Cât ne va costa încălzirea la iarnă. RADET anunță modalitatea de calcul

2153
6
Cât ne va costa încălzirea la iarnă. RADET anunță modalitatea de calcul - banicaldura-1382891706.jpg

Articole de la același autor

Constănțenii care nu îndeplinesc condițiile pentru subvenții se gândesc cu înfrigurare la facturile pentru căldură pe care le vor avea de plătit chiar de luna viitoare. RADET a început, de la sfârșitul săptămânii trecute, să furnizeze căldură în apartamente, dar în regim redus. Asociațiile de proprietari care au decis că nu vor încă să aibă căldură în calorifere nu au deschis încă rețeaua centralizată de alimentare cu energie termică.


Consumatorii racordați la sistemul centralizat de încălzire (RADET) vor primi două tipuri de subvenții, una de la Guvern și una de la Primăria Constanța. Cei care nu se încadrează în condițiile foarte strice impuse de stat (două proprietăți, mașină mai nouă de zece ani și peste 3.000 de lei în conturi bancare) vor primi doar subvenția de la autoritățile locale. Prețul local de facturare a energiei termice furnizată populației în sistem centralizat este, și în această iarnă, de 358,54 lei pentru o gigalorie, inclusiv TVA.


Subvenție și de la Guvern și de la primărie

Pentru cei care se încadrează în subvențiile de la Guvern, în funcție de venit, primăria suportă doar în completare factura la încălzire. Astfel, persoanele care au venituri cuprinse între 0 și 155 lei au compensare de 90% de la Guvern și 5,5% de la Primăria Constanța. Cei care au între 155,1 și 210 lei au 80 la sută de la Guvern și 11 la sută de la primărie, cei cu venituri între 210,1 și 260 lei au 70 la sută de la Guvern și 17 la sută de la primărie și așa mai departe până la veniturile cuprinse între 615,1 și 786 lei, pentru care Guvernul oferă subvenție de doar 5 la sută și primăria oferă 53 la sută. Pentru cei care au venituri peste 786,1 lei și până la 1.500 lei per membru de familie, compensarea este numai de la primărie și aceasta pornește de la 50 la sută și ajunge la 25 la sută din factura la RADET.


Un sfert din factură, plătită de autorități

Pentru constănțenii care nu se încadrează în condițiile impuse de guvern pentru ajutorul la încălzire, subvenția vine numai din partea primăriei și reprezintă, indiferent de veniturile cuprinse între 0 și 1.500 de lei pe membru de familie, un sfert din valoarea facturii la încălzire. Totuși, nu pot beneficia de ajutor de încălzire familiile sau persoanele singure care dețin în proprietate, în integralitate, două sau mai multe spații locative pe raza municipiului Constanța.


Ajutor în limita unui consum maxim

Este foarte important de știut că ajutorul pentru energia termică furnizată în sistem centralizat se acordă doar în limita unor consumuri maxime stabilite de Guvern, în funcție de lună și numărul de camere. Astfel, pentru garsoniere, consumul maxim acceptat pentru luna noiembrie este de 0,67 gigacalorii, pentru luna de-cembrie 0,74 gcal, pentru ianuarie 0,82 gcal, pentru luna februarie 0,68 gcal și în martie 0,61 gcal. Pentru apartamentele cu două camere se acceptă un consum maxim de 1,07 gigacalorii în luna noiembrie, 1,22 gigacalorii în lunile decembrie și ianuarie, 1,06 gcal în luna februarie și 0,95 gcal în luna martie. La apartamentele cu trei camere, limita pentru a primi subvenția este de 1,39 gigacalorii în luna noiembrie, 1,58 gcal în luna decembrie, 1,59 gcal în ianuarie, 1,39 gcal în februarie și 1,24 gcal în martie. Pentru apar-tamentele de patru sau mai multe camere, consumul maxim este de 1,94 gigacalorii în luna noiembrie, 2,21 gcal în lunile decembrie și ianuarie, 1,86 gcal în februarie și 1,73 gcal în martie. Ce veți consuma peste aceste limite maxime de consum veți plăti la preț nesubvenționat. Ajutorul se acordă numai pentru energia termică con-sumată în scopul încălzirii locuinței și nu include energia termică con-sumată în scopul preparării apei calde menajere.


