Cât ne costă reabilitarea termică a apartamentului

1099
6
Cât ne costă reabilitarea termică  a apartamentului - lucratorischelaizolatieexterioar-1376832081.jpg

Articole de la același autor

· Firmele de construcții acceptă chiar și plata în rate a lucrărilor pentru tot blocul

Gândul la facturile la încălzire de la iarnă le dau fiori reci constăn-țenilor. Unii și-au făcut deja planuri pentru a se debranșa de la RADET, alții și-au pus repartitoare pentru a putea face economie, dar cei mai mulți s-au apucat să-și izoleze apartamentul. Dacă se înțeleg cu vecinii și se decid să facă lucrările de izolație toți locatarii odată, costă mai puțin decât dacă ar face lucrările pe cont propriu. Firmele de construcții sunt în căutare de clienți și fac tot felul de oferte și discount-uri pentru suprafețe mari.

Reabilitarea termică a apartamentului poate scădea factura la între-ținere cu un sfert, până la jumătate. Potrivit specialiștilor, anveloparea zidurilor exterioare reduce pierderea de căldură și, automat, veți consuma mai puțină energie termică, adică mai puține gigacalorii. Variantele de finanțare sunt destul de puține. Fie ați pus bani deoparte și sunteți deja pregătit pentru o lucrare de ase-menea anvergură, fie optați pentru un credit fără dobândă, dar cu o tonă de acte, fie acceptați ofertele de plată în rate pe care le fac chiar executanții lucrării.

Credit fără dobândă

Varianta creditului presupune foarte multe hârtii și birocrație, dar proprietarii și asociațiile de pro-prietari se pot împrumuta la bancă pentru o perioadă de cinci ani, fără dobândă. Creditele beneficiază de garanție guverna-mentală în proporție de 100%, prin intermediul Fondului Național de Garantare, iar dobânda este sub-venționată integral de stat prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT). Perioada de creditare este de maximum cinci ani, iar valoarea împrumutului este de maximum 90% din totalul cheltuielilor prevăzute în devizul general. Proprietarii trebuie să plătească din buzunar doar 10% din valoarea totală. Cu toate acestea, creditul nu trebuie să depășească aproximativ 7.000 de lei pe cameră, în cazul apartamentelor.

Scutiri de la impozit

Dacă plătiți din propriul buzunar, puteți cere, ulterior, scutire de la impozit. Legea nr. 158 din 11 iulie 2011 le dă dreptul proprietarilor care și-au izolat apartamentele să nu plătească impozitul pe o perioadă de minimum șapte ani. Va trebui să dovediți toate lucrările efectuate cu facturi și chitanțe, dar și să obțineți un certificat energetic. Acesta costă cel puțin 200 de euro, în funcție de suprafața auditată energetic. Abia după efectuarea lucrărilor de izolare se poate obține certificatul energetic, din care reiese că apartamentul sau clădirea au fost reabilitate din punct de vedere termic.

Între 1.000 și 1.500 de lei

Dacă v-am descurajat cu toată hârțogăraia pe care o presupun astfel de lucrări menite să vă reducă facturile la întreținere, există și calea mai simplă, dar care presupune să scoateți toți banii din buzunar, fără niciun fel de facilități. Dacă sunteți buni negociatori și cădeți la înțelegere cu firma care va efectua lucrările sunt șanse mari să vă coste mult mai puțin decât în cele două variante de mai sus. Simplu: căutați o firmă specializată, o invitați la fața locului, măsurați și negociați la sânge fiecare metru pătrat, puneți un diriginte de șantier, un pensionar care are timp să supravegheze muncitorii, dar și modul de utilizare a materia-lelor și împărțiți cheltuielile cu ceilalți vecini. Fără alergătură cu acte, fără credit la bancă. Mai mult decât atât, unele firme acceptă să facă lucrările primind doar o parte din bani și diferența poate fi plătită ulterior, în rate, fără niciun fel de dobândă.

"În funcție de câți pereți exteriori are un apartament, costul anvelopării este de la 1.000 la 2.000, chiar 2.500 de lei. Dar oferim reduceri pentru lucrări complexe și nu calculăm suprafețele comune. Spălăm geamurile și balcoanele la final și lăsăm curat la fața locului", ne-a declarat Mircea S., reprezentantul unei firme de construcții care se ocupă și cu reabilitare termică.

Comentează știrea

noni
19 august 2013
nici pe departe, e mai mult.

