Canicula lovește Constanța! Unde vă puteți adăposti și ce recomandă medicii

388
1

Articole de la același autor

După un week-end cu furtuni, ploi și temperaturi scăzute, canicula lovește litoralul. Ne așteaptă trei zile fierbinți, cu temperaturi ce vor depăși valorile normale pentru această perioadă a anului. Va fi căldură dogoritoare și disconfortul termic va trece peste pragul critic.


Administrația Națională de Meteorologie a emis deja mai multe avertizări de vreme deosebit de călduroasă. Începând de astăzi, toată Dobrogea, inclusiv județul Constanța, se află sub cod galben de caniculă. Potrivit meteorologilor, astăzi, valul de căldură se va intensifica și va cuprinde cea mai mare parte a țării. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35 - 37 de grade, iar indicele de temperatură - umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în majoritatea regiunilor, exceptând Bucovina, zona litoralului și cea montană. La Constanța, cerul va fi senin și vântul va sufla slab până la moderat, dinspre sud-vest. Maxima termică va atinge 32 de grade Celsius. Peste noapte, doar va adia o briză ușoară și vor fi minimum 19 grade.


Mâine, va fi chiar mai cald, iar indicele de temperatură - umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități în toată țara. La Constanța, vor fi între 19 și 33 de grade. De joi, începe să se răcorească ușor și vântul se mai intensifică, iar vineri, pe 10 iulie, sunt așteptate ploi torențiale pe timpul zilei, însoțite de furtună și descărcări electrice. Temperaturile se vor situa în jurul valorii maxime de 27 de grade.


Comandament de urgență la Prefectură
Prefectul Ion Constantin a convocat, în cursul zilei de ieri, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Acesta a cerut monitorizarea calității surselor de aprovizionare cu apă potabilă a populației și a condițiilor de igienă, precum și asigurarea serviciilor de asistență medicală - Serviciul de Ambulanță și serviciile de urgență ale spitalelor. Acesta a solicitat creșterea nivelului de operativitate în rezolvarea solicitărilor și asigurarea unor cantități suficiente de medicamente și materiale sanitare.


Firma Polaris a anunțat că își va intensifica activitatea de salubritate, colectând deșeurile de trei ori pe zi sau ori de câte ori este necesar. Și, la solicitarea Primăriei Constanța, va spăla și stropi arterele și trotuarele din centrul orașului. 


Apă și program scurt de lucru pentru angajați
În zilele caniculare, angajatorii sunt obligați să ia măsuri de protecție a lucrătorilor, printre acestea fiind asigurarea a cel puțin doi litri de apă pentru fiecare persoană, reducerea activității în aer liber și alternarea perioadelor de lucru cu cele de repaus în locurile umbrite.


Legislația prevede că în perioadele cu temperaturi extreme, care depășesc 37 de grade și sunt corelate cu condițiile de umiditate mare, angajatorii sunt obligați să asigure condiții minime pentru menținerea stării de sănătate a lucrătorilor.


Ce alimente trebuie să consumăm pe caniculă
Medicii ne recomandă să ne adaptăm regimul alimentar și consumul de lichide la temperaturile extreme din perioada următoare. 


"Cheia unei bune alimentații pe timp de caniculă este consumul de legume și fructe bogate în apă. Dacă faceți parte din categoria persoanelor vârstnice sau a persoanelor cu diferite boli cronice beți în mod regulat lichide, chiar dacă nu vă este sete. O doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă", a explicat dr. Loti Popescu, coordo-natorul programelor de sănătate din cadrul DSP Constanța. 


Interzis la alcool și cafea
Medicul atrage atenția asupra consu-mului de alcool în timpul temperaturilor ridicate. "Este interzis consumul de alcool în timpul caniculei. Nu consumați alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.


Evitați băuturile cu conținut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. Pe de altă parte ar trebui evitate alimentele bogate în proteine și grăsimi, care sunt greu digerabile, cum ar fi produsele alimentare dulci și cele bogate în carne", a completat medicul. 


Hidratare și iar hidratare
Respectați recomandările medicilor și evitați, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 și 18 - expuneți-vă la soare, progresiv, folosiți creme de protecție. Dacă aveți aer condiționat, reglați aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depășește 32 grade Celsius. "Consumați zilnic lichide (2 litri de lichide), fără a aștepta să apară senzația de sete. Beți un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 - 20 de minute! Dacă vă expuneți la soare între orele amiezii, folosiți o ținută adecvată: pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise și evitați activitățile de exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc.)", a completat medicul. 


Comentează știrea

Rodica
7 iulie 2015
Bani acum, simplu si convenabil

Bani acum, simplu si convenabil! Acum ai ocazia foarte reala de a castiga bani foarte repede, cu putina ambitie si bunavointa. Sistemul este bine pus la punct si este simplu pentru toti! Fa acum primul pas si cere urgent detalii mai multe la adresa mea de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Vineri, 03 Iulie 2015
Stire din Social : VIJELIE LA CONSTANȚA!
Pagina a fost generata in 1.3244 secunde