Beneficiezi de ajutoare sociale? Sunt modificări de ultimă oră

1093
5
Beneficiezi de ajutoare sociale? Sunt modificări de ultimă oră - ajutoareajpis-1486907314.jpg

Articole de la același autor

Începând cu anul acesta, s-au schimbat modalitățile de acordare a unor beneficii de asistență socială. 


Potrivit declarațiilor directorului Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Constanța, Marin Țopai, ajutorul social, alocația pentru susținerea familiei și ajutorul de încălzire pot fi solicitate concomitent de beneficiari, în situația în care persoana/familia respectivă întrunește condițiile de eligibilitate pentru toate, inclusiv ca perioadă de solicitare, având în vedere că ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă numai în perioada sezonului rece. 


În aceste cazuri, se iau în considerare documentele doveditoare depuse pentru unul dintre beneficiari, dacă pentru celelalte întrunirea condițiilor de eligibili-tate se produce ulterior stabilirii dreptului inițial (spre exemplu, în primă fază se stabilește dreptul la ajutorul social și ulterior apare un copil în familie și se solicită alocația pentru susținerea familiei). 


Totodată, beneficiarii au obligația să anunțe în termen de 15 zile primăria referitor la orice modificare intervenită cu privire la componența familiei și veniturile membrilor acesteia. De asemenea, legea prevede modificarea condițiilor de eligibilitate în cazul alocației pentru susținerea familiei în sensul acordării acestui drept și în situația în care unul dintre copiii de vârstă școlară nu urmează cursurile de învățământ, similar și în cazul celor care pe parcursul semestrului școlar înregistrează peste 20 de absențe nemotivate. 


Ca urmare, stabilirea drepturilor de ajutor social, alocație pentru susținerea familiei și ajutor de încălzire se face cu respectarea noilor prevederi legale, începând cu drepturile lunii ianuarie 2017, atât pentru noile solicitări de drepturi, cât și pentru cele aflate în plată. 


"Pentru drepturile aflate în plată, în ceea ce privește recalcularea/modificarea cuantumului beneficiului în noile condiții, legea prevede un termen de 60 zile, ceea ce ar însemna că în luna aprilie 2017 aceste drepturi să fie stabilite în noul cuantum, inclusiv cu diferențele de cuantum rezultate pentru lunile anterioare începând cu luna ianuarie 2017", a precizat șeful AJPIS. 


Trebuie precizat că, până la modificarea normelor metodologice, drepturile de ajutor social, alocație pentru susținerea familiei și ajutor de încălzire se solicită cumulat sau individual, după caz, în baza formularului de cerere prevăzut în anexa nr.1 la normele metodologice de aplicare a Legii nr.416/2001, aprobate de Guvern. Totodată, dacă familia la data solicitării alocației pentru susținerea familiei este beneficiară de ajutor social, ca document justificativ va fi solicitată numai copia certificatului de naștere al copilului. Pe baza acestor noi date, se va recalcula și cuantumul ajutorului social și se va stabili, practic, un nou drept pentru familia cu trei persoane. 


În cazul în care nu se solicită alocația de susținere, pentru că nu s-a născut un nou copil și se solicită ajutorul pentru încălzire, nu mai sunt necesare alte documente justificative, calitatea de beneficiar de ajutor social calificând familia și la ajutorul pentru încălzire.


Comentează știrea

George
13 februarie 2017
Incalificabil

Nu sunt de acord cu modificarile facute, asistatii social nu m ai au obigatii decat drepturi, in tara asta numai asistati sociali, unii muncesc s ai tina pe puturosii astia care refuza munca ca pierd socialul, vrem legi cu obligatii pentru ei nu numai drepturi. Sa fie scosi la munca in folosul comunitatii, ca nu ii vedem sa presteze pentru orele stabilite / familie, sunt pontati din condei....rusine!

cta
13 februarie 2017
social

lasa ca le-au tras-o psd-ul ! le-au marit pensia cu 20 de lei, si au depasit pragul pentru acordare subventie la incalzire de exemplu, unde pierd cateva sute de lei, na!! stai sa vezi cand se vor trezi pensionarii care, de la iarna vor trebui sa plateasca si ei integral intretinerea, ca noi toti. au pensii mici?? si noi avem salarii mici, plus ca avem si copii la scoala, si pe ei in intretinere!!!

Tila
13 februarie 2017
Ajutor social

Are dreptate George ! Acestia sa presteze muncii in interesul public. Am vazut ca daca primarul din Targoviste i-a chemat la dezapezire , s-au imbolnavit subit. Au venit 25 din 200 de persoane !!!

Răspuns la: Incalificabil
Adăugat de : George, 13 februarie 2017
Nu sunt de acord cu modificarile facute, asistatii social nu m ai au obigatii decat drepturi, in tara asta numai asistati sociali, unii muncesc s ai...
naekst
13 februarie 2017
Social

Cel mai tare le-au tras-o, toate partidele nu doar psd, celor care primesc pensie pentru ca timp de peste 35 de au au muncit si si-au platit lunar contributia pentru pensie. Cum le-au tras-o? Pai au denumit ajutorul social cu numele de "pensie sociala" si, pentru ca s-a creat o stare de confuzie, cei mai multi îi considera si pe pensionari ca fiind asistatii social.

Răspuns la: social
Adăugat de : cta, 13 februarie 2017
lasa ca le-au tras-o psd-ul ! le-au marit pensia cu 20 de lei, si au depasit pragul pentru acordare subventie la incalzire de exemplu, unde pierd...
Vlad
13 februarie 2017
De ce 'ajutor social' pentru puturosi si mincinosi'?

De ce autoritatea locala care distribuie aceste 'pomeni' nu aplica legea in vigoare si in loc sa verifice la sange pe cei care solicita aceasta pomana, complica situatia si se fac complici la 'jaful bugetar'. De exemplu, pe lista 'ajutatilor' sunt multi care muncesc la 'negru' cu venituri destul de mari, deci sunt activi, dar nu vor sa plateasca impozite si taxe. Altii, care au indeletniciri imorale-prostitutie, vanzari de droguri si etnobotanice- si care sunt supravegherea politiei, de ce sunt pe lista ajutatilor? Cine verifica cum traiesc cei care sunt ajutati social? Poate cei care cu adevarat au nevoie de ajutor social, cum ar fi persoanele cu handicap sever, batranii fara urmasi, tinerii care dupa 18 ani in orfelinate sunt 'aruncati' pe strada, nu sunt suficient de ajutati pentru ca alte 'termite' cu complicitatea autoritatilor, consuma fondurile alocate inn acest scop. Listele ajutatilor trebuiesc 'igienizate' de cei care sunt apti de munca si nu au muncit in viata lor, necontribuind cu nimic la binele comunitatii. Pensiile de urmas ar trebui deasemenea acordate numai copiilor, pana la majorat, nu mai mult de 25 de ani, daca urmeaza o facultate. Sotiile nu ar trebui sa beneficieze de pensie de urmas dupa sot, daca nu a muncit in viata ei. Asa sunt o multime de sotii de cadre militare cu pensii de urmas de mii de lei, sfidand in felul acesta pe cei care au muncit o viata intreaga si au pensii sub 1000 lei. Toti cei care nu au muncit dar au crescut copii, pot fi ajutati la batranete de copiii lor. Asa este moral intr-o societate sanatoasa! Pentru cei care au muncit si au contribuit la fondul de pensii pe intreaga perioada, conform legii, nu trebuie sa aiba pensie sub 1000 lei! Poate asa vor fi mai multi bani pentru a face ceva in folosul celor care au nevoie cu adevarat!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5698 secunde