Cartierul de carton al Constanței

2352
7

Articole de la același autor

În cartierul Palas din Constanța, chiar lângă Școala nr. 20, sunt ridicate zeci de adăposturi improvizate. Familiile de romi care locuiesc aici duc în fiecare zi o luptă cruntă de supraviețuire cu gerul.

Acolo am întâlnit-o și pe Maria Mureșan. Are 52 de ani și locuiește de mai bine de 10 ani într-unul dintre adăposturi, împreună cu soțul și nepoțelul ei. În urmă cu două zile, mai multe ambulanțe au transportat zeci de romi nevoiași din aceeași zonă la spital din cauza temperaturilor extreme.

Tanti Maria, însă, a preferat să stea în cartier, deoarece, spune ea, are cu ce să se încălzească în timpul iernii. "Am rămas pentru că am avut grijă să ne facem provizii. Am strâns lemne, apă, mâncare și acum putem trăi aici chiar și când e ger. Nu avem probleme, ca alții", mai spune Maria Mureșan. "Eu prefer să muncesc cinstit pentru mâncarea pe care o pun pe masă zi de zi. Lucrez ca femeie de serviciu și chiar de astă vară am pus deoparte să putem trece cu bine iarna", mărturisește femeia.

În mână ține o cană cu ulei pe care vrea să îl împartă cu o familie vecină. "Din puținul pe care îl ai, faci mult. Trebuie să ne ajutăm între noi pentru că Dumnezeu vede și ne ajută și El la rândul Lui", mai spune tanti Maria.

Gerul străpunge cu ușurință pereții de carton

La câțiva metri de locul în care stă Maria Mureșan, se află și adă-postul familiei Dumitru. Aici, Mi-truța, în vârstă de 31 de ani, gătește câteva clătite pentru cei doi co-pilași ai ei. Mai are nevoie doar de un strop de ulei, pe care îl primește fără întârziere de la tanti Maria.

Pe unul dintre cele două paturi din încăpere, un băiețel și o fetiță așteaptă clătitele, cuminți și înfometați. Mama celor doi a dat drumul la sobă, dar în camera cu pereți de carton este mai frig decât ar fi normal. Copiii, Mărioara (8 ani) și Vasile (4 ani), au și câte trei - patru rânduri de haine și șosete pentru a putea supraviețui gerului.

Familia Dumitru locuiește în aceste condiții încă din anul 2000. De atunci, zecile de cereri pentru un adăpost trimise către autoritățile locale nu au primit niciun răspuns. "Am mers și am depus și noi cereri pentru un loc în care să trăim, dar nu s-a rezolvat nimic. Acum așteptăm locuințele pentru nevoiași promise de Primărie", spune Mitruța.

Tânăra nu are niciun venit, iar singurul care aduce mâncare în casă este soțul ei, de 29 de ani. "Bărbatul meu este zilier și câștigă 30 de lei pe zi prin șantiere sau în port. Pleacă dimineața de la 5 și vine abia seara la 6. Câteodată mai primește de la oameni câte un sac de cartofi sau ceapă. Ne des-curcăm cum putem", ne povestește femeia. Restul banilor provin din alocațiile de la stat pentru cei doi copii.

Mitruța mai are trei copii din alte căsnicii, însă nu poate primi alocații și pentru ei. "Mi-au spus că îmi trebuie viză de flotant, altfel nu pot primi suplimentele de bani pentru ceilalți copii", explică tânăra.

Trăiesc fără apă și curent

Locuințele improvizate nu au nici energie electrică, nici apă curentă. De aceea, romii sunt nevoiți să facă rost de apă prin diferite modalități. "Trebuie să ne aprovizionăm cu apă de unde putem. Ba de la vecini, ba acasă de la soacra mea, care stă destul de departe de aici. Ne spălăm cum putem. Este frig, dar îi spăl pe copii, repede, lângă sobă, să nu răcească", ne mai spune Mitruța. Lemnele de care au nevoie pentru încălzirea casei le cumpără, când au bani, sau le mai primesc de la vecini. Cât despre curent electric, nopțile geroase le sunt luminate de câteva lămpi și candele pe care Mitruța le aprinde odată cu lăsarea întunericului.

Comentează știrea

a.p.
10 februarie 2012
bravo, alex

bravo, alex!

janet
10 februarie 2012
adaposturi din carton

primarul trebuie sa aibe grija sa nu se joace cu viata oamenilor fie romi sau alceva,trebuie sai cazeze pe timp de iarna la hotel,asa se petrec lucrurile in comunitatea europeana.

admirator
10 februarie 2012
felicitari pentru articol!

