Batjocoriți la școală! Mii de copii constănțeni, umiliți, loviți sau chiar bătuți de colegii lor

2209
5
Batjocoriți la școală! Mii de copii constănțeni, umiliți, loviți sau chiar bătuți de colegii lor - fotofondbatjocoriti-1462980629.jpg

Articole de la același autor

Fenomenul de bullying devine îngrijorător și este foarte periculos pentru copii


"Prima dată, copiii au râs de mine că mi-am pus ochelari, apoi s-au obișnuit. În clasa a cincea au început din nou. Fetele erau cele mai rele. Râdeau de hainele mele, de cum mă îmbrăcam, cum aveam părul. Într-o zi, una dintre cele, cea mai rea, a venit cu o forfecuță la școală și mi-a tăiat părul, la spate. Au râs în hohote pentru că eu plângeam. Doamna dirigintă a certat-o, a chemat-o pe mama ei, dar tot nu s-a potolit. Așa că m-am mutat la altă școală. Aici este mult mai bine", a povestit Raluca S., din Constanța, o fetiță de clasa a cincea, victimă a fenomenului bullying. Fetița și-a revenit după trauma prin care a trecut, pentru că ajunsese să nu mai vrea să meargă la școală, dar alte mii de copii trec prin același lucru. Cei mari nici măcar nu spun acasă sau cadrelor didactice, alții devin introvertiți și chiar pot dezvolta accese de furie.


Organizația Salvați Copiii a lansat primul studiu național cu privire la fenomenul de bullying în școlile românești, iar rezultatele sunt șocante. Trei din zece copii au fost amenințați cu bătaia de către colegi și unul din patru copii a fost umilit în fața colegilor. De asemenea, o treime din școlari sunt excluși din grupul de colegi. 


Violență verbală și violență fizică


"Cercetarea a urmărit modul în care copiii și părinții percep bullying-ul, atitudinile și comportamentele acestora în diferite contexte sociale, la școală, în grupul de prieteni, în mediul online, precum și măsurarea incidenței cazurilor de bullying în aceste situații. Au fost vizate diferitele tipuri de comportamente asociate bullying-ului, printre care se numără excluderea din grup, umilirea, distrugerea lucrurilor altcuiva sau violența fizică. S-a urmărit, de asemenea, determinarea profilului social al actorilor implicați în astfel de situații", declară Gabriela Alexandrescu, pre-ședintele Salvați Copiii.


Practic, este o formă de violență între copii, repetată, și despre care copiii care o practică sunt foarte conștienți. "Ce a relevat studiul însă este o atitudine extrem de firească și de normalizatoare în ceea ce privește comportamentul violent - de bullying - între copii. Spunem cu ușurință că ei trebuie să se descurce, că școala este un câmp social, în care fiecare face ce poate. Dar trebuie să intervenim și să îi susținem în astfel de situații. Comporta-mentul de violență fizică rămâne ascuns în personalitatea copilului", a precizat Diana Stănculeanu, coordonatorul programului de combatere a violenței de la Salvați Copiii.


Aceasta a arătat că fenomenul de bullying e strâns legat și de comportamentul de violență manifestat în familia copilului. "Într-o măsură mare, copii care sunt abuzați acasă fizic sau emoțional fie duc acest comportament mai departe în relațiile cu colegii lor, fie primesc și tolerează cu ușurință statutul de victimă. Este ceva cu care este obișnuit", a completat reprezentantul Salvați Copiii.


Din ce în ce mai multe victime!


Potrivit specialiștilor, excluderea din grup, izolarea socială, amenințarea cu vio-lența fizică sau umilirea sunt comportamente specifice de bullying cu care copiii se întâlnesc frecvent în mediul școlar. Astfel, doi din 10 copii au recunoscut că au exclus în mod repetat colegi din grupul de egali și trei din 10 au interzis altor copii să se joace cu anumiți elevi din clasă.


De asemenea, aproape jumătate din copiii participanți confirmă că au fost răspândite zvonuri denigratoare în spațiul școlii despre ei și mai bine de trei sferturi afirmă că au fost martorii unei situații în care un copil amenință un altul sau un copil este umilit de alt copil.


Studiul mai arată că 73 la sută din copii au fost martorii unei situații de bullying în mediul școlar, 58 la sută au asistat la situații de bullying în propria clasă, 46 la sută în grupul de prieteni, iar 69 la sută în mediul online.


Comentează știrea

DODO
12 mai 2016
de ce va mirati ?

Copiii fac ce fac parintii lor ce vad la ei si avind in vedere mirlania generalizata ,la ce sa te astepti? pacat ca victime sint chiar acei putini crescuti in bunsimt.Cind la toate TV urile vez doar violenta pornografia umorul primitiv si idioteniea asta devine un ,,modus vivendi,,Solutia ? este ca CNA sa-si faca datoria si sa se cearna ceea ce apare Fiziologic poate este o consecinta si a tot felul de porcarii pe care le bagam zilnic in noi. Personal sint convins ca societatea ( nu numai copiii ) sufera de grava criza de modele umane.

nicusor m
12 mai 2016
fals

articol mincinos, este incorect 'mii de copii batjocoriti la scoala' sunt scoli si licee sau clase cu elevi foarte cuminti, sa nu incurajam golaneala, exista copii nazdravani dar nu obraznici, daca parintii sunt impertinenti si copilul va fi la fel , acesti parinti mai tarziu sunt batuti de odraslele lor!

mimi
12 mai 2016
deloc fals articolul

Nicușor m, unde trăiești dragul meu? Ba da!!! copiii sunt foarte răi, extrem de obraznici( UNII ); dacă ai vedea cum se comportă unii cu alții, dacă ai auzi cum își vorbesc, nu ai mai spune ca aceștia sunt năzdravani doar!!! Sunt copii care sunt "educați" de televizor, sunt copii care se comporta așa cum văd si aud in casă, dar dacă ai ști câți astfel de copii sunt...

Cornel
12 mai 2016
asa a fost dintotdeauna

Cei puternici ii abuzeaza pe cei neputinciosi, e printre primele lectii pe care viata ti le preda. Sa lasam politically corectness-ul la o parte, si sa privim lucrurile asa cum sunt. E firesc ca orice parinte sa incerce sa-si protejeze propriul copil si probabil vom vedea diverse ong-uri gata sa lupte contra abuzurilor si sa mai swga ceva bani. Fondul problemei e greu de alterat, fiind insasi natura umana.

tatal
12 mai 2016
impertinenta

da, sunt copii cu parinti sus-pusi, (copil de procuror la liceul emil palade) cu acestia nu te intelegi, sunt amenintatori si fac numai ce le place.

Răspuns la: deloc fals articolul
Adăugat de : mimi, 12 mai 2016
Nicușor m, unde trăiești dragul meu? Ba da!!! copiii sunt foarte răi, extrem de obraznici( UNII ); dacă ai vedea cum se comportă unii cu...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9041 secunde