Personal am dat 5 000 lei pt izolatie cu polistiren de 8, pe 3 laturi exterioare. Nu simt nici o diferenta, nici vara, nici iarna, drept dovada ca pt luni de iarna, am avut facturi la intretinere de 830 lei pe luna, deci costurile sunt aceleasi. Doar 2 prosti din scara nu au cerut subventie, eu si inca un vecin ceilalti au stat pe banii primariei. Acum avem gazele in spatele blocului, ma rog de ei s ane bransamca s apot sa-mi pun cemtrala si bineinteles ca nu vor pt ca nu vad rostul, din moment ce stau baietii mokka. In afara de aspectul exterior, nu vad alte modificari pe moment, de un an, deci e reabilitat termic tot tronsonul de 4 etaje.

PLACEBO
19 august 2013
Trageti GAZE in Constanta

Aici functioneaza bine efectul PLACEBO. Puneti izolatie ca veti avea +25 grade iarna si + 20 vara FARA a folosi vreo sursa de caldura sau A/C. Fara GAZE nenica nu scapam de facturile umflate de la RADET.

ath
19 august 2013
Dansul piticilor

Cand am vazut dansul piticului din serialul Twin Peaks,am tras cea mai mare sperietura din viata mea. M-am inselat,nu a fost cea mai mare. Ce avea sa urmeze mi-a depasit imaginatia. Am urmarit "dansul" sutelor de mii de pitici inselati de Caritas si FNI. A fost un cosmar. Sute de mii de romani au fost talhariti cu binecuvantarea "savantilor",doctorilor in economie sau a politrucilor. Niciun gazetar de la vremea aia nu a tras un semnal de alarma. Azi citesc in Cuget Liber ca "firmele de constructii" au propus escrocheria termica in rate. Nimeni nu sesizeaza nimic. Stimata Andreea,in primul rand firmele la care dvs faceti referire nu se ocupa de reabilitarea termica a locuintelor(ar fi prea mult). In al doilea rand va rog sa va informati ce inseamna izolare,anvelopare,reabilitare termica a locuintei si audit energetic (intocmit cu raspundere). Le-ati amestecat pe toate ca sa iasa un fel de ghiveci din polistiren. Aveti responsabilitatea sa informati corect populatia daca tot o faceti. Eu ma tem ca politicienii de azi sunt partasi la o alta escrocherie nationala. Ma tem ca statul este interesat sa dirijeze inca o data "dansul" piticilor din fata birourilor de creditare ale bancilor sau ne baga mana in buzunar. Eu nu va sfatuesc sa intrati in hora lor.

cristi
19 august 2013
ptr dansul piticilor

Numai cei care nu au banii nu placheaza Sunt invidiosi asa ca jegule sugeo fara sa o uzi

IRUNA
19 august 2013
NU FII FRAIER, PT CA PRIMESC MULTI BANI PRIN RADET SI RAJA,PASTAIA SUPREMA IMPOREUNA CU PORCUSORUL SUPREM BLOCHEAZA DE ANI DE ZILE ACORDAREA LA GAZE A CTEI

Ca si multe alte chestii,,de aia e Cta decazuta dpdv economic,social,intelectual si chiar si politic-suntem o republica bananiero mazarista izolata -chiar si de partidul lui mazarica-...ce sa va zic...Votati l in continuare!!! nu spun ca voi care cititi ziarul l-ati votat, dar cu siguranta l-au votat unii din parintii,bunicii ,unchii,matusile ,fratii,surorile,prietenii,vecinii si alti oligofreni si pomanagii din familiile voastre iar voi nu ati facut nimic sa ii convingeti sa nu mai voteze pastaia drogata cu clanul lui de interlopi ce devalizeaza dpdv financiar si economic orasul CONSTANTA!..Va meritati soarta!

Răspuns la: Trageti GAZE in Constanta
Adăugat de : PLACEBO, 19 august 2013
Aici functioneaza bine efectul PLACEBO. Puneti izolatie ca veti avea +25 grade iarna si + 20 vara FARA a folosi vreo sursa de caldura sau...
IRUNA
19 august 2013
excelent comentariu,din pacate prea filosofic si cu figuri de stil de neinteles pt iq ul redus al votacilor decerebrati

....astora trebuie sa le spui in fatza ca sunt proshti de bubuie daca voteaza insi care ii fura ,care fura din impozitele sitaxele platite tot de ei ,de prosti,ba uneori ii fura cu acordul lor,cum ai amintit de anii 90

Răspuns la: Dansul piticilor
Adăugat de : ath, 19 august 2013
Cand am vazut dansul piticului din serialul Twin Peaks,am tras cea mai mare sperietura din viata mea. M-am inselat,nu a fost cea mai mare. Ce avea...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8746 secunde