Este o problema secundara, nesesizata: ca sa faci mutatie sau viza de flotant, iti trebuie contract de proprietate sau de inchiriere. Cum li se pot face astora actele, conform legii? Si nu-i singurul caz,,, in care legea este depasita. Nu cumva schimbarea actelor de cite ori iti schimbi domiciliul de baza -cum se intimpla acum- este o problema depasita? Buna in comunism, cind eram legati de glie dar inutila acum. Mai meditati, daca actele de stare civila trebuie sa cupriunda si adresa ... In UE asa e? Caci in USA nu. Apoi, al cui e terenul pe care au ridicat adaposturile astea? Primarul ar trebui sa stea mai mult pe aici, nu prin Brazilia, Madagascar, Nicaragua, Vietnam, Egipt etc... Daca vrea sa se plimbe, sa-si dea demisia promisa si sa calatoreasca sau sa se tina de parade de moda. Ca avere si-a facut, de cind este primar.

eu,cainele maidanez constantean(vorbesc in numele celor 20 000 caini maidanezi din CTA) DECLAR MANDRU CA SUNTEM NR 1 PE TZARA LA MAIDANEZI PE CAP DE LOCUITOR CONSTANTEAN
10 februarie 2012
primarului vesnic absent si drogy,primariei cu cohorta de angajati care nu fac nimic si ecarisajului care toaca frunze la (culmea ironiei!)caini:))..

Eu, ca un caine maidanez ce ma aflu pe strazi, declar urmatoarele: 1. sunt un caine al nimanui, deci nimeni nu este responsabil de comportamentul meu pe strazi 2. mi-e foame intotdeauna! caut oriunde si ma bat cu ceilalti caini pentru mancare, iar daca nu gasim, atunci atacam oamenii in speranta ca vom gasi ceva prin plasele lor. Daca nu, atunci macar sa ii capsam bine sa ne tina minte! 3. noi, cainii, avem simtul teritoriului foarte dezvoltat. Orice intrus nu este binevenit si trebuie muscat. Exceptie fac (nu e sigur niciodata insa) babele fara ocupatie care ne mai dau de mancare dimineata. 4. avem o mare ura pe biciclisti si motociclisti: trebuie dati jos de pe ciudateniile astea cu doua roti! 5. nu suportam oamenii care poarta gluga sau care vin cu plase mari de la piata: trebuie capsati urgent! 6. noaptea ne vine cheful cel mai mare sa urlam la luna, sa ne batem intre noi sau cu alte haite din vecinatate (sa moara de oftica aia de se duc a doua zi la scarbiciu) 7. ne place foarte mult sa atacam din spate, iar daca si reusim sa muscam, crestem pe scara ierarhica din haita 8. ii uram foarte tare pe cei da la ONG-uri care pretind ca ne iubesc, dar ne lasa pe strazi singuri, fara hrana! Iarna inghetam de frig, iar vara ne sufocam de caldura, iar ei se scalda in banii alocati pentru ingrijirea noastra! 9. nu ne intereseaza ca ne rahatim pe orice trotuar si strada, important e sa fie cat mai mult si sa ramana acolo, ca sa se stieeee...ca suntem prezenti! 10. suntem stapanii strazilor si deci toata lumea trebuie sa se dea la o parte din fata noastra! De exemplu: ne place unora dintre noi sa alergam dupa masini ca sa muscam din cauciucuri, iar daca se nimereste vreun nefericit in goana noastra dupa masina, ne multumim atunci cu el! Avand in vedere ca m-am saturat pe strazi, va rog faceti ceva: ori ma duceti intr-un adapost si ma ingrijiti, ori ma eutanasiati! Daca nu sunteti in stare sa ma ingrijiti cum trebuie sau sa ma dati in adoptie unor stapani responsabili si sanatosi la cap (care nu imi vor da drumul inapoi pe strazi), va rog din toata inima sa ma eutanasiati! Va multumesc!

Bogdan
10 februarie 2012
trist

este trist ca se mai intampla asa ceva!

6. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

janeta
10 februarie 2012
acoperis din carton

nu ,nu felicitari ,oriunde sau asezat acum este o situatie deosebita cu gerul nu intreaba nimeni de mutatie cind mori de frig,nu sint ei vinovati ca s-au nascut asa,sint nomazi dar fac parte din populatia noastra ,primarul nu are habar de ce se intinpla in orasul lui DECI atentie pe cine votati pe viitor .

Articole pe aceeași temă

Vineri, 10 Februarie 2012
Stire din Eveniment : Găsit mort pe stradă
Pagina a fost generata in 0.5215 secunde