Bătrânețe pe lista de așteptare! Sute de vârstnici constănțeni așteaptă să se elibereze un loc la azil

751
2
Bătrânețea este grea pentru oricine. Însă, atunci când nu ai pe nimeni este cumplit. O simt pe pielea lor zi de zi vârstnicii constănțeni care așteaptă de ani de zile să fie acceptați în căminul de pe strada Unirii. Unii s-au și prăpădit tot așteptând. Pentru că și acolo locurile se eliberează numai atunci când vrea Dumnezeu, atunci când un alt bătrân se stinge…


În Constanța, căminul pentru persoane vârstnice este casă și masă pentru 250 de beneficiari, alți 300 sunt pe lista de așteptare. Bătrânii plătesc 360 de lei pe lună pentru un loc în camerele duble și 400 de lei pentru garsoniere. Însă, dincolo de necesitatea de asistență medicală și îngrijire, bătrânii au parte acolo de o vorbă bună, de prieteni și nu se mai simt singuri.


Autoritățile locale au demarat încă de anul trecut un proiect de reabilitare a unei foste grădinițe, pe care să o transforme în cămin pentru vârstnici, însă mai durează până când acesta va fi gata. Lucrările urmează proceduri lente și șansele ca acesta să fie terminat până la iarnă sunt slabe. Chiar și așa, nu se rezolvă în totalitate problema deficitului de locuri. Căci, în noua clădire, vor fi amenajate 78 de locuri, insuficient pentru a acoperi toată lista de așteptare. Vor fi camere cu câte două locuri sau tip garsonieră. De asemenea, sunt prevăzute și spații de depozitare, administrative, cabinete medicale și un spațiu de socializare. Totodată, curtea interioară va fi amenajată pentru a putea fi folosită ca spațiu de relaxare pentru pensionarii cazați în cămin, în special pentru cei imobilizați.


"Cu noua clădire am putea rezolva anumite probleme cu care ne confruntăm în actualul amplasament. Avem în evidență sute de vârstnici care cer sprijin și pe care nu putem să-i ajutăm, deocamdată. Din păcate, singura posibilitate de a ajunge în cămin este decesul altuia. La mine vin zilnic bătrâni și este descurajant pentru ei să le spun că sunt sute de dosare în așteptare. Nici nu cutează să spere că vor mai ajunge vreodată", a declarat Doruța Giuglea, directorul Căminului pentru persoane vârstnice Constanța.


Vești bune de la Guvern 


Guvernul a aprobat, în cursul zilei de ieri, Programul național pentru creșterea calității vieții persoanelor vârstnice  care trăiesc în cămine. Astfel, căminele pentru persoane vârstnice pot fi finanțate de la bugetul de stat pentru acoperirea cheltuielilor cu salariile personalului de specialitate și a cheltuielilor curente de funcționare, astfel încât să asigure revizuirea și implementarea planului individualizat de asistență și îngrijire, precum și scurtarea timpului de soluționare a cererilor în așteptare, acordând prioritate identificării de soluții pentru furnizarea de servicii de îngrijire în comunitate și la domiciliu. 


Bugetul alocat acestui program de interes național este de 9 milioane lei, iar perioada de derulare a programului nu depășește data de 30 noiembrie 2016. Fondurile se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul alocat Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice cu această destinație.


Acordarea de finanțare se realizează în baza cererilor de finanțare întocmite de serviciile publice de asistență socială în subordinea sau coordonarea cărora funcționează căminele pentru persoane vârstnice.


Metodologia de evaluare, selectare și de finanțare a cererilor de finanțare se aprobă prin ordin al ministrului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice. Încheierea contractelor de finanțare, monitorizarea implementării și controlul fondurilor alocate în cadrul acestui program se va face de către agențiile județene pentru plăți și inspecție socială.


Comentează știrea

Solon
7 iulie 2016
Viitorul e si mai...

Sa vedeti voi ce pensii vor avea cei maturi si tinerii de azi,care sunt salarizati cam egal cu pensile cacacioase existente deja. Ar trebui urgent facut un program de infiintare de cimitire mai mari si mai multe,urmare a calitatii reale ale vietii din Romania.

fani
7 iulie 2016
locuri la azil ..

Nu-i nimic ,pensionarii pot acum contempla stalpii de pe bulevardele si strazile orasului !Sunt peste tot cate doi si chiar cate trei stalpi, pentru iluminat se zice ...Chiar si-n fata primariei ,probabil fiecare primar sa-si aibe stalpul lui ! Constructia unui azil n-ar putea aduce atata "fericire" edililor

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5562 secunde