Când vor crește alocațiile pentru copii? În Norvegia, statul plătește 800 euro, în România 10 euro

3509
34
Când vor crește alocațiile pentru copii? În Norvegia, statul plătește 800 euro, în România 10 euro - candvorcrestealocatiile-1409677286.jpg

Articole de la același autor

Guvernul tot face cadouri în ultima perioadă. Ba mai scade din taxe, ba amnistiază bugetarii, cert este că este foarte darnic, în stânga și în dreapta. Uită însă de cineva care are mare nevoie de sprijinul lui. Este vorba despre copiii care sunt din ce în ce mai puțini și despre alocațiile de stat care nu au mai crescut de ani de zile.

Motivarea o știm prea bine: nu sunt bani, dar nici nu este normal ca în anul 2014, copiii din România să trăiască cu 10 euro pe lună. Atât pune statul român la bătaie pentru ei, în condițiile în care toate prețurile sunt aliniate la Uniunea Europeană, numai alocațiile lor au rămas în anii ’90. În tot acest timp, copiii din Uniunea Europeană primesc de la guvernele din țările în care trăiesc suficienți bani cât să crească fără lipsuri. În țările nordice, alocațiile ajung și la 700-800 de euro pe lună, în Franța sunt cel puțin 300 de euro pe lună, iar în Marea Britanie, mămicile primesc câteva sute de lire sterline de copil.

Creșterea alocației de stat pentru copiii români a fost propusă de mai mulți politicieni, dar niciunul nu a avut sorți de izbândă. Pentru a determina Guvernul să facă această schimbare au fost create pagini speciale pe canalele de socializare.

Mămicile constănțene au semnat petiții și au trimis numeroase scrisori către demnitari. Acum au simțit că este momentul oportun și vor să reamintească Guvernului că majorarea alocației de stat este absolut necesară.

"Vrem ca guvernanții să știe că alocațiile pe care le primesc copiii noștri în prezent sunt o jignire și cei 42 de lei nu ajung nici măcar pentru strictul cel mai strict necesar. Nu poți crește un copil cu 42 de lei pe lună, nici nu ne așteptăm ca statul să ne crească copiii, dar măcar să mai ridice alocația. Apoi se mai miră de ce a scăzut natalitatea!", a declarat, pentru Cuget Liber, Ioana S., din Constanța, mămica a doi copii.

Constănțenii, campioni la alocații

132.498 de copii din Constanța au primit alocație de stat în anul 2013. Județul Constanța se situează astfel pe locul al treilea în întreaga țară privind numărul de beneficiari ai alocațiilor. Potrivit Ministerului Muncii, sumele plătite drept alocații de stat pentru copii au depășit, în primul trimestru din 2013, 687,3 milioane de lei, fiind mai mici cu 12,92 milioane de lei (1,8 la sută) față de cele plătite în perioada similară din 2012. Scăderea a fost determinată de re-ducerea numărului de copii beneficiari. Media lunară calculată pentru primele trei luni din 2013 a fost mai mică cu 46.808 copii (1,2 la sută) decât cea calculată pentru trimestrul întâi 2012, conform statisticilor publicate de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.

Cine are drept la alocație

Alocația are caracter universal și este acordată copiilor în vârstă de până la 18 ani, precum și tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, până la terminarea acestora.

Pentru copiii în vârstă de până la doi ani, respectiv trei ani pentru copilul care este încadrat în grad de handicap, alocația se acordă în cuantum de 200 de lei pe lună. Pentru copiii care nu au grad de handicap și sunt în vârstă de peste doi ani, cuantumul alocației de stat este de 42 de lei pe lună.

Comentează știrea

34 comentarii. Pagina 1 din 4. Click pe pagina dorită : 1 2 ...4 
Mia
3 septembrie 2014
alocatiile trebuie date doar cui are nevoie

Draga ziarista , mai informeaza-te , in tarile nordice alocatiile se dau in functie de venitul familiei si dupa un venit barem de 5000 euro lunar nu se mai da nimic. Daca in Romania s-ar da alocatii doar familiilor care ay un venit sub 5000 lei , atunci aceste alocatii ar fi mult mai ridicate . dar asa , inteleg ca si familia care are venit de 1000 lei pe saptamana , si aia care are 10.000 lei tot aceeasi alocatie are .

koko
3 septembrie 2014
taxele

taxele in Norvegia sunt de 75% . Asa ca statul are de unde platii.

arabu'
3 septembrie 2014
fix Norvegia

Dintre toate tarile posibile, ca exemplu de comparatie ati ales exact tara care nu se poate compara cu nimeni. Acum 10 ani un pachet de Marlboro era 10 euro, cine stie cat o mai fi acum. Raspunsul la intrebarea din titlu este "cand va gasi si Romania in Marea Neagra o rezerva aproape nelimitata de petrol, pe care il va exploata in nume propiu".

ceausescu
3 septembrie 2014
si tiganii

E o problema cu multe necunoscute - daca se mareste fara numar alocatia , devine o afacere a tiganilor , altceva nu stiu , fac puradei si le vine banu acasa. Trebuie gandit si evitat inmultirea inutila a unei "minoritati"!

nae
3 septembrie 2014
alta tara n-ati gasit

Dar de furat nu pomeneste nimeni ,cit acolo si cit aici ,deci fara cuvinte mai bine tacem din gura asemenea comparatii sint copilaresti.

bogdan
3 septembrie 2014
norvegia - 800 euro?

nu mai mancati dezinformati atat c anu e bine. In norvegia alocatia copiilor este de fix 970 NOK (aprox 500 lei) si se da din prima luna de nastere pana la 18 ani indiferent de venitul familiei. Sunt ceva dierente daca copilul are handicap sau daca este crescut de un singur parinte. dar vorbim de alocatia clasica care se acorda tuturor copiilor. pentru copiii intre 13 si 18 de luni se mai acorda un ajutor in valoare de 5000 NOK (650 euro) iar intre 19 - 23 luni se acorda 3300 nok (400 euro) dar doar daca copilul nu merge la cresa. Daca merge la cresa nu se primesc acesti bani.

geo
3 septembrie 2014
gresit

nu da nici 10 euro

admirator
3 septembrie 2014
cand

n-or mai fura baronii locali si celelalte hahalere mafiote din partidele noastre! Vedeti de ce trebuie s-o votati pe Moncia Macovei? O femeie cinstita, care va veni cu oameni cinstiti, necompromisi, ce se gandesc la binele poporului, nu la binele lor!

admirator
3 septembrie 2014
cand

n-or mai fura baronii locali si celelalte hahalere mafiote din partidele noastre! Vedeti de ce trebuie s-o votati pe Moncia Macovei? O femeie cinstita, care va veni cu oameni cinstiti, necompromisi, ce se gandesc la binele poporului, nu la binele lor!

a c timis
3 septembrie 2014
oferta

Oferta extrem de serioasa! Asiguram din start contract legal! Deja s-au facut primele plati! Multi oameni s-au convins, e randul dumneavoastra acum! NU este MLM! NU este joc piramidal! Castigurile sunt garantate! Cautam operatori online care vor sa castige cel putin 300 de dolari lunar, cu o munca usoara de 3 ore pe zi! Pentru a va oferi detalii, trimiteti textul "Info" la adresa de email:[email protected]

34 comentarii. Pagina 1 din 4. Click pe pagina dorită : 1 2 ...4 

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 03 Septembrie 2014
Stire din Social : CUTREMUR ÎN ROMÂNIA, azi dimineață
Duminică, 24 August 2014
Stire din Social : Cutremur PUTERNIC în România
Pagina a fost generata in 1.5516 secunde