Canicula face victime la Constanța. Trei persoane au decedat și alte câteva zeci au leșinat

842
Canicula face victime la Constanța. Trei persoane au decedat și alte câteva zeci au leșinat - vixtimecanicula-1501859136.jpg

Articole de la același autor

Soarele a făcut zeci de victime la Constanța. În prima zi a codului portocaliu, trei persoane au decedat din cauza caniculei și alte câteva zeci au ajuns la spital, fie cu ambulanța, fie aduși de rude. Numărul celor care au sunat la numărul de urgență 112, pentru Ambulanță, a crescut cu 35% în ultimele zile.


Din nefericire, chiar dacă medicii au început imediat manevrele de rehidratare și scădere a temperaturii încă de când au fost preluați, cei trei constănțeni nu au mai putut fi salvați. Se pare că temperaturile ridicate la care s-au expus, le-au influențat nu doar sistemul nervos central ,ci și cordul, rinichiul, ficatul, ei nemairăspunzând la manevrele de rescuscitare care au fost combinate cu scăderea temperaturii centrale, prin manevre de răcire internă și externă. 


Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ), dr. Claudia Tătărici ne-a declarat că cele trei decese au fost înregistrate în ultimele 24 de ore și că victimele erau cunoscute cu probleme de sănătate. 


Desigur, ambulanțele au fost solicitate, pe lângă leșinuri, în cazuri de spasmofilie, de deshidratare și de insolații, toate fiind generate de temperaturile extrem de ridicate de afară. 


Așadar, se pare că vremea a început să atenteze serios la starea de sănătate a populației, iar ambulanța are prea puține mașini ca să facă față valului de pacienți. Tocmai de aceea, cadrele medicale sunt puse în situația de a pune pe așteptare pacienții. "La stația centrală, spre exemplu, avem în funcțiune doar zece mașini, nouă care se deplasează la cazuri doar cu asistenți medicali și doar una cu medic. În afară de acestea, acum, pe timpul verii mai avem două autospeciale la Costinești și Neptun, dar numai până la finele sezonului estival", a mai spus dr. Tătărici. 


Spre exemplu, familia unei tinere în vârstă de 26 de ani, căreia i s-a făcut rău vineri, ne-a declarat că fata a fost transportată la Spitalul Clinic Județean de Urgență cu mașina lor. Motivul? Ambulanța nu s-a putut prezenta la caz, pe motiv că toate mașinile sunt plecate în teren. După ce au sunat timp de peste jumătate de oră la Ambulanță, oamenii au fost nevoiți să-și ducă singuri ruda la spital.


Problema se acutizează cu atât mai mult cu cât, după ce că sunt foarte puține, mașinile ajung destul de greu la pacienți și din cauza traficului încărcat din această perioadă. Situația devine și mai gravă cu cât Serviciul Județean de Ambulanță înregistrează un deficit major și de personal: le-ar mai trebui aproximativ o sută de angajați pentru ca actul medical să se desfășoare în condiții optime, iar bolnavii să nu mai fie nevoiți să aștepte.


Afecțiunile neurologice și cardiace, în top 


De asemenea, în această perioadă a crescut și numărul cardiacilor și al celor cu afecțiuni neurologice, în special atacuri cerebrale vasculare. "Foarte mulți pacienți au devenit hipotensivi. Căldura i-a afectat foarte tare, iar afecțiunile generate de căldură au fost tahicardiile, anginele pectorale și vertijul", a declarat, pentru "Cuget Liber", dr. Sirma Tomoș, medic specialist cardiolog.


La Neurologie, în schimb, au ajuns pe secție multe persoane care au consumat alcool în exces ori acest lucru a condus la deteriorarea stării lor de sănătate. "Băuturile alcoolice, în combinație cu căldura le poate fi fatală. Ei pot intra în sevraj dacă nu mai beau, pot avea tulburări de comportament sau crize convulsive", ne-a declarat, la rândul său, dr. Ildiko Toldișan, medic specialist neurolog. 


Recomandări pentru populație


Tocmai de aceea, se impune ca persoanele vârstnice, în mod deosebit, cu afecțiuni cronice, vasculare și cardiace, să nu se expună sub nicio formă razelor solare între orele 10.00 și 17.00. 


Medicii le recomandă, în special bătrânilor și persoanelor cu afecțiuni cardiace, să evite expunerea la soare și să consume zilnic cel puțin doi litri de apă. Cei care au aparate de aer condiționat, trebuie să fie atenți cât timp le folosesc întrucât aceste aparate de aer condiționat pot provoca numeroase probleme, ele trebuind a fi curățate periodic. 


În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 și 2 litri de lichide), fără a aștepta să apară senzația de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 - 20 de minute.


Medicii ne sfătuiesc să consumăm fructe și legume proaspete (pepene galben, roșu, prune, castraveți, roșii) deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă. În același timp, se va evita consumul alimentelor ușor perisabile. Totodată, este obligatorie evitarea băuturilor cu conținut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4137 secunde