Bani mai mulți pentru pensionari

954
Bani mai mulți pentru pensionari - banimaimultipentrupensionari-1389031366.jpg

Articole de la același autor

 Începând de la 1 ianuarie 2014, punctul de pensie a crescut cu 28,6 lei
Vârstnicii constănțeni vor primi mai mulți bani luna aceasta, la pensie. Începând cu 1 ianuarie 2014, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice a mărit punctul de pensie. Nu este mult, dar pentru mulți români este un ajutor binevenit. Astfel, valoarea punctului de pensie crește de la 762,1 lei, cât a fost în anul 2013, la 790,7 lei. De asemenea, indicele de corecție prevăzut în Legea nr. 263/2010 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2014 va fi de 1,07. Majorarea pensiilor va fi simțită încă de luna aceasta, când pe cupon se vor regăsi câțiva bănuți în plus. În județul Constanța, numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat, fără agricultori, în trimestrul al treilea al anului 2013, a fost de 138.577 de persoane. Potrivit datelor făcute publice de Direcția Județeană de Statistică, pensia medie a vârstnicilor constănțeni este de 831 de lei pe lună. Reprezentanții Ministerului Muncii mai spun că, pentru anul 2014, cotele de contribuție de asigurări sociale se stabilesc la 31,3 la sută pentru condiții normale de muncă și la 41,3 la sută pentru condiții speciale de muncă și pentru alte condiții. În același timp, potrivit prevederilor din Legea nr. 263/2010, la stabilirea plafonului maxim al bazei de calcul al contribuției de asigurări sociale se are în vedere valoarea corespunză-toare a de cinci ori câștigul salarial mediu brut, respectiv 11.490 de lei. De asemenea, cuantumul indemni-zației pentru însoțitor, ce se acordă conform prevederilor din Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2014 pensionarilor încadrați în gradul I de invaliditate, este de 633 de lei.
Asigurare facultativă
În sistemul public de pensii asigurarea este obligatorie, prin efectul legii, pentru anumite categorii de persoane și facultativă pentru persoanele care doresc să-și completeze venitul asigurat sau să realizeze stagiul de cotizare. În acest sens, venitul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială este de 804 lei, iar nivelul maxim este de 11.490 de lei.
A crescut și ajutorul de deces
Tot începând de la 1 ianuarie 2014, a fost modificat și cuantumul ajutorului de deces, care a crescut cu 31 de lei, ajungând la 2.298 de lei, în cazul decesului asiguratului sau pensionarului, și de 1.149 de lei, în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului.  
Se recalculează pensiile
De asemenea, dosarele de pensie deschise între 1 ianuarie 2011 și 31 ianuarie 2013 vor fi recalculate, după ce a fost publicată motivarea deciziei Curții Constituționale a României, cu privire la Legea Pensiilor. "Nu suntem încă în măsură să spunem când începe recalcularea. Cunoaștem decizia Curții Constituționale, dar deocamdată nu au fost demarate procedurile. În acest interval, casele județene de pensii identifică situațiile care fac obiectul legii, pentru aceasta fiind nevoie de comunicare cu Institutul Național de Statistică pentru a putea stabili indicii de corecție cu care vom opera pentru persoanele pensionate în perioada menționată", a declarat, pentru "Cuget Liber", purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Pensii Constanța, Kristina Mutiș. Potrivit acesteia, în perioada următoare se va afla cum se va face recalcularea. "Coeficientul de corecție se calculează ca raport între 43,3 la sută din câștigul salarial mediu brut realizat pe economie și valoarea punctului de pensie în vigoare în momentul ieșirii la pensie, la fiecare caz în parte", a mai explicat reprezentantul instituției constănțene. Toată procedura se va derula automatizat. "Titularii nu vor fi nevoiți să depună niciun fel de document în acest sens. De asemenea, nu vine nicio înștiințare ulterioară, suma va fi trecută direct pe cupon", a adăugat Kristina Mutiș.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 17 Decembrie 2013
Stire din Social : Câți pensionari trăiesc în România
Miercuri, 06 Noiembrie 2013
Stire din Social : Peste 200.000 de pensii vor fi recalculate
Pagina a fost generata in 0.3457 secunde