Bebeluși abandonați în maternitățile constănțene. Ce se întâmplă cu ei și când pot fi adoptați

3148
1
Bebeluși abandonați în maternitățile constănțene. Ce se întâmplă cu ei și când pot fi adoptați - spitaljudeteanpediatriecopiiaban-1379529211.jpg

Articole de la același autor

Sute de cupluri fac eforturi disperate pentru a deveni părinți. Ar da orice să-și poată ține în brațe pruncul și să aibă cine să-i numească "mamă" și "tată". În tot acest timp, femei care nu-și merită numele de "mamă" se leapădă de copiii nedoriți fără nicio urmă de regret. Sunt lăsați în maternitate, ca o țoală uitată, și singurele mângâieri și alinturi le primesc de la asistentele spitalului. 

Numai în trimestrul al doilea al anului 2013, 65 de copii au fost părăsiți de cele care i-au adus pe lume. Potrivit reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, 50 de copii au fost lăsați în maternitate și 15 în secții de pediatrie. "Unitatea sanitară trebuie să sesizeze DGASPC în termen de 24 de ore de la data constatării dispariției mamei. Conform cercetărilor ulterioare, părinții a 30 din acești copii provin din mediul rural și ceilalți 35 provin din orașe ale județului", a declarat, pentru "Cuget Liber", purtătorul de cuvânt al DGASPC Constanța, Roxana Onea.

În cele mai multe cazuri, părinții își lasă copiii la spital din cauza sărăciei, gândind că măcar acolo stau la căldură, primesc mâncare și îngrijire. Deși spitalul nu refuză tratarea copiilor abandonați și nu îi externează dacă nu au unde să locuiască, cadrele medicale spun că numărul tot mai mare al nou-născuților părăsiți în spital aglomerează fără sens secția de pediatrie cu lunile și chiar cu anii în unele cazuri.

Externați și întorși în familie

52 din acești prunci părăsiți în maternitate au fost externați după aproximativ 40 de zile și, la consilierea asistenților sociali, 44 au fost integrați în familie. Alți șapte au fost dați în grija asistenților maternali, iar un copil a fost plasat, împreună cu mama sa, în Centrul Maternal din Mangalia.

Din secțiile de pediatrie au fost externați, până în prezent, 12 copii și toți s-au întors în familie, acesta fiind primul demers ce trebuie făcut de către asistenții sociali. Dacă nu se dorește primirea micuțului în familia care deja l-a abandonat o dată, se caută varianta plasării la familia extinsă, apoi la asistent maternal sau într-un centru de plasament. Abia ulterior poate fi dat spre adopție.

Adoptabili după un an

Conform legislației în vigoare, micuții părăsiți pot fi adoptați după un an. Copiii pentru care s-a instituit o măsură de protecție socială, fie internarea într-un centru, fie la un asistent maternal, dacă în decurs de un an părinții nu îl vizitează sau nu se interesează de ei, pot fi declarați adoptabili. În cazul nou-născuților abandonați în maternități, după identificarea părintelui, dacă acesta dă o declarație scrisă prin care spune că renunță la copil și este de acord cu adopția, bebelușul poate fi adoptat.

Comentează știrea

noni
19 septembrie 2013
e simplu

Esti de la tara, esti sarac, sau prost, sau puturos, sau nenorocit si nu mai vrei alti copii, TE STERILIZEZI !!! Dar ignoranta unora este strigatoare la cer. Saraci si prosti dar futaciosi....pai cui nu-i place distractia, mai ales dupa bautura...Astia nu merita sa procreeze, nici ei, nici indienii...

Articole pe aceeași temă

Joi, 01 August 2013
Stire din Sănătate : Copilul respiră șuierat?
Pagina a fost generata in 0.7899 secunde