poată fi valorificată în agricultură.

În județul Constanța, sunt cele mai moderne stații de epurare din România. Au fost realizate cu bani grei, de compania RAJA care a reușit să acceseze fonduri europene și a cofinanțat toate proiectele cu sute de mii de euro.

"RAJA are în exploatare, în prezent, un număr de 18 stații de epurare, iar alte opt sunt în stadii avansate de construcție. Aceasta înseamnă consum de cantități enorme de energie, substanțe chimice, cheltuieli de mentenanță, cheltuieli de personal, etc.", a explicat directorul general al RAJA, Felix Stroe.

Potrivit acestuia, aceste stații nu aduc niciun venit. Mai mult decât atât, ele trebuie întreținute din tariful de canalizare impus abonaților. În prezent, județul Constanța se află pe locul al cincilea într-un top național al prețurilor la canalizare. Tariful este de 4,15 lei pe metru cub de apă pentru canalizare, în timp ce, la Pitești, abonații plătesc 4,80 lei pentru un metru cub de apă, la Târgoviște - 4,71 de lei, în Olt - 4,30 de lei și în Mediaș - 4,15 lei. Cel mai mic preț este la Arad, acolo unde se plătesc 3,83 de lei pentru un metru cub de apă la canalizare.

"O apă de foarte bună calitate!"

La ora actuală, cea mai modernă stație de epurare ape uzate din țara noastră se află în Eforie Sud. Aceasta a fost reabilitată prin fonduri europene, valoarea totală a investiției depășind 118 milioane de lei.

"Investiția a urmărit realizarea unui obiectiv bazat pe tehnologie modernă cu trei trepte de tratare: treapta mecanică, treapta secundară (biologică) și treapta terțiară, de îndepărtare a azotului cu realizarea nitrificării, denitrificării, recircularea nămolului activ și îndepărtarea fosforului, decantarea secundară. De asemenea, se introduce treapta terțiară și la Mangalia și Poarta Albă", a spus Felix Stroe.

La fel de modernă este și stația de epurare de la intrare în stațiunea Mamaia, acolo unde s-a rezolvat și problema mirosului care persista în zonă, prin acoperirea bazinelor.

"Din păcate, aceste stații cu vârf de tehnologie nu aduc niciun venit. Ele produc o apă de foarte bună calitate, pe care Direcția Sanitar-Veterinară nu ne dă voie să o folosim în agricultură, ci o aruncăm în Marea Neagră sau alți emisari", a mai adăugat directorul general al RAJA.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6888 secunde