Cât ne costă masa de Crăciun

283
Cât ne costă masa de Crăciun - catnecosta-1387734469.jpg

Articole de la același autor

Crăciunul este cea mai așteptată sărbătoare a românilor. Împodobirea bradului, cadourile de la Moșul și bucatele tradiționale sunt motive de bucurie pentru toți. Românii întâmpină Nașterea Domnului cu casa plină de luminițe și masa plină de bunătăți. Meniul de sărbătoare ne pune însă la grea încercare bugetul familiei. O masă îmbelșugată ajunge să ne coste în jur de 500 de lei, cu dulciuri și băutură, cu tot. Toba, caltaboșul, șunca, lebărul, cârnații, piftia de porc, sarmalele, friptura, dacă le cumpărăm de la supermarket, ne costă în jur de 200 - 300 de lei. În cazul în care preferăm să le achiziționăm de la producătorii din piețe și târguri, prețurile sunt mai mari și putem ajunge și la 350 - 500  de lei. Cea mai ieftină variantă este atunci când tăiați porcul din propria ogradă. 
Aperitive de 30 - 50 de lei
Pe lângă acestea, mai punem, la aperitive, brânză, ouă umplute, salată de boeuf, cașcaval, specialități. Și așa se mai adaugă la cheltuieli încă 30 - 50 de lei. Cozonacii, dacă-i facem în casă, ajung la 20 - 30 de lei, iar dacă îi cumpărăm pot fi și 20 de lei bucata. Alte prăjituri sau specialități, cum ar fi tiramisu sau un tort de casă mai costă și ele câte 30 - 40 de lei. Cum de pe masa de Crăciun nu pot lipsi și legumele, un kilogram de roșii, pentru platourile cu aperitive costă între 5 și 7 lei, un kilogram de castraveți, la fel, ridichile sunt 3 lei legătura, salata este 3 lei căpățâna și ardeii sunt 10 - 12 lei kilogramul. Pentru garnitură la friptură, un mix de legume cu cartofi, morcovi, ciuperci, usturoi, poate ajunge la 4 - 5 lei. Și, să nu uităm, de murături, atât de bune împreună cu carnea de porc. În piețe kilogramul de murături ajunge la 12 lei, iar în supermarket, castraveții murați sau gogoșarii sunt 5 - 6 lei borcanul. 
85 de lei sticla de pălincă
Băutura pentru masa de Crăciun urcă și ea costul meniului. Aceasta poate, astfel, chiar să depășească 500 de lei, având în vedere că o sticlă de palincă se vinde la prețuri cuprinse între 38 și 85 de lei, iar o sticlă de vin poate fi cumpărată cu sume începând cu 8 - 10 lei. Dacă doriți un meniu mai ușor, fără carne de porc, sau chiar vegetarian, costurile se mai pot reduce puțin. Icrele se vând cu prețuri între 3 și 15 lei suta de grame. Brânza mozzarela este 10 - 15 lei pachetul, humusul este 5 - 6 lei cutia de 250 de grame, măslinele sunt de la 1,5 la 4,5 lei suta de grame. Pentru varianta sănătoasă a piftiei, cu carne de curcan, trebuie să scoatem din buzunar câteva zeci de lei, aripile de curcan costând 12 - 15 lei kilogramul. Iar dacă în loc de friptură de porc doriți să mâncați un pește, de Crăciun, oferta este variată, dar tot va trebui să cheltuiți cel puțin 50 - 70 de lei. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 23 Decembrie 2013
Stire din Cetățenești : Rețete pentru masa de Crăciun
Sâmbătă, 21 Decembrie 2013
Stire din Cetățenești : Ce cadou alegi pentru tatăl tău
Sâmbătă, 21 Decembrie 2013
Stire din Diverse : Cum înveți copilul mic să colinde
Pagina a fost generata in 0.5226 secunde