Ce a găsit Chevron la Costinești și Vama Veche? Prospecțiunile s-au încheiat

3714
15
Ce a găsit Chevron la Costinești și Vama Veche? Prospecțiunile s-au încheiat - ceagasitchevron-1417020855.jpg

Articole de la același autor

Vestea că pământul județului Constanța va fi zguduit de fracturări hidraulice pentru extragerea gazelor de șist din subteran a făcut mare vâlvă în urmă cu mai bine de un an. Oamenii de rând s-au revoltat crezând că le va fi afectată calitatea apei, organizațiile ecologiste au făcut mitinguri săptămână de săptămână și au înaintat sute de memorii și adrese solicitând anularea explorărilor.

Chevron și-a obținut însă autorizațiile și și-a văzut mai departe de treabă. Între timp, explorările s-au terminat și deocamdată s-a așternut liniștea. Dacă s-au găsit sau nu gaze de șist, dacă urmează exploatări masive ori totul a fost doar o furtună într-un pahar cu apă, rămâne de văzut. Deocamdată totul este la secret.

Explorări fără fracturare hidraulică

În primăvara lui 2013, Agenția pentru Protecția Mediului Constanța a acordat aviz de mediu, pentru prospecțiuni în perimetrele Costinești și Vama Veche. Pentru cel de-al treilea perimetru, la Adamclisi, s-au cerut evaluări supli-mentare, deoarece în zona vizată erau arii protejate. "Proiectele pentru care au fost emise acordurile de mediu propun numai lucrări de explorare în vederea evaluării potențialului de hidrocarburi în zonă. Proiectele de explorare presupun numai măsurători geofizice în sondă și extragere carote în urma forării - și NU fracturare hidraulică. Fiecare din acordurile de mediu are la bază evaluare de impact de mediu. Condițiile prevăzute în acordurile de mediu interzic lucrări de exploatare experimentală, respectiv exploatare prin fracturare hidraulică", declara, la momentul respectiv, ministrul Mediului pe vremea aceea, Rovana Plumb.

Informațiile, predate către Chevron

Între timp, prospecțiunile s-au și terminat. Reprezentanții companiei care au făcut lucrările pentru Chevron au declarat, pentru "Cuget Liber", că proiectul din blocurile de explorare Costinești și Vama Veche a fost încheiat încă din luna aprilie 2014. În ce privește rezultatele explorărilor, toatele datele sunt la Chevron, singurii care pot să ne ofere informații. "Obiectul contractului dintre Prospecțiuni și Chevron a constat în furnizarea serviciului de achiziție a datelor geofizice, ceea ce reprezintă prima etapă a prospecțiunii geofizice. Echipa Prospecțiuni a predat apoi datele înregistrate companiei Chevron, care are obligația, în baza contractului cu ANRM, de a trece mai departe la celelalte etape ale prospecțiunii: procesarea și interpretarea geologică a datelor. Din acest motiv, Prospecțiuni nu este în măsură să ofere informații despre rezultatele prospecțiunii geofizice efectuate de Chevron", au mai adăugat reprezentanții Prospecțiuni S.A.. În prezent, compania Prospecțiuni nu mai este implicată în niciun proiect al Chevron și nici nu are niciun alt proiect în derulare, în județul Constanța.

Am încercat să obținem un punct de vedere și de la reprezentanții Chevron România, însă numărul de telefon al persoanei care întreține relația cu presa nu mai este activ, iar alți reprezentanți nu au putut fi contactați.

Comentează știrea

15 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
sever
27 noiembrie 2014
sa vorbim ca sa nu tacem

cum dracu este posibil sa pui un titlu din care reiese ca vom afla cu certitudine un rezultat, ca sa constatam ca nu se stie nimic, si culmea recunoaste-ti ca nici nu aveti un nr de tel valabil pentru a va informa. intro tara civilizata un astfel de articol ar fi fost respins iar semnatarul concediat .rusine ca va pretindeti jutnalisti si percepe-ti un salariu. de fapt din ce scoala de jurnalism veniti? sau nu este cazul ? caragiale ar fi tras o schita........

CATA
27 noiembrie 2014
IDIOTI MAI SUNTEM

DE CACA SUNTETI IDIOTILOR...CUM ADICA VIN FOREAZA SI PLEACA FARA SA VA SPUNA NIMIC? AICI E STAT DE MAMELUCI FARA CAINI?

Lite
27 noiembrie 2014
u

Astia sunt marii americani care ne "ajuta".

4. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

Dumitrascu
27 noiembrie 2014
Vox populi ,degeaba!

