Cât mai costă un loc de veci și cum se obține

19278
Cât mai costă un loc de veci și cum se obține - fondlocveci4feb-1391521621.jpg

Articole de la același autor

O criptă cu trei locuri la principalele cimitire ale orașului se poate concesiona, pentru 25 și 49 de ani, cu 6.000 de lei - la Cimitirul 
Central și  7.305 lei - la Cimitirul Municipal. 


A devenit deja de notorietate ca familiile unor decedați cu stare să epateze prin sicrie de mii de euro, să construiască monumente fune-rare impozante și să organizeze funeralii care întrec orice imagi-nație. Însă, pentru cei mai mulți dintre muritori, este la fel de scump, și să trăiești, și să mori în ziua de azi. Căci o înmormântare cum se cuvine presupune costuri substanțiale. Iar dacă nu există un loc de veci și survin decese neașteptate, lucrurile sunt și mai triste, atât în privința cheltuielilor, cât și a dificultății de a găsi un loc într-un "cimitir mai acătări". Cum pot găsi constănțenii interesați locuri de veci disponibile, aflați în continuare.


Cimitirul Central - 30 cripte disponibile 
La această dată, în Cimitirul Central sunt disponibile numai 30 de cripte cu câte trei locuri fiecare. Cât privește posibilitatea concesionării unor "loturi la pământ", șeful cimitirului, Dumitru Drăghici, a precizat că nu mai există așa ceva de ani buni. 
Așadar, fie că este vorba de atribuirea unei cripte în regim de urgență (în cazuri de boli grave sau al unor morți subite), fie că este vorba despre concesionarea unui loc de veci "pentru viitor", atât costurile, cât și procedura sunt similare. Iar primul pas îl constituie depunerea și înregistrarea unei cereri la administrația cimitirului: "Persoana interesată trebuie să vină la administrație și să depună o cerere. Noi ne vom ocupa, în continuare de finalizarea cererii, vom merge la primărie, urmând ca apoi să se întocmească actele de concesiune. Oamenii trebuie să știe că toate locurile, în Central, sunt numai la criptă, nu există niciun loc la pământ. Marea majoritate au locuri de mulți ani, este cel mai vechi cimitir al orașului". 


Termenul concesiunii 
Referitor la perioada de concesionare, aceasta este de minimum 25 de ani și maximum 49 de ani (în acest caz, cu drept de moștenire până la patru generații). Cât privește reconcesionarea, se aprobă numai de către primărie. De ase-menea, este total falsă utilizarea termenului de  proprietar al unui loc de veci, căci așa ceva nu există, deținătorii acestora având calitatea de concesionari: "Citim prin ziare tot felul de anunțuri de vânzare locuri de veci, unele la prețuri exorbitante. Cum să vinzi un loc de veci dacă nu ești proprietarul lui? Este nevoie de mare atenție în asemenea situații, iar dacă au nelămuriri, oa-menii pot veni la noi, la administra-ție, le dăm toate sfaturile de care au nevoie" - ne-a mai spus D. Drăghici. 


Cimitirul Municipal, peste două treimi grad de ocupare 
Un al cimitir important al orașului, cu o experiență în domeniul funerar de peste 12 ani, este Cimitirul Municipal, situat pe strada Baba Novac, al cărui grad de ocupare a depășit deja două-treimi din capacitate. Cei interesați pot concesiona aici, atât cripte, cât și "locuri la pământ". 
Potrivit administrației acestui cimitir, cei care optează pentru locuri la  pământ, adică fără criptă, nu mai au voie să construiască, ulterior, o criptă. Practic, familia decedatului poate să facă doar o bordură și să toarne o placă sau un capac. Prețul unui loc fără criptă este de 4.500 de lei. Cât privește costurile unei cripte cu trei locuri, acestea ajung la 7.305 lei și cuprind toate dotările - bordură, postament, criptă, cruce etc. 


Nu lipsesc nici bonusurile 
De exemplu, cei care concesionează o criptă cu banii jos beneficiază și de o serie de bonusuri, precum o reducere de 5 la sută, o poză fotoceramică, pot închiria gratuit, pe 24 de ore, casa funerară, nu plătesc nimic pentru întreținerea cimitirului în primii cinci ani și altele. Există însă și posibilitatea plății în 12 rate, cu condiția achitării unui avans de 3.000 de lei. Iar dacă este vorba despre situații urgente, după ce se plătește avansul sau prețul integral, în funcție de situație, se poate face înhumarea, urmând ca ulterior să se finalizeze întreaga procedură de concesionare. 


Cimitirul Viile Noi, închis 
Am dorit să aflăm cum stau lucrurile și în Cimitirul Viile Noi, însă, potrivit administrației, din cauză că nu mai există locuri, acest cimitir a fost declarat închis încă din anul 2000. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0148 secunde