Cardiologii de la Spitalul Județean așteaptă, de patru ani, un angiograf

3815
Cardiologii de la Spitalul Județean așteaptă, de patru ani, un angiograf - c79b35878c34d367c2d2c7a478b8fa0c.jpg
Saloanele secțiilor de cardiologie din Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța sunt, în permanență, pline. Ba chiar bolnavii sunt culcați în paturi improvizate din canapelele aduse din sălile de așteptare, pentru că depășesc numărul de locuri alocate secțiilor. În Secția de Cardiologie I, de exemplu, sunt 76 de locuri, dar în permanență sunt internați peste 80 de pacienți, dovadă că incidența afecțiunilor cardiovasculare în rândul constănțenilor și locuitorilor județului învecinat, Tulcea, este extrem de ridicată. Nu sunt însă destui specialiști care să-i îngrijească, și nici la capitolul dotări situația nu este mai fericită. Dr. Elvira Craiu, medic-șef Secția de Cardiologie I, spune că medicii fac trei sau patru norme, ocupându-se de pacienții de pe secție, de consultarea bolnavilor de pe alte sectoare și de cei din policlinică.
Cât privește metodele de depistare a afecțiunilor cardiovasculare, pentru un diagnostic corect, cel mai sigur rămâne drumul spre spitalele din București, Brașov, Iași sau Cluj. SCJU Constanța nu are angiograf, un aparat indispensabil pentru analizarea vaselor de sânge și depistarea bolilor coronariene. Singurul aparat aflat în dotarea unității spitalicești a fost achiziționat în urmă cu zece ani, dar s-a defectat. Dr. Elvira Craiu ne-a declarat că au fost făcute demersurile necesare pentru dotarea cu un nou echipament, dar nu a primit, până în prezent, decât promisiuni. "Rugăm factorii de răspundere să vină în sprijinul achiziționării unui nou angiograf, căci așteptăm de patru ani", a arătat specialistul. În lipsa respectivului aparat, SCJU Constanța a încheiat un contract de prestări servicii cu un laborator privat, pentru folosirea cardio-angiografului CT. Investigațiile respective nu sunt însă suficiente, spune dr. Elvira Craiu. Un angiograf costă aproximativ un milion de euro.

Rudele verifică, la 2,00 noaptea, saloanele
Revenind la numărul insuficient de locuri comparativ cu afluența de bolnavi, dr. Elvira Craiu spune că se lovesc, de multe ori, de lipsa de înțelegere a rudelor pacienților. "Sunt aparținători care nu înțeleg că nu sunt locuri pentru a-i interna pe bolnavi. În garda de duminică, soția unui pacient care a ajuns la spital cu o presupusă complicație cardiovasculară a deschis ușile la zece saloane, la ora 2,00 noaptea, pentru a se convinge că într-adevăr nu sunt paturi. Pentru că medicul de gardă nu a vrut să ocupe ultimul pat, păstrat pentru urgențele majore, și-a luat soțul de braț și a plecat", a descris medicul unul dintre incidentele neplăcute petrecute în secție.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3454 secunde