Bolnavii, păcăliți să-și facă stocul înainte de ieftinirea medicamentelor

1741
Bolnavii, păcăliți să-și facă stocul înainte de ieftinirea medicamentelor - 74eccde1710c32f8ed1a5d6b3c26ab44.jpg
Farmaciștii, și nu doar ei, se așteptau ca ieftinirea medicamentelor, aplicată de la 1 aprilie, să aibă drept consecință creșterea vânzărilor. De altfel, era și logic ca bolnavii să cumpere substanțele farmaceutice necesare în tratamente după ce le-au fost reduse prețurile și cu până la 70%, în unele cazuri. Calculele făcute ulterior arată însă altceva: bolnavii au fost "impulsionați" să-și achiziționeze medicamentele chiar înainte de ieftinire, ba chiar să-și facă stocuri pentru câteva luni.

Mai multe rețete compensate în martie
Autoritățile sanitare au impus, începând cu 1 aprilie, ieftinirea medicamentelor importate. Măsura, după cum anunțau la data respectivă responsabilii din domeniu, era spre beneficiul bolnavilor, căci presupunea reducerea prețului medicamentelor prescrise bolnavilor pe rețetele compensate. Cu toate acestea, ieftinirea nu i-a ajutat prea mult pe bolnavi. Potrivit raportărilor farmaciilor din județul nostru către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), medicii de familie și specialiștii constănțeni au eliberat rețete compensate, parcă pe bandă rulantă, chiar înainte de reducerea prețurilor medicamentelor. După cum ne-a declarat dr. Liviu Mocanu, președintele CJAS. Dacă în ianuarie și februarie au fost eliberate, în medie, 130.000 de rețete compensate pe lună, în martie, medicii au prescris 158.000 de astfel de rețete. În schimb, contrar așteptărilor, după 1 aprilie, bolnavilor le-au fost eliberate 128.000 de rețete, mai puține și decât în primele luni ale anului.
Rezultatul s-a reflectat și în vânzările înregistrate de farmaciile constănțene. Astfel, dacă în primele două luni din 2009 farmaciștii au raportat vânzări de aproximativ 9 milioane de lei, în martie consumul de medicamente a crescut până la circa 10,5 milioane de lei. În aprilie însă, vânzările au scăzut, fiind raportată eliberarea de rețete în valoare de 8,5 milioane lei.

"Provizii" pe trei luni
Președintele Colegiului Farmaciștilor din Constanța, Vasile Rizea, susține că scăderea a fost consecința faptului că medicii au prescris rețete pentru o perioadă mai mare. "Bolnavilor cronici, stabilizați, le pot fi eliberate medicamentele pentru mai multe luni. Scăderea din aprilie a fost pe fondul prescrierii de rețete pentru trei luni, la care au apelat medicii în luna anterioară", ne-a spus Vasile Rizea.
Urmare a scăderii prețurilor produselor și scăderii vânzărilor, farmaciștii au probleme în achitarea facturilor către distribuitorii de medicamente. "Sunt mai multe farmacii în județul Constanța care au fost date în judecată pentru că nu-și pot plăti datoriile", a arătat Rizea.
De altfel, farmaciile au ridicat problema faptului că serviciile le sunt decontate după 60 de zile, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții CJAS Constanța.
Dr. Liviu Mocanu a dat asigurări că instituția pe care o conduce nu a înregistrat restanțe sau întârzieri la decontări. Ultima tranșă plătită farmaciștilor, pentru medicamentele compensate și gratuite acordate, a fost de 10,9 milioane de lei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4233 secunde