Atenție mare la cadourile pentru cei mici! Pericolele care se ascund în jucăriile copiilor

277
Atenție mare la cadourile pentru cei mici! Pericolele care se ascund în jucăriile copiilor - ceagasitprotectiaconsumatorilor-1387473828.jpg

Articole de la același autor

Fie că au fost foarte cuminți, fie că au mai făcut și boroboațe, Moș Crăciun va ajunge la toți copiii. Din darurile lui nu vor lipsi jucăriile, de toate felurile. 


Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a desfășurat, zilele acestea, o amplă acțiune de verificare a comercianților de jucării, atât din magazine, cât și online. Comisarii au dorit să afle dacă sunt respectate prevederile legale privind siguranța jucăriilor, dar și drepturile consumatorilor. Ceea ce au găsit i-a îngrozit.


În total, au fot verificați 968 de operatori economici, dintre care 952 cu vânzare directă și 16 cu vânzare online. La aproape trei sferturi din aceștia au fost găsit abateri de la prevederile legale. Au fost dispuse 463 de măsuri de oprire temporară de la comercializare pentru nerespectarea cerințelor de marcare sau etichetare, pentru jucării în valoare de 524.371 de lei și 14 măsuri de oprire definitivă, pentru nerespectarea cerințelor esențiale de siguranță, pentru jucării în valoare de 9.437 de lei, la vânzarea directă. De asemenea, au fost date cinci măsuri de remediere, adică de corectare sau completare a informațiilor conținute de site-urile de publicitate la care s-au depistat abateri, la vânzarea online. Valoarea totală a amenzilor depășește 1,3 milioane de lei. 


Pistoale cu bile și jucării Yo-Yo periculoase


În județul Constanța, comisarii au descoperit jucării care nu aveau marcajul de conformitate CE, dar ceea ce este și mai grav, au fost depistate probleme privind cerințele esențiale de siguranță. Au fost oprite definitiv de la comercializare seturi de pistoale cu bile care nu îndeplineau cerințele speciale de siguranță, existând pericol de rănire, jucării din pluș la care nu era specificată grupa de vârstă, prezentând pericol de sufocare, prin înghițire, pentru copiii mai mici de trei ani, dar și jucării de tip Yo-Yo, cu un lichid și șnur elastic ce se alungește cu risc de strangulare și sufocare, dar și cu risc chimic de la lichidul conținut. De asemenea, în mai multe magazine din Constanța nu erau respectate prevederile legale în cazul promoțiilor, nefiind specificată data la care începe și încetează oferta sau dacă oferta specială se referă la stocul de bunuri disponibil. 
În ce privește magazinele online de jucării, aici problemele nu au fost atât de grave, ținând mai mult de lipsa de informare a consumato-rului decât de riscurile pentru siguranța copiilor. 


Ce ne sfătuiesc comisarii OPC


"Jucăriile, inclusiv substanțele chimice pe care le conțin nu trebuie să pună în pericol siguranța sau sănătatea, abilitatea utilizatorilor trebuie luată în considerare, în special pentru copiii mai mici de 36 de luni sau altor grupe de vârstă specific și trebuie să conțină avertismente generale de vârstă, precauții de utilizare pentru anumite categorii, precum și instrucțiunile de utilizare. Îi sfătuim pe consumatori să achiziționeze jucării numai din magazine sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanță fiscală), de care vor avea neapărat nevoie în caz de reclamație. Ar trebui să aleagă întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacitățile și aptitudinile sale; jucăriile trebuie să fie însoțite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată care ajută la alegerea jucăriei. Recomandăm consumatorilor să nu cumpere jucării cu părți, detașabile, pentru copiii sub trei ani, deoarece aceștia au tendința să bage jucăriile în gură și pot să se înece cu părțile mici", ne sfătuiește președintele ANPC, Bogdan Nica.


Orice reclamație trebuie legată de o jucărie achiziționată trebuie semnalată mai întâi vânzătorului sau magazinului de la care a fost cumpărată și, în caz de nerezolvare, structurii teritoriale a ANPC. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4939 secunde