Bani aruncați pe fereastră. Legume și fructe mucegăite, pe rafturile supermarketurilor

3028
Bani aruncați pe fereastră. Legume și fructe mucegăite, pe rafturile supermarketurilor - fondbaniaruncatifructemucegaite-1486401933.jpg

Articole de la același autor

Supermarketurile colcăie de nereguli, spun inspectorii ANPC, care acuză reprezentanții acestora că nu respectă legislația în vigoare și că efectiv îi intoxică pe consumatori cu fructe și legume mucegăite. Astfel, banii consumatorilor sunt investiți în niște produse necalitative, degradate și depozitate în condiții necorespunzătoare.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a desfășurat, recent, la nivel național, controale în supermarketuri și hipermarketuri, pentru a verifica condițiile de comercializare a legumelor și a fructelor. Au fost controlați 75 operatori economici. La un număr de 46 operatori economici s-au constatat abateri de la prevederile legale în vigoare privind protecția consumatorilor. Au fost oprite definitiv de la comercializare 1.129 kg de fructe și legume, în valoare de 4.531 lei, produse alterate, depreciate, improprii consumului uman.

S-a dispus măsura de oprire temporară de la comercializare, până la intrarea în legalitate, a unei cantități de 3.552 kg, în valoare de 9.250 lei.

S-au aplicat 31 sancțiuni contravenționale, din care 26 amenzi contravenționale, însumând 125.000 lei, și cinci avertismente pentru încălcarea reglementărilor, privind protecția consumatorilor. Controlul urmează a fi finalizat în alte 14 cazuri.

Cum sunt înșelați consumatorii

Abaterile constatate de către inspectorii ANPC sunt: comercializarea de legume și fructe de calitate neconformă (prezentau mucegai, lovituri mecanice), nerespectarea calibrului declarat, comercializarea de produse ca fiind calitatea I, dar cu deficiențe de calitate, fructe și legume depreciate calitativ, cu grad de coacere neuniformă, prezentau colonii de mucegai, cantități mari de noroi/pământ, nu erau sortate/curățate, nu corespundeau calității declarate (aveau consistență moale), fructe și legume etichetate ca fiind de calitatea I, fără a respecta categoria de calitate.

Potrivit informărilor ANPC, controlul s-a desfășurat în supermarketurile/hypermarketurile din toată țara, în magazinele: Carrefour, Kaufland, Profi, România Hypermarche Cora, Auchan, Mega Image, Columbus Operational SRL-Billa, Lidl.

"Este important să ne cunoaștem drepturile în calitate de consumatori. Trebuie să acordăm o atenție sporită tuturor informațiilor, care să stea la baza unei alegeri corecte a fructelor și legumelor: calitatea, modul de expunere, depozitarea, informațiile cu privire la țara de proveniență și preț. Operatorii economici care nu respectă prevederile legale în vigoare vor suporta măsurile care se impun. Este inacceptabil să existe astfel de încălcări ale legislației, în domeniul protecției consumătorilor. Nu vom tolera astfel de comportamente care să pună sănătatea consumatorilor în pericol", a declarat Bogdan Pandelică, președinte ANPC.

v v v

Astfel, când mergeți la cumpărături, asigurați-vă că alimentele cumpărate sunt conforme și comestibile, chiar dacă verificarea acestora poate părea migăloasă sau inutilă. Așa vă veți asigura că nu cheltuiți banii pe niște produse care vor fi aruncate la gunoi imediat ce veți ajunge acasă. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4496 secunde