Calculați factura singuri!

Primăria Constanța va pune la dispoziție, pe site-ul www.primaria-constanta.ro, la capitolul Ajutoare încălzire, o aplicație prin care vă puteți calcula singuri cât aveți de plătit pentru căldură, pentru a elimina orice fel de neînțelegeri legate de acest subiect. De asemenea, asociațiilor de locatari sau proprietari pot solicita pe adresa de e-mail ajutoareincalzire @primaria-constanta.ro, borderourile lunare cu beneficiarii ajutoarelor, începând cu data de 1 a lunii pentru luna anterioară.


Comentează știrea

noni
28 octombrie 2013
uite si confirmarea !!!

Asa cum am sesizat saptamana trecuta exista o conditie care difera intre primarie si guvern: guvernul cere sa nu ai masina mai noua de 10 ani si primaria cere sa nu ai masina cu motor mai mare de 1,6 !!! E singura diferenta intre cele doua seturi de conditii !! Deci am avut dreptate !!!

Petrica
28 octombrie 2013
dar

dar cine plateste pt.energia termica aruncata pe geam din 25.10.2013? propun sa plateasca R A D E T -ul

Tram vai
28 octombrie 2013
Caldura la comun un dezastru socialist!!!

Tot ce este la gramada si in comun este o cloaca murdara prin care se deturneaza bani catre masa de vot a unor grupuri de interese. Nu mai protestati ci luati initiativa fara a va mai lamenta de pretul gigacaloriei, adica debransaricolective ale blocurilor intregi prin care RADET sa nu mai poata interzice sau ingreuna procesul debransarilor. Iar din banii care de aloca pentru gigacaloria astronomica puneti-va centrale, fie pe gaz fie pe curent. Centrala individuala iti da posibilitatea contorizarii corecte a energiei si in plus iti creeaza confortul dorit fara a te mai plange ca-i prea cald, sau prea frig. Initiativa trebuie luata incomun altfel prefectul, iar isiva permite sa scumpeasca retroactiv gigacaloria in primavara viitoare.

excelent
28 octombrie 2013
pentru bogati

Da pentru cine dati ajutoare de incalzire pentru cei care lucreaza in Spania??? Majoritatea famillilor din Constanta si Mangalia primesc ajutoare de la stat pentru incalzire,chiar daca sotul sa sotia este plecat din tara,la munca in Spania. Nu va este rusine cum donati banii Romaniei??? La bogati. Sava fie rusine !!

gica cartus
28 octombrie 2013
c

ajutorul de incalzire se da pentru persoana care sta constant in locuinta respectiva , ca sotul/sotia este plecat si mai trimite acasa ce legatura are?

Răspuns la: pentru bogati
Adăugat de : excelent, 28 octombrie 2013
Da pentru cine dati ajutoare de incalzire pentru cei care lucreaza in Spania??? Majoritatea famillilor din Constanta si Mangalia primesc ajutoare de...
Tram vai
28 octombrie 2013
Poporde turnatori ordinari!

Sa moara si capra vecinului, in loc sa vedeti ca edilii va sug sangele cu taxe si impozite impovaratoare, va turnati vecinii ca niste nemernici. Vai de saracii aia care muncesc in Spania, nimeni nu se gandeste la ei, doar la jupuiala, dar cei ce stauacasa si in fiecare seara pun mana la pasarica calda ce sa le ceri, turnatoria si radiosantzul este principala lor preocupare. Suntem un popor de javre, de aceea ne trateaza occidentul ca pe niste gunoaie, ne meritam soarta!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 23 Octombrie 2013
Stire din Social : RADET va da drumul la căldură de vineri
Sâmbătă, 19 Octombrie 2013
Stire din Social : RADET începe probele la cald
Pagina a fost generata in 0.371 secunde