Atitudinea Chevron,pana la urma o organizatie economica,fie ea si Americana,era previzibila. Asta pentru ca pupincurismul romanesc fata de straini in general,a ajuns la nivel de explorari cu limba in colon. Societatea civila nu exista,ea se manifesta la mici si bere de ziua recoltei, la pupat moaste sau ,,concerte'' cu manele si dansatoare storfeline.Chevron probabil ca a comparat formele de viata din zona asta cu orice altceva decat cu o societate civila si asta e oarecum de inteles. Coreenii de la Mangalia conduc dictatorial,in scarba fata de romanii lasi acolo de parca au cucerit pamanturile,de ce sa nu fie la fel si altii care vin in zona? Pupincuristi locali sunt o sumedenie,restul pot fi amenintati cumva sa taca naibii,asa ca daca e de exploatat,nu conteaza cine crapa in Vama ,2Mai,Limanu,Mangalia. Se va exploata si basta,!

IUSTIAN
27 noiembrie 2014
AP

MON CHER AP, PT CULTURA DV MONIEUR SEVER A ABSOLVIT IN 1971 FAC DE ARTE PLASTICE LA CLUJ. MEMBRU UAP DIN ROMANIA, SOCIETAR GRAND PALAIS PARIS,LUCRARI MUZEUL DE ARTA CTA, MUZEUL DE ARTA MODERNA PARIS,FIGUREAZA IN CARTEA " QUAND L'ARTE DU XX-E SIECLE ETAIT CONCU PAR DES INCONNUS" ALATURI DE PICASSO,BRAQUE,ETC .DIN 1980 LOCUIESTE IN FRANTA SI CRED CA DUPA MAI BINE DE 30 DE ANI NEAVAND MULTE OCAZI SA-SI EXERSEZE LIMBA MATERNA SE EXPRIMA SI SCRIE MAI CORECT DECAT 50% DINTRE ROMANI SI INFINIT MAI CORECT DECAT PROFESORII DE L ROMANA CARE LA EX DE DEFINITIVAT-TITULARIZARE AU OBTINUT INTRE 1 SI 4. DECI NU VA AVENTURATI PE TEREN NECUNOSCUT. MA BUCUR ,TOTUSI, CA , COMENTARIUL A PRODUS ASUPRA DV O ANUMITA STARE .

Zizi
27 noiembrie 2014
Sa ne pastram decenta!

Domnule Iustian, m-as fi asteptat ca D-l Sever, in calitate de absolvent al Facultatii de Arte Plastice, si in a carui aparare interveniti, sa adopte un limbaj mai temperat, avand in vedere ca se adreseaza unei doamne. In ce priveste gramatica Limbii Romane, un om, chiar daca e plecat de multi ani din tara natala, nu poate uita sa scrie, mai ales ca citeste pe Internet presa romaneasca. Un artist plastic (fie ca e sculptor sau pictor) l-as vedea ca pe o persoana rafinata, o persoana complexa. Intelegeti? Aici e tot schepsisul. Ca asa, pot si eu sa spun ca sunt astronaut.

Răspuns la: AP
Adăugat de : IUSTIAN, 27 noiembrie 2014
MON CHER AP, PT CULTURA DV MONIEUR SEVER A ABSOLVIT IN 1971 FAC DE ARTE PLASTICE LA CLUJ. MEMBRU UAP DIN ROMANIA, SOCIETAR GRAND PALAIS...
sever
28 noiembrie 2014
Zizi

iubito ,in franceza "zIzi" inseamna putica. stiai?

Tase
28 noiembrie 2014
Locuri de munca

Oferta lucru la domiciliu in toata tara! Oamenii s-au convins de seriozitatea noastra, pentru ca le-am oferit pe loc dovada platii si contract legal! Primele castiguri au fost deja expediate! Oferta NU e MLM si NU e joc piramidal! Castigati lunar 300 dolari, lucrand simplu, 3 ore pe zi, ca operator online! Va trimitem detalii mai multe, dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email:[email protected]

Daniela
28 noiembrie 2014
Cautam colaboratori / operatori pc

Doresc colaborare cu persoane interesate in dezvoltarea unui proiect de educatie financiara si venit suplimentar. Esti persevernt, rabdator si motivat sa lucrezi pe termen lung in atingerea unui obiectiv? Te astept sa ne cunoastem. Ofer training si coaching gratuit prin email. Promovare de brand cu perspective de evolutie finaciara nelimitata pe o perioada predefinita de 12 luni . Cerinte:  - cunostinte minime PC - necesar calculator - conexiune internet - varsta minima 18 ani - rabdare - seriozitate Program part-time. Detalii va oferim dupa ce trimiteti textul "info" la adresa de mail [email protected]

15 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Duminică, 24 August 2014
Stire din Diverse : Concert Timpuri Noi, în Vama Veche
Pagina a fost generata in 0.357 secunde