Cât mai rezistă plajele românești

1108
Cât mai rezistă plajele românești - plajamoderninundata35-1355772310.jpg

Articole de la același autor

Plajele de pe litoralul românesc pierd cel puțin doi metri pe an. Administrația Bazinală de Apă "Dobrogea - Litoral" a făcut numeroase cercetări, iar rezultatele sunt alarmante. Eroziunea costieră avansează într-un ritm foarte rapid, marea înghițind, în ultimii ani, bucăți mari din plajele din toate stațiunile. Sectoarele afectate de fenomene de eroziune sunt în Mamaia Nord, Mamaia Sud, Tomis, Eforie Centru, Eforie Sud, Tuzla, Olimp - Venus, Saturn - Mangalia, 2 Mai - Vama Veche. De departe, însă, eroziunea cea mai accentuată se manifestă în stațiunea Mamaia, unde se estimează o retragere a liniei țărmului de aproximativ 40 de metri în următorii 20 de ani. 

Peste 27 de milioane de lei pentru asistența tehnică

În al unsprezecelea ceas, Administrația Bazinală de Apă "Dobrogea - Litoral" a reușit să facă un plan de bătaie pentru aceste lucrări, intitulat Master Planul Zonei Costiere. Numai asistența tehnică costă aproximativ cinci milioane de euro și cuprinde elaborarea propriu-zisă a Master Planului, Aplicația de finanțare, Evaluarea Strategică de Mediu și elaborarea tuturor documentațiilor necesare atribuirii contractelor pentru implementarea lucrărilor de combatere a eroziunii costiere. Vestea bună este că aproape toți banii vin de la Uniunea Europeană și nu sunt deloc puțini. În mai multe etape, în falezele românești vor intra cel puțin 150 de milioane de euro. Mai mult decât atât, se pare că lucrările vor începe, în sfârșit, în anul 2013.

"Uniunea Europeană a finanțat prin POS Mediu proiectul «Asistență tehnică pentru pregătirea de proiecte Axa Prioritară 5 - Implementarea structurii adecvate de prevenire a riscurilor naturale în zonele cele mai expuse la risc. Domeniul major de intervenție 2 - Reducerea eroziunii costiere». Beneficiarul contractului este Administrația Națională Apele Române, prin Administrația Bazinală de Apă "Dobrogea - Litoral", valoarea contractului de finanțare fiind de 27.339.598 de lei", explică purtătorul de cuvânt al ABADL, Cătălin Anton.

La anul încep lucrările în Mamaia Sud

În urma finalizării Asistenței tehnice, prin Master Planul elaborat au fost identificate mai multe zone de risc mare de eroziune și s-au propus spre implementare două faze prioritare. În faza întâi, intitulată "Protecția și reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona municipiului Constanța (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud) și zona Eforie Nord", județul Constanța. Proiectul este cofinanțat din Fondul de Coeziune, iar valoarea totală estimată a investițiilor este de 170.450.000 de euro, inclusiv TVA. "Cererea de finanțare urmează să fie aprobată în primul trimestru al anului 2013 de către Comisia Europeană. Se preconizează că, începând cu trimestrul întâi al anului 2013, să se finalizeze evaluarea ofertelor de contracte pentru lucrări și servicii și să demareze implementarea proiectului, având ca termen de finalizare anul 2015", mai precizează Cătălin Anton.

Mai e timp, până în 2020

În faza a doua se va realiza "Protecția și reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona municipiului Constanța, Mamaia Centru și Mamaia Nord" și "Protecția și reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre în județul Constanța, localitatea Agigea", județul Constanța. Proiectul va fi cofinanțat în următoarea perioadă de programare 2014 - 2020.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 27 Octombrie 2012
Stire din Politică-Administrație : Cum va arăta faleza de la Cazinou
Pagina a fost generata in 0.3412 secunde