Autoritățile amenință cu amenzi

Câți constănțeni și-au făcut asigurare obligatorie a locuinței

1479
3
Câți constănțeni și-au făcut asigurare obligatorie a locuinței - inundatienistoresti3-1357756388.jpg
2013 s-ar putea lăsa cu multe amenzi pentru constănțenii care nu și-au făcut asigurare obligatorie pentru locuință. Dacă până în prezent nu s-au aplicat sancțiuni pentru cei care dintr-un motiv sau altul nu au încheiat o poliță de asigurare pentru casa sau apartamentul pe care îl dețin, autoritățile vor să determine cât mai mulți români să aibă asigurare împotriva dezastrelor.

Potrivit statisticilor realizate de PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale), la finele lunii decembrie 2012, erau în vigoare, în întreaga țară, numai 276.597 de polițe de asigurare. Asta în condițiile în care la ultimul recensământ al populației și locuințelor au fost numărate peste 8,1 milioane de locuințe. În regiunea Dobrogea, numai 9,6 la sută din locuințe sunt asigurate. În județul Constanța sunt înregistrate 22.173 de polițe PAD, din care 5.211 sunt în mediul rural. Practic, numai o cincime din locuitorii județului Constanța, au încheiat o asigurare a locuinței, dacă este să raportăm numărul polițelor la cel al clădirilor de locuințe înregistrate la recensământul din 2011.

Conform legislației în vigoare, proprietarii care nu dețin, în prezent, niciun fel de asigurare pentru locuințe pot fi sancționați cu amendă de la 100 la 500 de lei de către autoritățile locale. În plus, în eventualitatea pro-ducerii unuia dintre cele trei riscuri de catastrofă naturală (cutremur, inundație, alunecare de teren), aceștia nu vor mai primi despăgubiri de la bugetul de stat.

Polița obligatorie de asigurare a locuinței (PAD) acoperă trei riscuri de catastrofă naturală - cutremur, inundații și alunecări de teren, pentru o sumă asigurată de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro, în funcție de tipul de construcție. "Prețul poliței PAD are un puternic caracter social, acesta fiind stabilit de legiuitor astfel încât să fie accesibil oricărui pro-prietar de locuință. Prin despăgubirile pe care PAID își asumă că le va plăti în caz de catastrofă naturală, bugetul central și bugetele locale vor fi degrevate de sume importante, ce vor putea fi alocate sau investite pentru proiecte de anvergură, cum ar fi, de exemplu, refacerea infra-structurii după un eveniment major", a declarat Aurelia Cristea, directorul general al PAID.

Unde puteți încheia asigurarea

Polița de asigurare obligatorie a locuinței poate fi emisă doar de societățile de asigurare acționare PAID (ABC Asigurări, Astra Asigu-rări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins România, Generali, Grawe România, Groupama Romania, Platinum Asigurări și Uniqa Asigurări).

Proprietarii care dețin locuințe cu valori de piață peste sumele mi-nime ce pot fi asigurate prin polița PAD, pot încheia asigurări facultative pentru sume asigurate și riscuri suplimentare la orice asigurător autorizat să practice riscuri de catastrofă naturală, indiferent dacă acesta este sau nu acționar PAID.

De exemplu, un proprietar al unui apartament în valoare de 80.000 de euro, situat în mediul urban, va trebui să încheie o poliță PAID pentru cele trei riscuri de catastrofă naturală, la un preț de 20 de euro, pentru o sumă asigurată de 20.000 de euro. Diferența dintre cei 20.000 de euro, acoperiți de PAD, și valoarea de piață, 80.000 de euro, poate fi acoperită printr-o altă poliță, de tip facultativ, fie tot pentru cele trei riscuri, fie pentru o gamă extinsă de riscuri.

Polițe de asigurare și pentru beneficiarii de ajutor social

Singurii proprietari care nu au de ales și, vrând-nevrând, își asigură locuința sunt beneficiarii de venit minim garantat. "Potrivit legislației, Agenția Județeană pentru Prestații Sociale le face polițe tuturor beneficiarilor de ajutor social și apoi li se oprește, eșalonat, contra-valoarea asigurării din valoarea ajutorului. În cazul în care aceștia au deja o poliță încheiată ne aduc documentele care să dovedească, astfel încât să nu se mai facă încă una pentru aceeași locuință", a declarat, pentru "Cuget Liber", purtătorul de cuvânt al Agenției Județene pentru Prestații Sociale, Mariana Fătu.

Comentează știrea

gogu
10 ianuarie 2013
nu avem asa ceva

Sigur viata huzur din companiile de asigurari (in special salarii si prime ) trebuie continuata chiar daca in Constanta nu s-a auzit de cele trei calamitati.

ion
10 ianuarie 2013
hotie

o lege aberanta, nimeni nu te poate obliga sa iti asiguri un bun proprietate personala,daca nu vrei ! sunt proprietar e treaba mea daca ma inund la etajul 8 ! hotilor !!

x
10 ianuarie 2013
xx

cu inculti ca voi nu ma mir ca astepti sa te inunzi la 8 ca sa faci si asigurarea, sunt convins ca daca o sa cada blocul in care lenevesti tu la etajul 8 o sa fii primul de pe scara cu gura mare ca vrea sa fie ajutat, si atunci o sa primesti din parti ! De regula putorile ca voi se ascund in spatele proprietatii ca sa nu faca nimic, nu dati la subsol ca nu e al vostru, nu dati la acoperis ca nici el nu e al vostru, casa scarii nu conteaza, liftul nu va trebuie ca avesti scari, domnie mare...ce cautati voi in civilizatie ? Un cort ar asigura minimul de cheltuieli pe care se pare ca sunte-ti dispusi sa vi le asumati...deci...in padure cu voi... !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7343 secunde